ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Long Live Rock ‘n’ Roll” – RAINBOW
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1978
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Polydor
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Martin Birch
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Ronnie James Dio
Κιθάρες – Ritchie Blackmore
Μπάσο – Bob Daisley
Drums – Cozy Powell
Πλήκτρα – David Stone, Tony Carey
Δε χωράει αμφιβολία, ότι μία από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες μουσικών, στο χώρο του metal είδους, ήταν αυτή των Ritchie Blackmore και Ronnie James Dio. Στα χρόνια που αυτοί οι δυο ένωσαν τις δυνάμεις και το αστείρευτο ταλέντο τους, μια σειρά από αριστουργήματα εμπλούτισαν τη δισκογραφία της αγαπημένης μας μουσικής. Η αρχή έγινε με το ομώνυμο “Rainbow”, ακολούθησε το μυθικό “Rising”, ενώ η τρίτη τρανή απόδειξη πως οι δυο τους μόνο θαύματα μπορούσαν να κάνουν, ήταν το εκπληκτικό “Long Live Rock ‘n’ Roll”, που σήμερα συμπληρώνει 40 χρόνια από την κυκλοφορία του.
Έχοντας κυκλοφορήσει ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα άλμπουμ της δεκαετίας του ’70, το “Rising”, ο πήχης είχε τοποθετηθεί εντυπωσιακά ψηλά για τους RAINBOW και ο Ritchie Blackmore καλούνταν να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση να συνθέσει κάτι που θα μπορούσε να αντέξει τη σύγκριση με το εν λόγω αριστούργημα.
Επειδή όμως εδώ μιλάμε για τον Blackmore, που μάλιστα είχε στο οπλοστάσιο του και τον τεράστιο Ronnie, η συνέχεια μπόρεσε και ήταν εξίσου εντυπωσιακή, όπως μαρτυρά το θρυλικό “Long Live Rock ‘n’ Roll” που ανέβηκε στα ράφια των δισκοπωλείων, στις 9 Απριλίου του 1978.
Ο δίσκος, περιέχει αναμφίβολα μερικά από τα σπουδαιότερα κομμάτια του συγκροτήματος και των 70’s εν γένει, ύμνους σπάνιας, απαράμιλλης ομορφιάς και λυρισμού, όπως για παράδειγμα το μεγαλειώδες “Gates of Babylon”, μια μουσική συνέχεια θα μπορούσε να πει κανείς του “Stargazer”, με τον επικό του χαρακτήρα, την ανατολίτικη ατμόσφαιρά του και τη συγκλονιστική ερμηνεία του Dio.
Σε εξίσου αριστουργηματικά μονοπάτια, κινούνται επίσης τόσο το ομώνυμο τραγούδι, μια ωδή στο rock ‘n’ roll, καθώς και τα “Lady of the lake” με το φοβερό ρυθμό και τις πολυάριθμες μελωδίες του, το “Rainbow Eyes” μια μοναδική μπαλάντα γραμμένη για τη σύζυγο και manager του Dio, Wendy αλλά και το απίστευτο “Kill the king” με τις τρομερές του ταχύτητες και τα πρώιμα ψήγματα speed και power metal που κλείνει μέσα του και που τόσο επηρέασε τον metal ήχο του μέλλοντος.
Τα υπόλοιπα τρία κομμάτια που συμπληρώνουν το δίσκο, “L.A. connection”, “The shed” και “Sensitive Light” κινούνται επίσης σε πολύ υψηλά στάνταρ, συντελώντας στο να ανάγουν το “Long Live Rock ‘n’ Roll” σε μία από τις πληρέστερες και αρτιότερες κυκλοφορίες του χώρου.
Εκπληκτική κιθαριστική δουλειά, μεγαλοπρεπή riff από το «θείο» Ritchie και απ’ την άλλη οι ασύλληπτες ερμηνείες του Μεγάλου Κοντού, ο οποίος δίνει μια άλλη διάσταση στις συνθέσεις με την μαγική, ασύγκριτη φωνή του.
