HELLOWEEN – GAMMA RAY – SHADOWSIDE @ Fuzz 09/03/2013

0
71

gamma ray 4Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Ο ήλιος και οι 20 βαθμοί Κελσίου το πρωί στην Αθήνα, αποτελούσαν καλό οιωνό για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει το βράδυ στο Fuzz. Και πως να μην είναι όταν οι HELLOWEEN και οι GAMMA RAY επιστρέφουν μαζί στον “τόπο του εγκλήματος” για τη δεύτερη έκδοση του “Hellish Rock Tour”, πεντέμισι περίπου χρόνια μετά την πρώτη κοινή επίσκεψή τους. Το θέμα ήταν αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει με την εμφάνισή τους για το πρώτο “Hellish Rock Tour”.

Φτάνοντας στο Fuzz λίγο πριν ξεκινήσει το set των GAMMA RAY (δυστυχώς δεν πρόλαβα να δω τους Βραζιλιάνους SHADOWSIDE), παρατήρησα ότι το Αθηναϊκό κοινό είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων και επιδραστικότερων γκρουπ στην ιστορία του power metal, γεμίζοντας ασφυχτικά το club τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω διάζωμα. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και της πληθώρας των συναυλιακών δρώμενων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό, δεν περίμενα τόσο αθρόα προσέλευση, αλλά η δημοτικότητα των δύο σχημάτων και η δυνατότητα να δούμε τον Kai Hansen να μοιράζεται την ίδια σκηνή με τους HELLOWEEN φαίνεται πως υπήρξε αρκετά δελεαστική για τους οπαδούς της metal μουσικής.

Κατά τις οχτώ παρά πέντε τα φώτα έσβησαν και μέσα σε επευφημίες ανέβηκαν στην σκηνή οι GAMMA RAY. Όσοι τους είχαν gamma ray 3δει τις τελευταίες φορές που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, είχαν έναν παραπάνω λόγω να τους δουν και αυτή τη φορά καθώς ήταν η πρώτη εμφάνισή τους με το νέο τους ντράμερ Michael Ehré, ο οποίος είχε περάσει και για ένα φεγγάρι από τους FIREWIND. Το setlist της μπάντας στηρίχθηκε στις 3 τελευταίες κυκλοφορίες της μπάντας, το “To the metal!”, το liveSkeletons & Majesties” και το ακυκλοφόρητο ακόμα EPMaster of confusion”. Στα επόμενα 65 λεπτά κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό έχοντας πολλή καλή απόδοση και καλό ήχο, με τον Kai να τα καταφέρνει πολύ καλά στα φωνητικά, παρόλο που έπασχε από βρογχίτιδα. Τα περισσότερα φωνητικά, ακόμα και τις γνωστές τσιρίδες του, τα έβγαλε καρφί. Φανταστείτε δηλαδή να μην ήταν άρρωστος. Η μπάντα για άλλη μία φορά έδειξε πόσο δεμένη είναι δίνοντας την ευκαιρία στους οπαδούς της να ακούσουν τραγούδια που δεν παίζουν συνήθως στα live τους, όπως τα “Gamma ray”, “Men, martians and machines”, “The spirit”, “Anywhere in the galaxy”, αλλά και δύο νέα τραγούδια, τα “Master of confusion” και “Empire of the undead”, τα οποία μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην HELLOWEEN περίοδο του Hansen με το “Future world”, όπου και έγινε ο σχετικός χαμός. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα οι GAMMA RAY ξανανέβηκαν στην σκηνή με το “Send me a sign” αποχαιρετώντας μας προς το παρόν.

