OCTOBER TIDE – “Tunnel of No Light” (Pulverised Records)

0
72

Μερικές φορές πρέπει να γίνει κάτι δυσάρεστο, για να επακολουθήσει κάτι διαφορετικό και ίσως ευχάριστο. Αναφέρομαι στην αποχώρηση των αδελφών Norrman, περίπου πριν τρία χρόνια από τους ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, μετά από 16 χρόνια ο Fredrik και μετά από 10 χρόνια ο Mattias. Ένα σοκ για τους fan των Σουηδών. Αν θυμάστε κάπου το 1995, όταν οι ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ είχαν διαλυθεί προσωρινά, ο Fredrik και ο Jonas Renkse (ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, BLOODBATH) δημιούργησαν τους OCTOBER TIDE, ουσιαστικά μια μουσική συνέχεια της προηγούμενης μπάντας του Jonas. Μετά από δύο εκπληκτικά άλμπουμ, τα “Rain without end” (1997) και “Grey dawn” (1999), η μπάντα μπαίνει ουσιαστικά στο “πάγο”, εφόσον οι ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ είναι ξανά στο προσκήνιο, περισσότερο από ποτέ. Το 2010 Ο Fredrik κάνει νέο ξεκίνημα και συνεργάζεται με τον περίφημο Tobias Netzell από τους IN MOURNING, κυκλοφορώντας το επίσης πολύ καλό ”A Thin Shell”. Εν έτη 2012 με τον Mattias να εισχωρεί στην μπάντα, αλλά με τον Tobias να έχει αποχωρήσει μετά το τελευταίο δίσκο, αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του “Tunnel of no light”.

Να ‘μαστε λοιπόν, με τη νέα δουλειά μιας ακόμα “όμορης” μπάντας των ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 25 Μαρτίου από την Pulverised Records. Ομολογώ ότι τους ακολουθώ από το 1997 και οι προσδοκίες μου ήταν κάτι παραπάνω από υψηλές, μια που μέχρι τώρα δε με έχουν απογοητεύσει. Ο δίσκος ξεκινά όπως ακριβώς περίμενα… με ένα αργόσυρτο ψυχοβγαλτικό τραγούδι, το “Of wounds to come”, στο γνωστό ύφος της μπάντας. Γενικά, ο δίσκος κυμαίνεται στο γνωστό σουηδικό μελωδικό doom/death, ίσως όμως όχι τόσο ατόφιο όπως στο παρελθόν. Το πρώτο μισό ανήκει εκεί. Αργό και mid tempo, πάμπολλα riffs και ακουστικά διαλλείματα με λιγότερο επιθετικά φωνητικα, ίσως λόγο της αλλαγής του τραγουδιστή. Ο Alexander Högbom δεν είναι Tobias Netzell και σίγουρα όχι Mårten Hansen και Jonas Renkse των 90’s! Κάπου στο 5ο τραγούδι, με τον εκπληκτικό τίτλο “The day I dissolved”, το ύφος γίνετε είτε πιο παραδοσιακό, ακόμα πιο αργό doom με λιγότερη lead, είτε θυμίζει PARADISE LOST των 2 πρώτων δίσκων. Κομμάτια που ξεχωρίζω είναι σίγουρα τα “Of wounds to come”, “Our constellation” και “Adoring ashes”. Το απλοϊκό εξώφυλλο θα σας θυμίσει αυτό του “The antidote” (2003) των MOONSPELL… απλά το κρανίο δεν έχει αποσυντεθεί εντελώς!!! Η παραγωγή έγινε στα Black Lounge studios από τον Jonas Kjellgren (IN MOURNING, SCAR SYMMETRY, SONIC SYNDICATE, κτλ).

Μπορεί να μην είναι το καλύτερο άλμπουμ των Σουηδών, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια πολύ καλή κυκλοφορία. Ίσως με το καιρό την εκτιμήσω ακόμα περισσότερο, μια που είμαι λιγάκι κολλημένος με το “Grey dawn“, δε θα πω ψέματα. Ουδέν κακό αμιγές καλού είναι η περίπτωση των OCTOBER TIDE… έφυγαν 2 μέλη από μια τεράστια μπαντα και βγάζουν δίσκο με ένα επίσης πολύ σημαντικό συγκρότημα.

Υ.Γ. Οι πολλαπλοί οργασμοί των doom/deathsters συνεχίζονται και το 2013!

8 / 10

Γιώργος Δρογγίτης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here