One Track Mind…. [Detroit Rock City]

0
141
 
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Detroit Rock City
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: KISS
ΔΙΣΚΟΣ: “Destroyer”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1976
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bob Ezrin
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Paul Stanley, Bob Ezrin
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 
«Είναι ένα κομμάτι φοβερό και έχει πολύ πλάκα. Και είναι βασικά ένας φόρος τιμής των KISS στην δεύτερη πόλη που μας έδωσε ζωή. Προφανώς η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη. Αλλά πολλοί άνθρωποι τον πρώτο καιρό, νόμιζαν ότι καταγόμασταν από το Detroit γιατί εκεί κατά μία έννοια κάναμε το μεγάλο μας ξέσπασμα, εμπορικά.», έχει δηλώσει παλιότερα ο Ace Frehley. 
 
 
“Detroit Rock City”. Μία ακόμα περίπτωση τραγουδιού, η ιστορία του οποίου βασίστηκε σε ένα πραγματικό γεγονός. 
 
 Τέσσερις μήνες περίπου πριν την κυκλοφορία του “Destroyer”, του πιο διαχρονικού ίσως δίσκου των KISS, ένας οπαδός της μπάντας χάνει τη ζωή του με τραγικό τρόπο. Είναι απόγευμα και βρίσκεται έξω από το συναυλιακό χώρο, περιμένοντας με ανυπομονησία να  παρακολουθήσει τη συναυλία του αγαπημένου του συγκροτήματος. Εντελώς αναπάντεχα, όμως παρασύρεται από ένα φορτηγό και χάνει τη ζωή του ακαριαία, ενώ ο οδηγός του φορτηγού τη γλιτώνει χωρίς την παραμικρή γρατζουνιά!
 
Το τραγικό αυτό περιστατικό θα εμπνεύσει τον Paul Stanley που εκείνη την εποχή είχε έτοιμο ήδη το βασικό riff του κομματιού, το μέρος του “Get up, get down”. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στον ίδιο, να συνδυάσει την επιθυμία που είχαν ανέκαθεν οι KISS να γράψουν ένα κομμάτι για την πόλη που τους ανέδειξε, το Detroit, με το εν λόγω συμβάν, σε ένα τραγούδι που στιγμάτισε την καριέρα τους
«Είχα έτοιμο το βασικό riff του κομματιού, αλλά δεν ήξερα για ποιο θέμα θα μίλαγε το τραγούδι, πέρα απ’ το Detroit. Και τότε θυμήθηκα την προηγούμενη περιοδεία μας, όταν κάποιος φαν χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε έξω απ’ την αρένα. Θυμάμαι που σκεφτόμουν πόσο περίεργο είναι πως η ζωή των ανθρώπων τελειώνει τόσο γρήγορα. Εκεί που κάποιος πηγαίνει σε ένα πραγματικό πάρτι, μια γιορτή της ζωής, να πεθάνει πηγαίνοντας. Οπότε αυτό αποτέλεσε τη βάση για τους στίχους.», έχει δηλώσει ο Stanley.  
 
Όσον αφορά τη μουσική, η συμβολή του παραγωγού Bob Ezrin, υπήρξε πολύ σημαντική, ιδίως στην περίπτωση του κιθαριστικού σόλο των Ace Frehley  και Paul Stanley, ένα από τα καλύτερα και πιο ξεχωριστά σημεία του κομματιού. Το σόλο αυτό δεν υπήρχε στην αρχική έκδοση του τραγουδιού, κάτι που αντιλαμβάνεται όποιος ακούσει το demo. Ο Ezrin ήταν εκείνος που πρότεινε ένα σόλο, βασισμένο σε flamenco (!) τεχνοτροπία και οι KISS, μολονότι στην αρχή δίστασαν, τον άκουσαν και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Η δημιουργική φαντασία του Bob Erzin φάνηκε και στο ότι έβαλε «κάτω» από τις κιθάρες ίδια ακόρντα πιάνου για να γεμίσει τον ήχο, σε μία εποχή που κάτι τέτοιο ήταν ιεροσυλία για ένα rock n’ roll σχήμα! 
 
Το “Detroit rock city” μπορεί σήμερα να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια ανάμεσα στις προτιμήσεις των απανταχού KISS fans, όταν όμως πρωτοκυκλοφόρησε ως single, δεν μπήκε καν στα αμερικάνικα chart, παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. 
Αντίθετα, η μπαλάντα “Beth” που αποτελούσε το “B” side του single, έγινε τόσο δημοφιλής, που το single επανακυκλοφόρησε με το “Beth” στην “A” side.  
 
Η πορεία βέβαια του κομματιού ήταν τελείως διαφορετική ,αφού αν μη τι άλλο λατρεύτηκε απ’ τον κόσμο όσο λίγα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι είναι το δεύτερο περισσότερο παιγμένο live κομμάτι των KISS, (το “Beth” βρίσκεται στην 20η θέση), έχοντας συμπεριληφθεί σε setlist τους πάνω από 2000 φορές.  
 
 
EXTRA TRIVIA:
– Ο εκφωνητής των ειδήσεων στην αρχή του τραγουδιού, είναι ο Bob Ezrin. 
– Το αυτοκίνητο που ακούγεται είναι ένα Toyota SR-5 του 1974 που ανήκε στον Corky Stasiac (μηχανικός ήχου στο “Destroyer”), η ηχογράφηση έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 1976 και έξω χιόνιζε ακατάπαυστα την ώρα που Ezrin ηχογραφούσε τα γκάζια του… σταθμευμένου αυτοκινήτου. 
 

 
Χαρά Νέτη με τη βοήθεια του Σάκη Νίκα 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here