A day to remember…. 9/4 [DEVICE]

0
242
device-same-front.jpg

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Device” – DEVICE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2013
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Warner
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David Draiman, Geno Lenardo
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – David Draiman
Κιθάρες, Μπάσο, Πλήκτρα – Geno Lenardo

Στην περίοδο του «παγώματος» των DISTURBED (2011-2015) και συγκεκριμένα ακριβώς 10 χρόνια πριν, κυκλοφόρησε το μοναδικό -και ομώνυμο- album των DEVICE, δηλαδή του side project του τραγουδιστή τους David Drainman, σε συνεργασία με τον κιθαρίστα των Αμερικανών FILTER Geno Lenardo. Οι δύο τους με μια παρέα εξαιρετικών καλεσμένων δημιούργησαν ένα δίσκο με αρκετά κοντινό ήχο με το βασικό συγκρότημα του Drainman, δίνοντας όμως μια κατεύθυνση ελαφρώς διαφορετική κυρίως ως προς την χρήση περισσότερων ηλεκτρονικών στοιχείων.

Ωραία, καλογυαλισμένα και βαριά κιθαριστικά riffs, άψογη ογκώδης παραγωγή, ευρηματικές ιδέες και ωραίες μελωδίες στη φωνή δημιουργούν ένα ηχητικό αποτέλεσμα που συνδυάζει industrial/alternative/nu metal με hard rock βάσεις και electro προσθήκες από εδώ και από εκεί, guest εμφανίσεις των Geezer Butler (BLACK SABBATH), Glenn Hughes (DEEP PURPLE), M. Shadows (A7X), Serj Tankian (SYSTEM OF A DOWN), Tom Morello (RATM) και Lzzy Hale (HALESTORM), στίχους με ιδιαίτερο όπως πάντα νόημα που αντικατοπτρίζουν τις γνωστές ανησυχίες του Draiman, απόλυτα ταιριαστοί βέβαια με τον ήχο και την γενικότερη φυσιογνωμία του ίδιου αλλά και του project των DEVICE.

Όλες οι συνθέσεις στέκονται αξιοπρεπώς και παράγουν ένα σκοτεινό, βαρύ και ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα, ο Draiman χρησιμοποιεί όπως πάντα τη φωνή του με εξαιρετική τεχνική και ένταση, δημιουργώντας μια έντονα συναισθηματική ατμόσφαιρα. Δυνατές στιγμές του άλμπουμ το εναρκτήριο “You Think You Know”, το οποίο ξεχωρίζει για το πολύ καλό songwriting και τις ωραίες εναλλαγές,  φυσικά το “Vilify”, καθώς και το “Out of Line” που ειδικά στα γρήγορα σημεία πιάνει κορυφή.

Ωραιότατα είναι και τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του δίσκου “Hunted” (και αυτό στα γρήγορα ξεσπάσματά του είναι φοβερό), το electro-punk-ίζον “Wish”, όπως και το πολύ ιδιαίτερο, σχεδόν χορευτικό “Through it All”.  

Δέκα λοιπόν χρόνια από την κυκλοφορία του, το “Device” παραμένει ένας πολύ καλός δίσκος που συνοψίζει την ενέργεια, το ταλέντο και την μουσική ευρηματικότητα τόσο του Draiman όσο και του Lenardo που συμμετείχε στη σύνθεση των τραγουδιών. Η παραγωγή όπως είπαμε είναι εντυπωσιακή, ο ήχος έχει μια κρυστάλλινη καθαρότητα που αναδεικνύει όλα τα όργανα, από τις κιθάρες μέχρι και την πιο ηλεκτρονική πλευρά ενός άλμπουμ που τελικώς κράτησε στον χρόνο, ακούγεται ακόμα και σήμερα επίκαιρο και δεν πρέπει να λείπει από την δισκοθήκη (ή τις playlists) κανενός φίλου των DISTURBED.

Δημήτρης Μελίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here