Σημαντική συνεισφορά, έχουν φυσικά επίσης, οι David Stone και Tony Carey (ο οποίος αρχικά είχε απολυθεί απ’ τον Blackmore, αλλά τελικά επέστρεψε στις ηχογραφήσεις), στα πλήκτρα που καταλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο εδώ, ο Bob Daisley στο μπάσο και φυσικά ο φοβερός Cozy Powell στα τύμπανα, που μάλιστα έχει συνεισφέρει και συνθετικά. Παράλειψη θα αποτελούσε τέλος, να μην αναφερθούμε και στον μέγιστο Martin Birtch που πιστώνεται την εξαιρετική παραγωγή του άλμπουμ.
Παρά το μέγεθος της επιτυχίας που σημείωσε ο δίσκος, οι σχέσεις εκείνη την εποχή ανάμεσα στον τραγουδιστή και τον κιθαρίστα ήταν αρκετά περίεργες. Ο ιδιόρρυθμος Blackmore είχε δραστικές αλλαγές στο μυαλό του, επιθυμώντας να ακολουθήσει περισσότερο εμπορικά μονοπάτια, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό απ’ τους υπόλοιπους. Οι αλλαγές δεν άργησαν να γίνουν, αφού μετά από λίγους μήνες απολύθηκαν όλοι πλην του ντράμερ, Cozy Powell και μια διαφορετική εποχή ξεκίνησε για την μπάντα.
Κάπως έτσι το “Long Live Rock ‘n’ Roll”, έμελλε δυστυχώς, να είναι το τελευταίο δημιούργημα της εντυπωσιακής συνεργασίας μεταξύ Blackmore και Dio. Έμεινε όμως στην ιστορία ως ένα αψεγάδιαστο εκτελεστικά και μοναδικό συνθετικά άλμπουμ, με κομμάτια που έχουν μείνει χαραγμένα για πάντα στην ιστορία της ροκ μουσικής!
Did you know that:
Για το artwork του δίσκου, προσλήφθηκε ο φωτογράφος Fin Costello, ο οποίος έχει δηλώσει πως γνωρίζοντας ότι το άλμπουμ θα είχε τον τίτλο “Kill the king”, είχε σκεφτεί να απεικονίζεται στο εξώφυλλο ένας σκελετός που ντυμένος με πανοπλία και έχοντας καρφωμένο πάνω του ένα σπαθί, θα κείτονταν στο γρασίδι. Ως ιδέα για το εσώφυλλο, είχε σκεφτεί να φτιάξει ένα πανό που θα αναγραφόταν πάνω του η φράση “Long Live Rock ‘n’ Roll” και με αυτό να πήγαινε σε μία συναυλία των RAINBOW και να φωτογράφιζε τον κόσμο να κρατά το πανό αυτό.
Ως προσχέδιο της ιδέας του, παρέδωσε στον μάνατζερ των RAINBOW, μία αντίστοιχη φωτογραφία που είχε τραβήξει σε συναυλία των RUSH στο Port Huron του Michigan, όπου οι οπαδοί της μπάντας φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με το λογότυπό της και κρατούσαν ένα πανό με ζωγραφισμένο το εξώφυλλο του “2112”.
Τελικά, ο δίσκος ονομάστηκε “Long Live Rock ‘n’ Roll” και μιας κι ο Costello δεν προλάβαινε να δημιουργήσει κάτι άλλο, η επιμέλεια του εξωφύλλου ανατέθηκε στην Debbie Hall η οποία πιστώνεται το γνωστό σκίτσο. Παρ’ όλα αυτά η ιδέα του εσωφύλλου άρεσε στη δισκογραφική, η οποία και χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, σβήνοντας όμως οποιοδήποτε στοιχείο αναφερόταν στους RUSH. Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα μπλουζάκια των οπαδών είναι τα ίδια, μαύρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις απ’ την Καναδική μπάντα, η φωτογραφία αυτή όμως έμεινε στην ιστορία.
Χαρά Νέτη