ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The puppet master” – KING DIAMOND
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2003
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade / Massacre
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: King Diamond
ΣΥΝΘΕΣΗ:
King Diamond – φωνές, πλήκτρα
Andy LaRoque – κιθάρες, πλήκτρα
Mike Wead – κιθάρες
Hal Patino – μπάσο
Matt Thompson – τύμπανα
Επί σειρά ετών, ο Δανός ερμηνευτής, έγραφε και κυκλοφορούσε μουσική με τρομερή παραγωγικότητα, συνδυάζοντας τόσο το όχημα των KING DIAMOND, όσο και το συγκρότημα των MERCYFUL FATE. Μέσα σε 8 χρόνια, είχε κυκλοφορήσει 10 ολοκληρωμένα άλμπουμ, με το “The puppet master” να είναι το ενδέκατο!!! Όπως είναι επόμενο, λοιπόν, δεν είχαν όλα το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα και κάποια ήταν πιο εμπνευσμένα από κάποια άλλα. Το “The puppet master” είναι μια επιστροφή των KING DIAMOND στις καλύτερές τους ημέρες, δίνοντάς μας το πιο δυνατό τους άλμπουμ, μετά το “The spider’s lullabye”, το οποίο ήταν και το πρώτο τους με την Metal Blade (για την Αμερική), πίσω στο 1995, αλλά πολλά είχαν αλλάξει από τότε.
Αυτό που παραμένει σταθερό, είναι το παρανοϊκό μυαλό του King, που του επιτρέπει να γράφει ιστορίες τρόμου, με αρκετή δόση πρωτοτυπίας, αλλά και το πώς αποδίδει τους διάφορους χαρακτήρες, με διαφορετικές φωνές. Η θεατρικότητα είναι από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής του συγκροτήματος, που όμως είναι πάντοτε στηριγμένη σε κλασικές heavy metal δομές και δολοφονικά riffs. Ο King, γράφει για έναν θίασο, σε ένα σκοτεινό θέατρο της Βουδαπέστης, που για χρόνια καταφέρνει να δολοφονεί και να μετατρέπει σε μαριονέτες, ανθρώπους.
Ανέκαθεν θαύμαζα την δουλειά του Andy LaRoque, που αποτελεί το δεξί χέρι του King. Το ευθύ, αλλά και τεχνικό του παίξιμο, έδωσε ταυτότητα στο συγκρότημα, από την πρώτη τους κυκλοφορία, διαφοροποιώντας τους από τους MERCYFUL FATE. Οι εναλλαγές στο ρυθμό είναι πάμπολλες, με τα φαλσέτα του King να συμβαδίζουν με τα φανταστικά σόλο του LaRoque. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι πολλά. Το κολλητικό “Magic”, το πιο ατμοσφαιρικό “Emerencia”, το επιθετικό “Blood to walk”, ξεχωρίζουν και μαζί με το ομώνυμο είναι κλασικά KING DIAMOND.
Η ενέργεια που υπάρχει στο δίσκο, σε συνάρτηση με την υπέροχη παραγωγή, με κάνει εύκολα να συγκρίνω το “The puppet master” με το “The spider’s lullabye”. Δυστυχώς οι συγκυρίες, δεν ανέδειξαν το άλμπουμ στα επίπεδα κάποιων προηγούμενων, αλλά στις τάξεις των οπαδών του συγκροτήματος, διατηρεί την αξία του ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά.
Did you know that:
- Το γενεαλογικό δέντρο των KING DIAMOND, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό των MERCYFUL FATE, πέραν από τον ίδιο τον τραγουδιστή και ηγέτη. Ο Mike Wead, που παίζει κιθάρα για δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ στους KD, ήταν μέλος των MF στα “Dead again” και “9” (παλαιότερα, ηγετικό μέλος των MEMENTO MORI, όπου έπαιξε και με τον Snowy Shaw, τον Σουηδό drummer που έπαιξε τόσο στους MF όσο και στους KD).
- H Livia Zita, μας πρωτο-συστήθηκε σε αυτό το άλμπουμ. Η δεκαεννιάχρονη –τότε-Ουγγαρέζα τραγουδίστρια, έμελλε να μονιμοποιηθεί στο σχήμα έκτοτε, τόσο στο στούντιο, όσο και στις περιοδείες, αφού μάλιστα έγινε και η σύντροφος του King, με τον οποίο έχουν πλέον και παιδί.
- Ο Σουηδός Andy LaRoque, εκτός από τους KING DIAMOND, δεν έχει κάνει καριέρα σε άλλο συγκρότημα, αλλά η συμμετοχή του ως κανονικό μέλος στο “Human” των DEATH, λέει πολλά. Πέραν του ταλέντου του στην κιθάρα όμως, έχει κάνει πολλές παραγωγές στα δικά του Sonic Train Studios.
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης