THE INSIDER – 16 + 1 unknown stories behind “Stay hungry” by TWISTED SISTER

0
631












Twisted Sister

Προτού καταγράψουμε ορισμένες σχετικά άγνωστες και σίγουρα ενδιαφέρουσες πτυχές του “Stay hungry”, θα ήθελα να επισημάνω ευθύς εξ αρχής ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι μέσα στα 5 πιο αγαπημένα μου άλμπουμ όλων των εποχών. Επιπλέον, όταν ήμουν 12-13 χρονών πίσω στο μακρινό 1987/88 οι στίχοι του Snider μου μιλούσαν κατευθείαν στην καρδιά. Ειλικρινά ένιωθα ότι τους είχε γράψει για μένα γνωρίζοντας τι ένιωθε ένας πιτσιρικάς στην άλλη άκρη του κόσμου. Υπό μία έννοια, ακόμη μου μιλάνε αυτοί οι στίχοι ενώ δεν περνάει μέρα που να μην σκέφτομαι έστω και φευγαλέα εκείνη την πιο αθώα εποχή. Μεταξύ μας, δεν είναι και πολύ δύσκολο αυτό αφού ο ένας τοίχος του σαλονιού μου είναι αφιερωμένος στους TWISTED SISTER και στο “Stay hungry”. Έτσι για να φτάσεις στην κουζίνα, περνάς από το σαλόνι…παραμένοντας πεινασμένος or what!

  • Είναι επαρκώς καταγεγραμμένη η ιστορία πίσω από την επίμονη άρνηση της Atlantic Records στην Αμερική να μην έχει καν τους TWISTED SISTER στο δυναμικό της. Και αν δεν υπήρχαν οι Jason Flom και Phil Carson (οι οποίοι δούλευαν στην Atlantic και πίστευαν στους SISTER) να παλεύουν καθημερινά για ένα συμβόλαιο, τότε τα πράγματα θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά. Όταν είδε, λοιπόν, η Atlantic ότι το “You can’t stop rock n’ roll” είχε πουλήσει 150.000 κόπιες χωρίς καμία προώθηση και στην Αγγλία είχε ήδη 2 hit singles, τους κάλεσε στο γραφείο…όχι όμως για να ενισχύσει το promotion του “You can’t stop…” αλλά για να τους ανακοινώσει ότι θα μπουν στο studio για νέο δίσκο. Λάθος απόφαση, αλλά είχε εξήγηση. Η Atlantic βλέποντας τη δυναμική της μπάντας (και το χρήμα που θα έφερνε), θα τους υποστήριζε αλλά ΟΧΙ για το δίσκο που είχε αγνοήσει. Το πιάσατε;
  • Η Atlantic ζήτησε από τους SISTER να τους δώσει μία λίστα με παραγωγούς που ήθελαν να αναλάβουν το νέο δίσκο. Μερικά από τα ονόματα ήταν: Martin Birch, Dieter Dierks και Max Norman. Η Atlantic, ωστόσο, πρότεινε τον Tom Werman και κάπως έτσι ξεκίνησαν από την αρχή τα προβλήματα με την ηχητική προσέγγιση του δίσκου αφού οι SISTER ποτέ δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την παραγωγή του “Stay hungry”. Προσωπικά, διαφωνώ αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία, έτσι; Ο Werman ανήκε σε μία σχολή παραγωγών όπου δεν επενέβαινε στον ήχο της μπάντας αλλά ούτε είχε επαρκείς τεχνικές γνώσεις πίσω από την κονσόλα. Είχε όμως…καλό αυτί. Φανταστείτε, κάτι σαν τον Rick Rubin. Αυτό δεν άρεσε στον Snider.
  • H πρώτη συνάντηση του Werman με τους SISTER έγινε στα παρασκήνια, μετά από μία συναυλία των SISTER στη Νέα Υόρκη. Μετά τις πρώτες συστάσεις και δεδομένου του πρότερου επαγγελματικού βίου του Werman (υπεύθυνος ρεπερτορίου στην Atlantic…και όχι μόνο), ο Snider του έκανε μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση: «αν ήσουν ακόμη υπεύθυνος ρεπερτορίου και όχι παραγωγός, θα υπέγραφες τους TWISTED SISTER; Η απάντηση του Werman ήταν: ΟΧΙ! Ειλικρινής, αν μη τι άλλο, αλλά σίγουρα όχι αυτό που χρειαζόταν να ακούσει ο Snider εκείνη τη στιγμή.
  • Ο τρόπος επιλογής των νέων κομματιών που θα έμπαιναν τελικά στο “Stay hungry” ήταν πολύ απλός: μία κασέτα με τα demos κατέληγε στα χέρια των μελών της μπάντας, του management, της εταιρείας, του παραγωγού και αυτά που έπαιρναν τους περισσότερους ψήφους, θα έμπαιναν στο δίσκο.
  • Όλοι ξέρουν το “We’re not gonna take it” και με σχετική ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι θα είναι ένα από τα δύο κομμάτια τα οποία θα ακούγονται στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου…για πάντα. Η αρχική ιδέα για το κομμάτι εντοπίζεται πίσω στα Club Days των SISTER και πιο συγκεκριμένα στο 1979 όπου ο Snider σκαρφίστηκε το ρεφραίν αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να βρει το κουπλέ…μέχρι το 1984.
  • Με το “I wanna rock” ο Snider ήθελε να βγάλει ένα ίδιο συναίσθημα με αυτό των IRON MAIDEN και πιο συγκεκριμένα με τον καλπάζοντα ρυθμό των πιο γνωστών κομματιών τους. Νομίζω τα κατάφερε…σωστά;
  • Επιστρέφοντας στο…δράμα με τον Werman, o γνωστός παραγωγός πρότεινε στους SISTER να διασκευάσουν τρία τραγούδια των SAXON με το σκεπτικό ότι κανένας δεν ξέρει τους Βρετανούς στην Αμερική. Επιπλέον, ήθελε να μην μπουν στο άλμπουμ τα “We’re not gonna take it”, “I wanna rock” και “The price”…δηλαδή τα πιο γνωστά τραγούδια του δίσκου. Το να πούμε ότι οι SISTER ήταν εξαγριωμένοι μαζί του είναι περιττό, έτσι;

