AVANTASIA – “The Mystery of Time” (Nuclear Blast)

0
74

Η περίπτωση των AVANTASIA είναι πολύ ιδιαίτερη. Ξεκίνησαν σαν ένα side-project του Tobias Sammet των EDGUY το 2000, για δύο μόνο δίσκους, και κατέληξαν να είναι πιο παραγωγικοί (και ποιοτικοί) από αυτούς τα τελευταία 5 χρόνια! Όταν μάλιστα είχα μιλήσει με τον Tobias το 2004, στα πλαίσια της προώθησης ίσως του καλύτερου δίσκου των EDGUY, του “Hellfire club” (μετά από το οποίο άρχισε η κατρακύλα τους), και τον ρώτησα αν υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορήσει τρίτος δίσκος από τους AVANTASIA, μου είχε απαντήσει αρνητικά. Βέβαια, το ίδιο είχε πει και μετά το τέλος της τριλογίας του “Scarecrow”, μετά την διπλή κυκλοφορία των “Wicked symphony” / “Angel of Babylon”, αλλά φαίνεται πως η επιτυχία αυτών των δίσκων σε συνδυασμό με την πολύ επιτυχημένη περιοδεία που ακολούθησε, τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Έτσι όλοι εμείς είμαστε πολύ τυχεροί που θα έχουμε για άλλη μια φορά την δυνατότητα να ακούσουμε ένα ακόμα αριστούργημα από τα “χεράκια” του θαυματοποιού Tobias Sammet.

Και εκεί που θα περίμενες ότι θα έχει καεί από την υπερ-παραγωγή δίσκων και θα κυκλοφορήσει ένα μέτριο άλμπουμ, κυκλοφορεί άλλο ένα αριστούργημα και σε στέλνει αδιάβαστο! Και αυτό είναι το “The mystery of time”! Ένα ακόμα αριστούργημα, που περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία που αγαπήσαμε στους AVANTASIA, από το “The metal opera” μέχρι το “Angel of Babylon”. ToThe mystery of time” φλερτάρει με τις πιο power metal ρίζες των AVANTASIA, χωρίς να χάνει την heavy rock/heavy metal πορεία που έχει χαράξει ο Tobias με τις τελευταίες κυκλοφορίες τους, συνεπικουρούμενη από την χρήση πραγματικής ορχήστρας (Babelsberg film orchestra) για πρώτη φορά, η οποία πραγματικά ανεβάζει το επίπεδο του δίσκου. Το άλμπουμ αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη κυκλοφορία των AVANTASIA από κάθε άποψη. Όλες οι συνθέσεις είναι υψηλού επιπέδου (θα μιλήσουμε για αυτές ξεχωριστά παρακάτω), χωρίς να υπάρχει κάποιο τραγούδι για να συμπληρώσει τον δίσκο. Ταυτόχρονα είναι και ο πιο δύσκολος δίσκος των AVANTASIA, θέλοντας αρκετές ακροάσεις για να σου ξεδιπλώσει σιγά-σιγά τις αρετές του. Σε κάθε καινούρια ακρόαση ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο, μια μικρή λεπτομέρεια που προσθέτει στην όλη ακουστική εμπειρία.