helloween 15Οι GAMMA RAY πέταξαν το γάντι με την απόδοσή τους και έμενε τώρα να δούμε αν οι HELLOWEEN θα το σήκωναν. Η εισαγωγή του “Wanna be God” σήμαινε ότι σύντομα θα το μαθαίναμε αυτό. Η αυλαία πέφτει και οι HELLOWEEN ξεχύνονται στην σκηνή με αλλεπάλληλες επιθέσεις από τα “Nabataea”, “Eagle fly free” και “Straight out of hell”, προκαλώντας πανικό κάτω από την σκηνή. Το κλίμα στην μπάντα είναι πολύ καλό, πράγμα που αντανακλάται και στην απόδοση της στην σκηνή. Αν και υπήρχαν κάποια προβλήματα στον ήχο, κυρίως στα σόλο και τις δισολίες όπου ο ήχος ήταν πολύ μπουκωμένος από την παραμόρφωση και δεν άκουγες ξεκάθαρα τι έπαιζαν οι κιθαρίστες και κάποια χτυπητά λάθη στην εκτέλεση, όπως πχ στο “Eagle fly free” όπου ο Dani Löble βγήκε κάποια στιγμή εκτός μέτρου, εν τούτοις η μπάντα στάθηκε αντάξια των προσδοκιών μου. Ο Deris είναι από τους καλύτερους frontmen στην metal μουσική και φροντίζει να το αποδεικνύει κάθε φορά που μας επισκέπτεται, ερμηνεύοντας πολύ καλά τόσο τις νέες όσο και τις παλαιές επιτυχίες των HELLOWEEN, καταφέρνοντας παράλληλα να ξεσηκώσει το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Οι Michael Weikath και Sascha Gerstner δείχνουν να έχουν αποκτήσει πολύ καλή χημεία, ενώ ο Marcus Grosskopf έτρεχε συνέχεια πέρα δώθε σαν μικρό παιδί, κάνοντας γκριμάτσες. Οι HELLOWEEN δεν είναι απλά μια μπάντα που κατ’ επάγγελμα ανεβαίνει στην σκηνή, αλλά ζει τα live της κάνοντας την παρακολούθηση των εμφανίσεών τους μία ιδιαίτερη εμπειρία. Όσον αφορά το setlist, το κύριο μέρος του show στηρίχθηκε στον τελευταίο δίσκο της μπάντας “Straight helloween 21out of hell”, με πέντε τραγούδια να προέρχονται από αυτό τον δίσκο, χωρίς περαιτέρω εκπλήξεις, εκτός ίσως από το “Falling higher”, το οποίο το παίζουν μετά από πολλά χρόνια σε αυτή την περιοδεία μετά από απαίτηση των οπαδών τους. Δυστυχώς δεν έπαιξαν κανένα τραγούδι από το “Dark ride” (ένα από τα καλύτερα album της Deris εποχής, κατ’ εμέ), το “Master of the rings”, το “Keeper of the sevens keysthe legacy”, και τα “Helloween EP” και “Walls of Jericho”, ενώ οι πιο κλασικοί τους δίσκοι (τα πρώτα “Keepers…” δηλαδή) αντιπροσωπεύτηκαν μόνο από τα “Eagle fly free”, “Im alive” και “Dr Stein”. Όμως, όποιο παράπονο μπορεί και να είχαμε από το setlist στο πρώτο μέρος, φρόντισαν να μας αποζημιώσουν στο πρώτο encore. Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε και ο Kai Hansen ανεβαίνει στην σκηνή με τους υπόλοιπους HELLOWEEN παίζοντας ένα medley από τα “Halloween”, “How many tears” και “Heavy metal (is the law)” (στο οποίο ανέλαβε και τα φωνητικά), κάνοντας όλο το Fuzz να συντονιστεί. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το δεύτερο encore όπου ανέβηκαν επίσης όλοι οι GAMMA RAY στην σκηνή παίζοντας μαζί με τους HELLOWEEN το “I want out”.

Γενικά πιστεύω ότι κανένας δεν έφυγε δυσαρεστημένος από το Fuzz το Σάββατο το βράδυ, και ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) πέρασαν πολύ καλά ακούγοντας δύο από τις αγαπημένες τους μπάντες. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός που πηγαίνουμε να παρακολουθήσουμε συναυλίες. Για να περνάμε καλά. Και νομίζω ότι και οι δύο μπάντες το κατάφεραν αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό. Μπορεί να υπήρχαν κάποια παράπονα για το setlist, αλλά ποτέ κανείς δεν θα είναι πλήρως ευχαριστημένος, γιατί κάποιο τραγούδι που θα θέλει να ακούσει πάντα θα λείπει.

Γιώργος Βογιατζής

Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

 

Setlists:

 

GAMMA RAY

 

Welcome (intro)

Anywhere in the galaxy

Men, martians and machines

The spirit

Gamma ray

Master of confusion

Empire of the undead

Empathy

Rise

Future world

To the metal!

 

Encore:

 

Send me a sign

 

HELLOWEEN

 

Wanna be God (intro)

Nabataea

Eagle fly free

Straight out of hell

Where the sinners go

Waiting for the thunder

Steel tormentor

Drum solo

I am alive

Live now!

Hold me in your arms

Falling higher

Hell was made in heaven

Power

Are you metal?

Dr. Stein

 

Encore 1:

 

Halloween/ How many tears / Heavy metal (is the law) / Halloween (medley feat. Kai Hansen)

 

Encore 2:

 

I want out (feat. GAMMA RAY)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here