A Day To Remember… 08/06 [RED HOT CHILI PEPPERS]













    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Californication” – RED HOT CHILI PEPPERS 
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Warner Bros. 
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Φωνητικά – Anthony Kiedis
    Κιθάρα – John Frusciante
    Μπάσο – Flea
    Drums – Chad Smith 

    “And now, for something completely different” που θα έλεγαν και οι Monty Python. Ένα από τα πλέον ξεχωριστά συγκροτήματα του rock φάσματος αποτελεί το λόγο συγγραφής αυτού του κειμένου. Ο λόγος για τους RED HOT CHILI PEPPERS. Ένα ΥΠΕΡΟΧΟ τουρλουμπούκι alternative, funk, punk και μιας καλώς εννοούμενης pop ποιότητας στα κομμάτια τους, τους έδωσε θέση στο πάνθεον του σκληρού ήχου, και μια ξεχωριστή ταυτότητα. Σήμερα, λοιπόν, γυρίζουμε στην δύση της δεκαετίας του ‘90, για τον έβδομο δίσκο των θεούληδων από τη California, το “Californication”. 

    Το άλμπουμ αυτό, αποτελεί την επιστροφή του κιθαρίστα τους John Frusciante, ο οποίος είχε αποχωρήσει το 1992, μετά την μεγάλη εμπορική επιτυχία του “Blood sugar sex magic” (1991) λόγω του ότι δεν ένιωθε άνετα με το στάτους της μπάντας (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου), με τον Dave Navarro να τον αντικαθιστά για το πιο ψυχεδελικό “One hot minute” (1995). Ευτυχώς για όλους μας, γύρισε στη φυσική του θέση και ετοιμάσανε το διάδοχο του με πλήρη την ομάδα! Και εκεί που οι πρώτες κυκλοφορίες τους ήταν πιο αντισυμβατικές, με πιο έντονα τα funk και punk στοιχεία, στο “Californication” κάνει την εμφάνιση της η μελωδική πλευρά τους (η pop ποιότητα που λέγαμε). Ρεφρέν (τι ρεφρέν…ΡΕΦΡΕΝΑΡΕΣ) που σου μένουν για χρόνια και ένα από τα καλύτερα μπασίματα 90’s rock δίσκου: “Around the world”. Τι απερίγραπτη κομματάρα πραγματικά… και σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα για το τι θα ακολουθήσει! Ποιο να πιάσεις και ποιο να αφήσεις…”Parallel universe” (“Christ I’m a sidewalkeeeeer I’m a California kiiiiiing!” μέχρι το λαρύγγι να κλείσει!), τη μπαλαντάρα “Scar tissue”, το υμνικό “Otherside”, το funky “Get on top”, το πασίγνωστο ομώνυμο με το μήνυμα της “Καλιφορνικοποίησης” της αμερικάνικης κοινωνίας. Η τριάδα “Easily”, “Porcelain” και “Emit remmus” (“Summer time” ανάποδα), δείχνει τη πιο αγνά μπαλαντοειδή φύση της μπάντας, με μια ευαισθησία που θα τους ακολουθούσε και σε επόμενες κυκλοφορίες. Κάπου στη μέση στέκονται κομμάτια σαν το “Your velvet glove”, “Savior” και το “Purple stain”, συνοψίζοντας το ότι λαμβάνει χώρα στο σύνολο του δίσκου. Δεν λείπουν. τα αμιγώς funk κομμάτια βεβαίως σαν το “I like dirt” και το punk-ικο “Right on time” για να θυμίσουν στους πιο “ορκισμένους” οπαδούς ότι μιλάμε για την ίδια μπάντα που ξεκίνησε καθαρά έτσι, τη προηγούμενη δεκαετία. Το κλείσιμο με το χασιματικό και μπαλαντοειδές “Road trippin’” (ένα από τα 6 κομμάτια του δίσκου που έγιναν singles), απλώς αποτελεί το επιστέγασμα ενός αριστουργηματικά μουσικού δίσκου. 


    Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, μια και βίωσα στο πετσί μου την κυκλοφορία του ως μαθητής Δημοτικού, ότι εκείνη τη περίοδο ειδικά, οι RED HOT CHILI PEPPERS έκαναν κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν οι METALLICA, οι MOTORHEAD και οι PRODIGY στη μουσική σκηνή. Πήραν ετερόκλητα κοινά και τα ένωσαν κάτω από το όνομα τους γνωρίζοντας τη μέγιστη εμπορική επιτυχία ταυτόχρονα. Να βλέπω ανθρώπους που κανονικά δεν θα μιλάγανε ποτέ για μουσική μεταξύ τους (ροκάδες, ποπάδες, μεταλλάδες, πανκάδες, ακόμα και ανθρώπους που ακούγανε ελληνικά) να βρίσκουν κοινό σημείο συζήτησης στους RED HOT CHILI PEPPERS. Και ακόμα και σήμερα 20 χρόνια μετά τη κυκλοφορία του (πω…σαν χθες μου φαίνεται!), αυτό το άλμπουμ αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη εμπορική στιγμή των Αμερικανών, και που έκλεισε ιδανικά τη δεκαετία του ‘90 για εκείνους (η οποία ξεκίνησε με το “Blood sugar sex magic”….τι να λέμε τώρα….). Η δεκαετία του ‘00 θα έβρισκε τη μπάντα να απογειώνεται ακόμα παραπάνω εμπορικά με το “By the way” (2002) καταλήγοντας στο εκπληκτικό “Live at hyde park” (2004) και το διπλό άλμπουμ “Stadium arcadium” (2006) με τον Frusciante να αποχωρεί οριστικά αυτή τη φορά το 2009. Όλα αυτά όμως, είναι άλλες ιστορίες, για άλλα κείμενα κάποια στιγμή στο μέλλον…μέχρι τότε, I know for sure, the life is beautiful around the world! 

    Did you know that:
    – Οι RED HOT CHILI PEPPERS προσέγγισαν για παραγωγό αυτού του δίσκου, τον ένα και μοναδικό David Bowie, ανεπιτυχώς δυστυχώς, και έτσι κατέληξαν στη λύση του Rick Rubin. Η ιδέα του πως θα έβγαινε αυτός ο δίσκος υπό το άγρυπνο μάτι του Bowie, τουλάχιστον εξιτάρει….
    – Το κομμάτι “Emit remmus” αναφέρεται στη βραχυπρόθεσμη σχέση που είχε ο τραγουδιστής Anthony Kiedis με την pop τραγουδίστρια Melanie C, στην πλέον ρομαντική και ποιητική στιγμή του δίσκου. Για ένα ρομαντισμό ζούμε άλλωστε. Άξιος!
    – Τη περίοδο προώθησης του δίσκου, οι RED HOT CHILI PEPPERS για να γιορτάσουν το reunion του κλασσικού line up τους, παίζανε σε διάφορα proms (χορός στο τέλος της χρονιάς στα Αμερικάνικα σχολεία, για όποιον είχε απορία). Έτσι ξεκίνησε ο εξής διαγωνισμός: να γράψουν εκθέσεις οι μαθητές με θέμα “Πως θα μπορούσαν να γίνουν τα σχολεία καλύτερα, πιο ασφαλή, πιο χαρούμενα μέρη”, έτσι ώστε να μη πηγαίνουν φοβισμένα τα παιδιά στο σχολείο. Όποιο παιδί έγραφε την έκθεση αυτή, έπαιρνε δωρεάν εισιτήριο για τη συναυλία των PEPPERS. Τυχερά παιδιά….
    Γιάννης Σαββίδης

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here