KEN MODE – “Entrench” (Season of Mist)

0
78

Οι ΚΕΝ MODE (ακρωνύμιο του Kill Everyone Now), είναι από τα όχι και τόσο γνωστά και μάλλον υποτιμημένα συγκροτήματα. Γενικότερα θα έλεγα ότι η chaotic hardcore σκηνή του Καναδά δεν τυγχάνει, την ανάλογη με την αξία της, προβολή στη χώρα μας, με μπάντες όπως οι βετεράνοι TITAN και οι νεότεροι VILLIPEND και BAPTISTS να μένουν εν πολλοίς στην αφάνεια. Οι KEN MODE βρίσκονται δυστυχώς σ’ αυτή τη λίστα, έχοντας όμως αφήσει πίσω τους το “underground” στοιχείο από τη, προ διετίας, κυκλοφορία του δίσκου “Venerable”. Σήμερα, κλείνοντας δέκα χρόνιας δισκογραφίας με το “Entrench”, το συγκρότημα παρουσιάζεται πιο ώριμο και πιο συμπαγές από ποτέ αφήνοντας έτσι ελάχιστα περιθώρια στους λάτρεις (κι όχι μόνο) της σκηνής να αγνοήσουν τόσο την ύπαρξη όσο και την αξία του.

Ο πέμπτος δίσκος της μπάντας μπορεί εκ πρώτης όψεως να ακούγεται σαν μια συνέχεια του προκατόχου του, τόσο με την επιλογή των πολυδιάστατων συνθέσεων όσο και με την απαράλλαχτη χροιά του Andrew LaCour, το επίπεδο όμως όλων των στοιχείων που σχηματίζει το κράμα των KEN MODE, έχει ανέβει πάρα πολλά σκαλοπάτια, κάνοντας ίσως τις αρχικές επιρροές από BOTCH και CONVERGE σιγά σιγά να απαλείφονται. Η καταιγιστικότατη έναρξη με το “Counter Culture Complex” δεν είναι ο μπούσουλας του δίσκου. Μπορεί στα πρώτα τρία λεπτά η μπάντα να κάνει τα αυτιά μας κολιεδάκι, αλλά η συνέχεια του δίσκου δεν θα πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση προκαθορισμένη. Από το αλγοριθμικό “Your Heartwarming Story Makes Me Sick” ως τον μελωδικό απόηχο του “Monomyth”, το “Entrench” προσφέρει στον ακροατή έναν πολύ-επίπεδο και πολυδιάστατο εθισμό. Τα αδέρφια Jesse και Shane Matthewson αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την τεχνική τους κατάρτιση τόσο στην ακραία μορφή riffολογίας σε κομμάτια όπως “Secret Vasectomy” και “The Promises of God”, όσο και την γκροτέσκα ατμόσφαιρα που είναι ικανοί να δημιουργήσουν μέσω του “Romeo Must Never Know”. Στην ουσία έχουμε έναν ακατάσχετο πειραματισμό σκοτεινών ακραίων ήχων που πασχίζει μεν να διατηρηθεί μέσα στα όρια της μουσικής ύπαρξης, καταφέρνει ωστόσο να βρει την ακέραια ταυτότητά του στο κάθε κομμάτι του δίσκου ξεχωριστά.

Εν ολίγοις, το chaotic hardcore που πραγματεύονται οι KEN MODE, παρά την αντικομφορμιστική δομή του δημιουργεί μια εκρηκτική εγγύτητα προς κάθε οπαδό του core ιδιώματος, κάνοντας έτσι ένα ασφαλές άνοιγμα προς το “ευρύτερο” κοινό χωρίς όμως να χάσουν ούτε μια νότα από την αυθεντικότητά τους.

8/10

Νίκος Ζέρης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here