A day to remember… 14/7 [MINISTRY]

0
270

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Psalm 69: The way to succeed and the way to suck eggs”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
1992
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
Sire
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:
Al Jourgensen, Paul Barker
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Al Jourgensen – Φωνητικά, keyboards, κιθάρες
Mike Scaccia, Louis Svitek – Κιθάρες
Paul Barker – Μπάσο, programming
Bill Rieflin – Drums   

Στα early 00s το όνομα των MINISTRY ήταν πλέον καθιερωμένο στον σκληρό ήχο, καθώς η επιτυχία του “The mind is a terrible thing to taste” ήταν ακόμη νωπή, ενώ παράλληλα γνώριζαν απρόσμενη επιτυχία και οι REVOLTING COCKS, στην promo tour του “Beers, steers and queers”. Κάνοντας μια εσωτερική μεταγραφή και φέρνοντας στη “μεγάλη” ομάδα τον Mike Scaccia, οι προϋποθέσεις υπήρχαν για τη δημιουργία του επόμενου album. Για να είναι ακόμη πιο άνετοι, οι Sire (που τον ίδιο καιρό εξαγοράστηκε από τη Warner), έδωσε στο δίδυμο Jourgensen/Barker ένα υπέρογκο ποσό για να ξοδέψουν στα Chicago Trax studios. Όμως εκείνοι, προτιμούσαν να ξοδεύουν σε καθημερινή βάση ένα τετραψήφιο ποσό σε διάφορες ουσίες και άλλου είδους χημείες…

Έχοντας μόνο ένα ολοκληρωμένο τραγούδι από αυτή τη γεμάτη παραισθήσεις διαδικασία, αποφασίζει σύσσωμη η ομάδα να μεταφερθεί στο πολυτελές θέρετρο της λίμνης Geneva, στα σύνορα Illinois και Wisconsin, οπού εκεί βρίσκονταν τα Royal Recorders studios. Μακριά από τους πειρασμούς της μεγαλούπολης, οι MINISTRY έβαλαν τις ιδέες τους σε μια σειρά, βρήκαν την ηρεμία τους και μέσα σε λίγους μήνες παρέδωσαν το “Psalm 69” ή “ΚΕΦΑΛΗ ΞΘ”. Το album δηλαδή που αποτελεί και το αποκορύφωμα της καριέρας τους και ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν.

Εδώ βρήκαν την χρυσή τομή του ήχου τους και γίνεται αντιληπτό από το μπάσιμο κιόλας, αφού αυτή ηχητική πανδαισία ξεκινά με το “N.W.O.”, δηλαδή με το πλέον χαρακτηριστικό τραγούδι σε ολόκληρη την καριέρα των MINISTRY. Το πρώιμο industrial των δύο προηγούμενων albums συναντά τις κοφτερές κιθάρες που ξύνουν μέχρι και thrash riffs και κάπως έτσι γεννήθηκε το είδος που ονομάζουμε σήμερα ως industrial metal. Το “N.W.O.” δεν επικαλύπτει βέβαια και τα τραγούδια που το διαδέχονται. Υπάρχουν επίσης και τα εξίσου κλασικά “Just one fix”, “Jesus built my hotrod” (βλέπε Did you know that…) και το αγαπημένο μου instrumental “Corrosion” που σε εξαναγκάζει να χτυπιέσαι αλύπητα με τον ρυθμό του.

Οι πωλήσεις δικαίωσαν απόλυτα το δίδυμο Jourgensen/Barker, που το έφτασαν μέχρι και σε υποψηφιότητα για Grammy, εκτός από τις υψηλές θέσεις στα charts του Billboard και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολούθησαν εκτεταμένες περιοδείες, που διήρκεσαν σχεδόν μια τριετία, που τους έκαναν ακόμη πιο δημοφιλείς, αλλά παράλληλα τους βύθισαν ακόμη πιο πολύ στις εξαρτήσεις τους. Σε κάθε όμως περίπτωση, το “Psalm 69” είναι ένα διαχρονικό, κλασικό album, που όρισε το industrial metal και που δεν πρέπει να λείπει από καμία σοβαρή δισκοθήκη.

Did you know that:

  • Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε και έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του album ήταν το “Jesus built my hotrod”, με τη συμμετοχή του Gibby Haynes (BUTTHOLE SURFERS). Αυτό ήταν και το μοναδικό που γράφτηκε στα Chicago Trax studios.
  • Ο αρχικός τίτλος του album ήταν “Tapes of wrath”, αλλά αλλάχτηκε για ψυχολογικούς λόγους, καθώς το δίδυμο Jourgensen/Barker τον θεώρησε ως υπεύθυνο για την έλλειψη έμπνευσης (και όχι οι καταχρήσεις τους, λέμε τώρα). Εν τέλει, ο τίτλος αυτός χρησιμοποιήθηκε οκτώ χρόνια στο DVD/VHS που κυκλοφόρησε και περιείχε όλα τα επίσημα video clips των MINISTRY, αλλά και των REVOLTING COCKS.
  • Μπορεί να ηχογραφήθηκαν ελάχιστα albums στα Royal Recorders studios, αλλά τρία από αυτά είναι εξίσου κλασικά με το “Psalm 69”. Όπως το ντεμπούτο των SKID ROW, το “Mother’s milk” των RED HOT CHILI PEPPERS και το “Empire” των QUEENSRYCHE…

Γιώργος Κόης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here