A Day To Remember… 29/11 [HELSTAR]

0
124
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A distant thunder” – HELSTAR
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bill Metoyer
ΣΥΝΘΕΣΗ:
James Rivera – Φωνητικά
Larry Barragan – Κιθάρα
Andre Corbin – Κιθάρα
Frank Ferreira – Ντραμς
Jerry Abarca – Μπάσο
 
Όταν οι Larry Barragan & James Rivera έφτιαχναν τους HELSTAR στα τέλη του 1981 δεν φαντάζονταν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα ότι λίγα χρόνια μετά θα βρίσκονταν υπό τη σκέπη μίας αξιοπρεπούς metal εταιρείας (Metal Blade) και θα περιόδευαν στην Ευρώπη για την προώθηση ενός δίσκου που έχαιρε καθολικής εκτίμησης τόσο από τους οπαδούς όσο και από τo μουσικό τύπο. Κι όμως οι πιτσιρικάδες από το Houston είχαν καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να κυκλοφορήσουν δύο πάρα πολύ καλούς δίσκους και να ετοιμάζονται στα μέσα του 1988 να μπουν στο studio και να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ με τη Metal Blade. 
Επιπλέον, είχαν δύο νέα μέλη στη σύνθεση: τον κιθαρίστα Andre Corbin και τον drummer Frank Ferreira με τους οποίους έμελε να βγάλουν δύο αριστουργηματικούς δίσκους –μακράν τους καλύτερους της καριέρας τους- οι οποίοι αποτελούν και τη βάση κάθε συναυλίας τους μέχρι και σήμερα. Το πρώτο εξ αυτών, ήταν το μεγαλοπρεπές “A distant thunder”. Και μπορεί ο προκάτοχος του Corbin, Rob Trevino, να τα είχε πάει περίφημα στο “Remnants of war” αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε το ταλέντο του Corbin (τόσο στη σύνθεση όσο και στην απόδοση στο studio). Η χημεία των πέντε μελών ήταν απαράμιλλη και ο παραγωγός Bill Metoyer τους εφιστά από πολύ νωρίς την προσοχή σε δύο πράγματα: α) να διατηρήσουν ακέραια τη μουσική τους ταυτότητα αλλά β) να δώσουν έμφαση στη σύνθεση αυτή καθαυτή ώστε αυτή να είναι πιο προσβάσιμη σε ευρύτερο ακροατήριο. Το αποτέλεσμα; Οι HELSTAR καταθέτουν τον πιο μεστό και άμεσο δίσκο της καριέρας τους με τις συνθέσεις να αγγίζουν όλες την τελειότητα μέσα από μία κρυστάλλινη παραγωγή! 
 
Ο Ferreira –σαν άλλος McBrain στο “Piece of mind”- κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία του με το χαρακτηριστικό drum intro στο “The king is dead” και η συνέχεια είναι καταιγιστική! Όλα μα όλα τα κομμάτια είναι κλασικά με τα “Tyrannicide”, “Bitter end” και “Abandon ship” να συγκλονίζουν και τα “Genius of insanity” & “(The) Whore of Babylon” να προλειάνουν το έδαφος για τον τεχνικό όλεθρο του “Nosferatu” ένα χρόνο μετά. Πάντως το απόλυτο highlight ήταν το “Winds of war”, ένας power/speed ύμνος όπου ο Rivera δίνει ρέστα! Είναι κρίμα που οι HELSTAR δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στην πρώτη εθνική από πλευράς πωλήσεων και δημοτικότητας. Πιστέψτε με όμως ότι οι τέσσερις δίσκοι που κυκλοφόρησαν στα 80ς (αλλά και το demo του 1990) ήταν απίστευτοι. Και το “A distant thunder” είναι η πιο τρανή απόδειξη (μαζί με το “Nosferatu”).
 
Did you know that:
 
– To 2004 o Rivera δημιούργησε ένα συγκρότημα υπό την ονομασία DISTANT THUNDER; Μάλιστα, κυκλοφόρησαν ένα δίσκο και επισκέφτηκαν τη χώρα μας για μία σειρά συναυλιών;
– Υπάρχουν δύο εξώφυλλα για το δίσκο; Και στα δύο υπάρχουν τα χέρια της Alex Jai αλλά μόνο στο ένα υπάρχουν κεραυνοί! 
– Ο δίσκος κλείνει με τη διασκευή στο “He’s a woman, she’s a man” (SCORPIONS). Ήταν μία ιδέα του Barragan. 22 χρόνια μετά θα διασκευάζαν το “Animal magnetism”…  
 
Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here