Το “The mystery of time” είναι ένας πολύ ισορροπημένος δίσκος με πομπώδη, έντονα και ήρεμα σημεία που δημιουργεί έντονα συναισθήματα στον ακροατή, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι περιέχει δύο δεκάλεπτα τραγούδια. Η συνταγή είναι γνωστή. Τα τραγούδια χτίζουν σιγά-σιγά σε ένταση, ξεσπώντας σε ένα απίστευτα κολλητικό ρεφρέν, στο οποίο επιστρέφει ξανά το κομμάτι, οδηγώντας τελικά σε ένα μεγαλοπρεπές κλείσιμο. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνει ο Tobias, αλλά ο τύπος ξέρει να γράφει φανταστικά ρεφρέν. Στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλουν οι πολύ καλές ερμηνείες των τραγουδιστών που συμμετέχουν στον δίσκο, ο καινούριος ντράμερ Russel Gilbrook (URIAH HEEP), ο οποίος με το παίξιμό του απογειώνει τα τραγούδια, όπως και η καλή κιθαριστική δουλειά και η άρτια παραγωγή από τον συνήθη ύποπτο Sascha Paeth. Ακόμα, η ορχήστρα δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο, αλλά συμμετέχει ενεργά στα κομμάτια δίνοντάς τους απίστευτη δυναμική. Όσον αφορά τους τραγουδιστές, αυτή τη φορά έχουμε κάποιους παλιούς γνώριμους, τον Michael Kiske, τον Bob Catley και την Cloudy Young, αλλά και κάποιες καινούριες συμμετοχές στα πρόσωπα των Joe Lynn Turner (RAINBOW, DEEP PURPLE, YNGWIE MALMSTEEN), Biff Byford (SAXON), Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) και Eric Martin (MR. BIG). Σε αυτόν τον δίσκο θα τους ακούσετε να ερμηνεύουν όπως δεν τους έχετε ξανακούσει στις μπάντες τους, εκπλήσσοντάς σας ευχάριστα καθώς ο Tobias έχει την μοναδική ικανότητα να παίρνει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων από τους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάζεται. O ίδιος ο Tobias πιάνει τα γνωστά καλά επίπεδα ερμηνείας του (στους AVANTASIA), συνεργαζόμενος άψογα με τους guests του.

Ας αφήσουμε όμως όλα αυτά και ας πούμε δυο λόγια για τα τραγούδια του δίσκου.

Spectres”: Το εισαγωγικό κομμάτι του δίσκου σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα του με την ορχηστρική εισαγωγή του με την συμμετοχή της συμφωνικής. Πομπώδες, με ωραίο ρεφρέν και καλές ερμηνείες από τον Tobias και τον Joe Lynn Turner, αποτελεί το ιδανικό κομμάτι για να ανοίγουν οι επερχόμενες συναυλίες των AVANTASIA.

The watchmakersdream”: Hard rock αισθητική με έντονη χρήση hammond, σημεία που σου φέρνουν έντονα στο μυαλό τους AYREON και ένα keyboard solo που αποτελεί φόρο τιμής στο μετρ του είδους Jon Lord. Σε αυτό τραγουδούν πάλι οι Sammet και Turner, με τον τελευταίο να δίνει τα διαπιστευτήριά του.

Black orchid”: Επιστροφή στις πομπώδεις συνθέσεις με την συμμετοχή της ορχήστρας και του μεγάλου Biff Byford στη θέση του Turner. Το τραγούδι ανεβάζει σιγά-σιγά ένταση καταλήγοντας σε ένα κολλητικό ρεφρέν, το οποίο απογειώνεται από την συμμετοχή της συμφωνικής ορχήστρας. Το πρώτο highlight του δίσκου.

Where clock hands freeze”: Η ορχηστρική εισαγωγή της Babelsberg film orchestra σε αποπροσανατολίζει από τον ορυμαγδό που πρόκειται να ακολουθήσει. Αποτελεί το πιο γρήγορο και heavy τραγούδι του δίσκου με τον Michael Kiske να δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία, δείχνοντας ότι ακόμα το έχει, βάζοντας τα γυαλιά στους επικριτές του. Οι οπαδοί των δύο “The metal opera” θα το λατρέψουν.

Sleepwalking”: Αποτελεί το πιο εμπορικό κομμάτι του δίσκου και για αυτό άλλωστε έγινε και το πρώτο του single. Ο ήχος ακολουθεί την συνταγή των “Lost in space” και “Carry me over”, δηλαδή μελωδικό pop/rock. Αξιομνημόνευτα είναι το ωραίο ρεφρέν και η ωραία ερμηνεία του Tobias και της Cloudy Young.

Savior in the clockwork”: Το πρώτο δεκάλεπτο έπος και ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου (κονταροχτυπιέται στα ίσια για τον τίτλο του καλύτερου με το “Whats left of me”). Σε αυτό συμμετέχουν οι Tobias, Byford, Turner και Michael Kiske και η συμφωνική ορχήστρα, στο οποίο έχει πιο διακριτικό ρόλο απ’ ότι στα υπόλοιπα τραγούδια που χρησιμοποιείται. Αποτελεί ένα από τα πιο heavy σημεία του δίσκου και παρόλο που είναι κοντά στα 11 λεπτά σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είναι μόλις 3 λεπτά! Πραγματικά λυπάσαι που τελειώνει αυτό το τραγούδι. Εκπληκτικό ρεφρέν και ένας φανταστικός Byford, όπως δεν τον έχετε ξανακούσει ποτέ! Όπως προ-είπα, ο Tobias ξέρει να παίρνει το maximum από τους τραγουδιστές που συνεργάζεται.

Invoke the machine”: Είναι ένα ευθύ και γρήγορο heavy rock/heavy metal τραγούδι με την συμμετοχή του Ronnie Atkins στα φωνητικά (μαζί με τον Tobias). Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Είναι ένα αρκετά καλό τραγούδι, αλλά μάλλον συγκαταλέγεται στις πιο αδύναμες στιγμές του δίσκου.

Whats left of me”: Ένα εκπληκτικό ντουέτο του Tobias Sammet με τον Eric Martin και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει ποτέ ο Tobias! Πρόκειται για μια μπαλάντα με σημείο αναφοράς για άλλη μία φορά το φανταστικό ρεφρέν και την συμφωνική ορχήστρα να “δένει το γλυκό”. Η ερμηνεία του Eric Martin απλά προκαλεί ανατριχίλες. Ίσως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου.

Dweller in a dream”: Ένα heavy rock τραγούδι που θυμίζει έντονα τους EDGUY τουRocket ride”. Γρήγορο, χαρούμενο και άλλη μια πολύ καλή ερμηνεία από τον Michael Kiske.

The great mystery”: Αυτό το δεκάλεπτο τραγούδι αποτελεί το ρεζουμέ όλου του δίσκου, αλλά και το τι εστί AVANTASIA. Ξεκινάει αργά με την συνοδεία της ορχήστρας και σταδιακά ανεβάζει ένταση φτάνοντας στην κορύφωση. Στο τραγούδι αλλάζει διαρκώς ο ρυθμός και έχουμε εναλλαγή των ήρεμων με τα πομπώδη σημεία με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι το ένα αποτελεί φυσική συνέχεια του άλλου. Παρότι μεγάλο σε διάρκεια, δεν κουράζει και σε συνεπαίρνει με την μαγεία του. Σε αυτό συμμετέχουν οι Tobias, Turner, Byford και ο παλιός γνώριμος Bob Catley και αποτελεί την τέλεια κατακλείδα αυτού του έπους.

Αν πρέπει να δώσετε λεφτά για να αγοράσετε μόνο ένα δίσκο φέτος, τότε πρέπει να τα “επενδύσετε” στο “The mystery of time” των AVANTASIA. Ο Tobias Sammet αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι από τους καλύτερους συνθέτες της γενιάς του, προσφέροντάς μας άλλο ένα αριστούργημα που θα κάνει πολύ καιρό να βγει από το CDplayer (τουλάχιστον το δικό μου)! Πρέπει να ανάψουμε ένα κερί ίσα με το μπόι του για να ευχηθούμε να συνεχίσει να μας τροφοδοτεί με νέα ποιοτική μουσική με την ίδια συχνότητα, γιατί με τον ρυθμό που συνθέτει και κυκλοφορεί νέα πράγματα βλέπω να το καίει το “μηχάνημα”. Το “The mystery of time” θέτει βασική υποψηφιότητα για δίσκο της χρονιάς. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ακούστε αυτόν τον δίσκο. Δεν θα χάσετε…

9 / 10

Γιώργος Βογιατζής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here