VENDETTA – “Black as coal” (Massacre Records)

0
895

Να σας πω την αμαρτία μου, μόλις είδα ότι μου ανατέθηκε για κριτική το νέο άλμπουμ των Γερμανών cult thrashers VENDETTA, ένα μούδιασμα το είχα. Και εξηγούμαι αμέσως. Τα δύο πρώτα άλμπουμ τους “Go and live… stay and die” και “Brain damage” που κυκλοφόρησαν το 1987 και 1988 αντίστοιχα είναι δισκάρες και αν δεν τα έχετε ακούσει κάντε το χθες (ακόμα θυμάμαι και γελάω τις αρνητικές κριτικές που είχε πάρει το ντεμπούτο των VENDETTA, πακέτο μαζί με το ντεμπούτο των SABBAT ” History of a time to come” αλλά any bad publicity is a good publicity, που λένε και στο χωριό μου). Παρόλα αυτά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τα άλμπουμ μετά την επανασύνδεση τους δηλαδή τα “Hate” (2007) και “Feed the extermination” (2011) είναι επιεικώς κακά. Εξαίρεση ίσως αποτελεί το προηγούμενο άλμπουμ τους “The 5th” (2017) που, χωρίς να αγγίζει τα μεγαλεία του παρελθόντος είναι, όπως είχα γράψει και για την κριτική του τότε, το καλύτερο άλμπουμ των VENDETTA από την επανασύνδεση τους και έπειτα. Με πολύ μεγάλη επιφύλαξη λοιπόν, και χωρίς να έχω υψηλές προσδοκίες, έβαλα να ακούσω το νέο, έκτο άλμπουμ των Γερμανών με τίτλο “Black as coal”.

Αρχικά να πούμε ότι το “Black as coal” είναι το δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ που κυκλοφορούν οι VENDETTA με τη Massacre και πρώτο με τον Jan Schubert και Dominic Bertelt στις κιθάρες και τύμπανα αντίστοιχα ενώ οι υπόλοιποι τρεις, δηλαδή οι Klaus Ullrich (μπάσο), Mario Vogel ( φωνητικά) και Michael Opfermann (κιθάρες) παραμένουν σταθεροί από την επανασύνδεση και μετά, με τον Ullrich να είναι ο μοναδικός από το line up της δεκαετίας του ‘80 που παραμένει στη μπάντα. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι υπάρχει και ένα άτυπο έκτο μέλος, τον Achim Homerlein, κιθαρίστας και τραγουδιστής στα δύο πρώτα θρυλικά άλμπουμ των VENDETTA που εδώ εμφανίζεται μαζί με τον Ullrich ως ο βασικός συνθέτης των κομματιών. Επιφυλάξεις λοιπόν αλλά και μια κρυφή ελπίδα για κάτι καλό καθώς τόσο η παρουσία του Homerlein, όσο και τα δύο πρώτα κομμάτια που διέρρευσαν, το ομώνυμο και το “Stranglehold of terror” μου προκάλεσαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας το εναρκτήριο κομμάτι, το “Shoot to kill”, η ανησυχία μου εντάθηκε καθώς μου φάνηκε αρκετά αδύναμο. Παρόλα αυτά η συνέχεια με διέψευσε πανηγυρικά. Ξεχάστε τα groovy περάσματα και τους ατυχείς πειραματισμούς των τριών προηγούμενων δίσκων. Το “Black as coal” είναι ένας καθαρόαιμος speed/thrash δίσκος με μια απρόσμενη ενέργεια και φρεσκάδα. Έξυπνα δομημένες συνθέσεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή με δυναμικά riffs αλλά και μελωδικά solos. Προφανώς η συνθετική συμβολή του Homerlein μόνο καλό έκανε στη μπάντα καθώς τα τραγούδια έχουν την αύρα των δύο πρώτων άλμπουμ, διανθισμένα με πιο μοντέρνο ήχο, χωρίς όμως, όπως προανέφερα, πειραματισμούς. Κλασικός Τευτονικός thrash/speed ήχος που λοξοκοιτά στους KREATOR, DESTRUCTION, PARADOX αλλά και στους IRON MAIDEN στα solos, για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Με εξαίρεση λοιπόν το “Shoot to kill”, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια είναι πολύ δυνατά. Προσωπικά ξεχώρισα, εκτός από τα “Stranglehold of terror” και το ομώνυμο, τα ρυθμικά “No hands but a gun” και “Pallbearer” (ειδικά το δεύτερο παίρνει κεφάλια!), το σκοτεινό “Death means relief” με τις φοβερές εναλλαγές στην εισαγωγή του και το “Beast in her eyes” που κλείνει τον δίσκο.

Η απόδοση της μπάντας κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, με την ευχάριστη έκπληξη να ακούει στο όνομα του Mario Vogel. Έχοντας αφήσει πίσω τα γρυλίσματα του παρελθόντος, ακούγεται πλέον ως ένας κλασικός thrash metal τραγουδιστής, με τη φωνή του να κουμπώνει ιδανικά επάνω στις συνθέσεις. Δώστε βάση επίσης και στην κιθαριστική δουλειά που υπάρχει εδώ, εκτιμώ ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ αξιόλογη προσπάθεια.

Το “Black as coal” δεν είναι ο δίσκος που θα αλλάξει τη ζωή σας. Είναι όμως ένας τίμιος, αυθεντικός thrash metal δίσκος, που προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των δύο πρώτων άλμπουμ των VENDETTA και αξίζει και με το παραπάνω να τοποθετηθεί δίπλα τους. Πιθανόν να μην είναι στην τελική μου λίστα για τις κυκλοφορίες της χρονιάς με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, δεν παύει όμως, για μένα τουλάχιστον, να είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις για το 2023.

V for VENDETTA!

8 / 10

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here