ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Guardians of the flame” – VIRGIN STEELE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1983
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mongol Horde (USA) / Music For Nations (UK)
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Πλήκτρα – David DeFeis
Κιθάρα – Jack Starr
Μπάσo – Joe O’ Reilly
Drums – Joey Ayvazian
Το τέλος ή απαρχή μιας νέας εποχής για τους VIRGIN STEELE. Εξαρτάται πως θα το δει κάποιος αν και από πλευράς line-up ή αν προτιμάτε συνθετικής προσέγγισης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού με το εν λόγω άλμπουμ σηματοδοτείται η αποχώρηση του Jack Starr ενώ ταυτόχρονα ο David DeFeis αναλαμβάνει πλήρως τα ηνία των VIRGIN STEELE. Και όταν λέμε ότι αναλαμβάνει πλήρως τα ηνία, εννοούμε ότι αφήνει κατά μέρος την πιο…hard rock πλευρά που ήταν ευδιάκριτη στο ντεμπούτο αλλά και ελαφρώς εδώ με τραγούδια όπως τα “Metal city” και “Hell or high water” εστιάζοντας τώρα στην επική διάσταση των τραγουδιών. Το αποτέλεσμα όχι μόνο δικαίωσε τον DeFeis -αφού η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο ντεμπούτο και το “Guardians…” είναι μεγάλη- αλλά συνετέλεσε τα μέγιστα στο να διαμορφώσουν οι VIRGIN STEELE μία ξεκάθαρη μουσική ταυτότητα η οποία τους χαρακτήρισε τουλάχιστον μέχρι το 2006 (με το γνωστό ενδιάμεσο διάλειμμα του “Life among the ruins).
To “Guardians of the flame” θεωρείται δικαίως ένα από τα πλέον κλασικά άλμπουμ ολόκληρης της δισκογραφίας των VIRGIN STEELE αν και μεταξύ μας δύσκολα θα το τοποθετούσα στην πρώτη πεντάδα των αγαπημένων μου δίσκων τους. Αυτό είναι όμως μία άλλη κουβέντα. Ο δίσκος ξεκινάει με ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει συνθέσει ποτέ ο DeFeis, το ανυπέρβλητο “Don’t say goodbye” και συνεχίζει με το…γκάζι πατημένο με κύριο χαρακτηριστικό τη συνθετική πρωτοκαθεδρία του DeFeis ο οποίος ούτως ή άλλως αρχίζει να βρίσκει σιγά σιγά τη φωνή του που μας μάγεψε για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ο Jack Starr δεν είναι εξαιρετικός στα κιθαριστικά του καθήκοντα. Μάλιστα, θεωρώ ότι και εκείνος βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό στο “Guardians…” βγάζοντας προς τα έξω όλες εκείνες τις Blackmore-ικές επιρροές του.
Θα ήταν παράλειψη εάν, τέλος, δεν αναφέραμε ότι οι Ayvazian και O’ Reilly «χτίζουν» ένα στιβαρό οικοδόμημα και δικαιωματικά θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι του μετέπειτα κλασικού line-up της μπάντας (συμπεριλαμβανομένου του Edward Pursino). Στο δια ταύτα, το “Guardians of the flame” είναι ένα κλασικό δείγμα αμερικάνικου, επικού metal το οποίο κλείνει ένα κεφάλαιο για τους VIRGIN STEELE και μάλιστα με τον πλέον εμφαντικό τρόπο. Επαναλαμβάνουμε όμως τα καλύτερα θα έρχονταν με το αμέσως επόμενο άλμπουμ και κυρίως στη δεκαετία του ‘90 με τα αριστουργήματα της περιόδου 1994-1999.
Did you know that:
- To “Guardians of the flame” (όπως και το ντεμπούτο) επανεκδόθηκε από τη «δική μας» No Remorse Records σε πολυτελές box set πριν από μερικά χρόνια.
- Το 2002 κυκλοφόρησε το “The book of burning” το οποίο περιελάμβανε (μεταξύ άλλων) επανεκτελέσεις παλιότερων τραγουδιών των VIRGIN STEELE. Η επανεκτέλεση του “A cry in the night” είναι σαφώς ανώτερη της αρχικής έκδοσης και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
- Αν και πολλοί θεωρούν ότι το “Guardians of the flame” είναι η τελευταία φορά που οι Jack Starr & David DeFeis συνεργάστηκαν στο studio, η αλήθεια είναι ότι ένα χρόνο μετά ο DeFeis ανέλαβε την παραγωγή του “No turning back” των BURNING STARR ενώ το 1997 όλοι οι fans της μπάντας είχαν μείνει άφωνοι με τα εκπληκτικά “Sacred demos” που…ένωσαν ξανά τους δύο μουσικούς αν και δεν προέκυψε κάτι παραπάνω από αυτή τη συνεργασία.
Σάκης Νίκας