  • Το βιβλίο του Arnold Schwarzenegger “The education of a bodybuilder” που κυκλοφόρησε το 1977 ενέπνευσε τον Snider για να γράψει το ομώνυμο κομμάτι του “Stay hungry”. Γι’ αυτό, άλλωστε, το συγκεκριμένο τραγούδι είναι αφιερωμένο στον Arnie.
  • Είτε το πιστεύετε είτε όχι, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του “Stay hungry”, o Mendoza έθεσε το ζήτημα να σταματήσουν να βάζουν οι SISTER make-up! Έγινε ψηφοφορία και με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, οι SISTER συνέχισαν να φορούν make-up. Για την ιστορία κατά ψήφισαν οι Mendoza και Pero.

  • Το αρχικό concept πίσω από τη φωτογράφηση του δίσκου ανήκει στον Mendoza. Με τη διαφορά ότι τελικά χρησιμοποιήθηκε πλήρως μονάχα στην επαναηχογράφηση του “Stay hungry” το 2004. Η μπάντα και ο διάσημος φωτογράφος Mark Weiss, δεν ήταν ικανοποιημένοι μέχρι την τελευταία σχεδόν solo φωτογραφία του Snider η οποία κατέληξε στο εξώφυλλο προς μερική απογοήτευση των υπολοίπων.
  • Σε περίπτωση που έχετε ποτέ αναρωτηθεί, το κόκκαλο στο εξώφυλλο είναι πραγματικό (από αγελάδα) και όχι πλαστικό prop. Ο Mark Weiss το είχε φέρει μαζί του από έναν χασάπη αλλά δεν το έβαλε ποτέ στην κατάψυξη με αποτέλεσμα να μυρίζει απαίσια.
  • Η έμπνευση πίσω από τα νέα κοστούμια των SISTER για το “Stay hungry” ήταν η ταινία “Mad Max 2”. Δημιουργός αυτού του post apocalyptic look ήταν ξανά η γυναίκα του Dee, η Suzette. Για την ιστορία, η Suzette σχεδίασε και το περίφημο λογότυπο με τα κόκκαλα.
  • Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε το όνομα του σκηνοθέτη Marty Callner. Πολλά έχουν γραφτεί για τα δύο περίφημα video-clips των SISTER αλλά η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του Snider με την αψεγάδιαστη υλοποίηση από τον Callner συνετέλεσαν τα μέγιστα στο να τοποθετηθούν οι SISTER για πάντα στο hard rock πάνθεον αλλά και στην ευρύτερη pop κουλτούρα!
  • Για την ιστορία η Atlantic ήθελε για πρώτο single το “Burn in hell” και αν δεν ήταν ο Callner τότε σίγουρα ο κόσμος δεν θα έβλεπε ποτέ το video για το “We’re not gonna take it”…
  • O μακαρίτης Malcolm Dome ήταν εκείνος που ανέλαβε την κριτική του δίσκου για το Kerrang. Η φράση του: «οι TWISTED SISTER είναι η απάντηση της Αμερικής στους SLADE», έχει μείνει στην ιστορία.
  • Για το “Stay hungry” γράφτηκαν περισσότερα από 20 τραγούδια. Ευτυχώς όλα αυτά συγκεντρώθηκαν στην επανέκδοση του 2009 ενώ όσα δεν μπήκαν εκεί, υπήρχαν στην επαναηχογράφηση του 2004 αλλά και στην προσωπική δουλειά του Snider “Never let the bastards wear you down”. Δεν πιστεύω να μπερδευτήκατε…
  • Επισήμως μέχρι σήμερα, το “Stay hungry” έχει πουλήσει μονάχα στην Αμερική 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Έπρεπε να κλείσουμε με έναν θριαμβευτικό τόνο αυτό το κειμενάκι. Αφιερωμένο σε όλους τους S.M.F. που παραμένουν πεινασμένοι!!!

Σάκης Νίκας  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here