A day to remember… 30/9 [FATES WARNING]

0
762

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Darkness in a different light” – FATES WARNING
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2013
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: InsideOut Music
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jim Matheos
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Jim Matheos –  κιθάρες
Ray Alder – φωνητικά
Joey Vera – μπάσο
Frank Aresti – κιθάρα
Bobby Jarzombek – τύμπανα

Σε όλες, μα όλες τις παρουσιάσεις του δίσκου αυτού, πριν δέκα χρόνια, υπήρχε η αναφορά στην 9-αχρονη δισκογραφική ξηρασία των FATES WARNING, αφού ο προκάτοχός του, το “FWX” κυκλοφόρησε το 2004. Εύκολα λοιπόν διαχωρίζουμε τις κυκλοφορίες από το “Darkness in a different light” κι έπειτα, ως την νεότερη εποχή του συγκροτήματος κι αυτό επειδή υπάρχει και μια στιλιστική στροφή, ή εξέλιξη αν θέλετε, πέραν από το χρονικό μεσοδιάστημα.

Από το “One thousand fires” που ανοίγει τον δίσκο, ως πρώτη δήλωση, ο Matheos οριοθετεί την νέα του πορεία. Οι ταχύτητες έχουν ανέβει και σε συνδυασμό με τις βαριές κιθάρες, δημιουργούν μια πιο επιθετική εκδοχή των FATES WARNING. Βλέπετε, η μελαγχολία που ήταν περισσότερο έκδηλη στην προηγούμενη εποχή (“Perfect symmetry” μέχρι “FWX”) δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά σίγουρα έχει περιοριστεί. Σε σημεία πάλι, έχει αντικατασταθεί από μια μετριοπαθή αισιοδοξία, με γλυκές μελωδίες όπως αυτή του “Firefly” να σε γοητεύει.

Οι αλλαγές από το δέκατο έως το ενδέκατο άλμπουμ τους, ήταν αρκετές και σε άλλα επίπεδα. Μπορεί ο Joey Vera να παραμένει στην παρέα των Matheos και Alder, όμως η μεγάλη συνδρομή του Mark Zonder στα τύμπανα, απουσιάζει αισθητά. Το τζαζ παίξιμό του έχει αντικατασταθεί από τον πιο επιθετικό χαρακτήρα του Bobby Jarzombek (RIOT, Sebastian Bach, HALFORD, SPASTIC INK), ο οποίος είναι ένας πιο ευθύς και metal drummer. Τα τεχνικά σημεία παραμένουν και τα πολύπλοκα μέρη είναι απίστευτα, αλλά δεν παραβλέπουμε πως προσθέτουν έναν διαφορετικό μανδύα στις συνθέσεις.

Ακούγοντας την εντυπωσιακή αλλά παντελώς αντισυμβατική κιθαριστική δουλειά στο “Kneel and obey” απορεί κανείς, αν ο Matheos άκουγε και djent εκείνη την εποχή, αν και σίγουρα λατρεύει τους TOOL και τους PORCUPINE TREE. Από την άλλη, με την φωνή του Ray Alder να έχει βαθύνει, αυτή η στροφή ταιριάζει απόλυτα στον εκφραστικό τραγουδιστή. Ο Frank Aresti, που ουσιαστικά είχε επιστρέψει στο σχήμα μετά την πολυετή απουσία του (1995-2004), συμμετέχει σε δίσκο μετά το “Inside out” του 1994. Με λίγα leads βέβαια, αλλά ευπρόσδεκτη επιστροφή.

Τέλος, απαιτείται αναφορά στο τεράστιο “And yet it moves” με τα 14 αντισυμβατικά του λεπτά, στα οποία ξεδιπλώνονται πολλές από τις αρετές των FATES WARNING. Το απόλυτο progressive άσμα του δίσκου, με πολλά επίπεδα και διαφορετικά μετρήματα, να εναλλάσσονται. Πολύ διαφορετικό από το τελευταίο αντίστοιχο τραγούδι που μας έδωσαν (το “Still remains” του 2000), είναι η πεμπτουσία του άλμπουμ.

Μοντέρνο όπως το “Disconnected”, σε σημεία μελαγχολικό όπως το “A pleasant shade of gray”, αλλά με αρκετές νεωτεριστικές στιγμές και απόλυτα prog-metal,  το “Darkness in a different light” έβαλε τους FW σε νέα τροχιά μέχρι την επόμενη, ακόμα καλύτερη δουλειά τους. Μετά από χρόνια, έκαναν και πιο σοβαρές απόπειρες να περιοδεύσουν, τόσο σε Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εποχή που το όνομα του συγκροτήματος, έδειχνε να χαίρει μεγαλύτερης αναγνώρισης.

Did you know that:

  • Το 2010, με την επανακυκλοφορία και την επέτειο 20 χρόνων του “Parallels”, έγινε μια επανασύνδεση της σύνθεσης αυτής, με τον Frank Aresti στην δεύτερη κιθάρα, τον Joe DiBiase στο μπάσο και τον Mark Zonder στα τύμπανα, αλλά δεν έμελλε να υπάρξει συνέχεια. Άλλωστε, η ιδέα έπεσε από τον Brian Slagel της Metal Blade προκειμένου να αναβιώσει τις «ένδοξες» εκείνες μέρες, αλλά ….
  • Ο Jarzombek είχε συνεργαστεί με τον Jim Matheos στο ARCH/MATHEOS άλμπουμ “Sympathetic resonance”, κάτι που ενίσχυσε την σχέση των δύο και οδήγησε στην προσθήκη του ξανθομάλλη drummer, αντικαθιστώντας έτσι τον Nick D’Virgilio (SPOCK’S BEARD) που είχε προσωρινά αναλάβει τις μπαγκέτες από τον Zonder.
  • Στο “Sympathetic resonance” ο Matheos χρησιμοποίησε ιδέες που αρχικά προοριζόταν για άλμπουμ των FATES WARNING, ενώ στο “Darkness in a different light” χρησιμοποίησε το “O Chloroform” το οποίο προοριζόταν για το “Sympathetic…”  αλλά είχε μείνει ανολοκλήρωτο. Μάλιστα οι στίχοι ανήκουν στον Kevin Moore, για χρόνια φίλο και συνοδοιπόρο του Mahteos στους OSI, FATES WARNING αλλά και ARCH/MATHEOS.
  • Αυτό ήταν το πρώτο τους άλμπουμ στην InsideOutMusic , που προσπάθησε πολύ να τους δελεάσει για χρόνια. Μάλιστα το “Live in Athens” του 2005, ήταν η πρώτη τους κυκλοφορία από την Γερμανική εταιρεία.
  • Η Limited edition, περιέχει ένα ακόμη CD με 4 τραγούδια. Δυο ζωντανές εκτελέσεις, ηχογραφημένες στο ProgPower festival του 2009 (αδιάφορες), τα “One” και “Living life in still water”, αλλά και την ολοκληρωμένη εκδοχή του “Firefly”. Στην κανονική έκδοση τα 5 λεπτά του, το αδικούν, αφού εδώ το βρίσκουμε σε ολόκληρη την δόξα του να ξεπερνά τα 7 λεπτά. Τέλος, υπάρχει κι ένα περισσότερο τραγούδι, το “Falling further”. Οι πιο ψαγμένοι πρόσεξαν, πως πρόκειται για την ολοκληρωμένη σχεδόν 5-άλεπτη full-band εκδοχή του “Falling” που μπήκε σαν ακουστική εισαγωγή στην κανονική κυκλοφορία.

Γιώργος “Destination unknown” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here