BARONESS – “Live at Maida Vale – BBC LP” (Relapse)

0
60

Με το διπλό, καταπληκτικό “Yellow & Green”, οι BARONESS κατάφεραν να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις αρκετών μουσικόφιλων το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι συζητήσεις κλιμακώθηκαν στα μέσα Αυγούστου, όταν δυστυχώς η ευρωπαϊκή περιοδεία της μπάντας διακόπηκε απότομα από το γνωστό πλέον ατύχημα με το tour bus.Τα ανεξίτηλα σημάδια, εξωτερικά και εσωτερικά, που αφήνει μια τέτοια δραματική εμπειρία μπορούν να αλλάξουν όλο σου το είναι, και οι BARONESSδεν αποτέλεσαν εξαίρεση ως προς αυτό.Oι Allen Blickle και Matt Maggioni θα ακουστούν για τελευταία φορά στο “Live at Maida Vale” καθώς, με το σοκ του ατυχήματος να μην έχει σβήσει ακόμα, θέτουν άλλες προτεραιότητες και απομακρύνονται από τη μουσική. Από την άλλη, ο John Baizley παρά τα βαριά τραύματα του, δεν ξέφυγε ποτέ από το στόχο του να βρεθεί ξανά στη σκηνή. Ψυχολογικά προετοιμασμένος από τους προφητικούς στίχους της περσινής, τολμηρής κυκλοφορίας, πάλεψε, δοκιμάστηκε και τελικά κατάφερε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του. Πλέον, παρέα με τον Pete Adams και δύο νέα μέλη, επιστρέφουν, πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, για να δημιουργήσουν νέες μουσικές και να γυρίσουν ξανά το κόσμο.

Οι νέοι BARONESS θα μας απασχολήσουν εκτενώς στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν, κάνουν αισθητή την επιστροφή τους και αποχαιρετούν τους πρώην bandmates τους με αυτό το live EP. Μέσα σε 4 υπέροχα τραγούδια, εκτελεσμένα με ψυχή, δύναμη και συναίσθημα, σε ραδιοφωνικά sessions του BBC και σε χώρους που στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει καλλιτέχνες όπως οι LED ZEPPELIN και o Jimi Hendrix,στις 12 Ιουλίου του 2012 αποτυπώθηκε η live ενέργεια του συγκροτήματος. Βέβαια έχουμε να κάνουμε απλά με ένα live ΕP τεσσάρων κομματιών, κυκλοφορία εκ φύσεως όχι και τόσο συνταρακτικά ενδιαφέρουσα. Η μπάντα ωστόσο φρόντισε να κάνει τη κυκλοφορία της περισσότερο επιθυμητή, χαρίζοντας της μια ιδιαιτερότητα. Εκμεταλλευόμενοι το συνεχιζόμενο momentum που αποκτά το βινύλιο ως format, οι BARONESS θα διαθέσουν το “Live at Maida Vale” σε retail μορφή –μόνο- σε βινύλιο και μάλιστα σε αυστηρά περιορισμένα αντίτυπα διαφορετικής απόχρωσης. Στην πίσω πλευρά των σπάνιων 12’’ θα δεσπόζει o γνωστός κύκνος, δημιουργία του ίσως πιο διάσημου «εξωφυλλά» της σκληρής μουσικής σήμερα, που τυχαίνει να ηγείται και της μπάντας, κίνηση που δίνει ακόμα ένα κίνητρο αγοράς του “Live at Maida Vale” στους φίλους του καλλιτέχνη John Baizley.

Οι συλλέκτες μπορούν να επενδύσουν άφοβα. Ίσως η αξία αυτού του δίσκου να είναι πολλαπλάσια κάποια μέρα, ίσως και όχι. Μπορεί σήμερα να έχουν πάψει να βγαίνουν μεγαθήρια στη μουσική μας, όμως οι BARONESS διαθέτουν τα διαπιστευτήρια και δείχνουν να είναι φτιαγμένοι από τη πάστα των «μεγάλων» μιας άλλης εποχής.

7 / 10

Κωνσταντίνος Οικονομάκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here