A day to remember… 10/1 [SUICIDAL ANGELS]

0
545

SUICIDAL ANGELS

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Divide and conquer” – SUICIDAL ANGELS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2014
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NoiseArt
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Δημήτρης Λιαπάκης/Νίκος Μελισσουργός
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, κιθάρες, μπάσο – Νίκος Μελισσουργός
Κιθάρες – Χρήστος Τσίτσης
Drums – Ορφέας Τζωρτζόπουλος

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2012 και οι μπροστάρηδες του ελληνικού thrash SUICIDAL ANGELS βρίσκονται προ των πρώτων αλλαγών σε μια σύνθεση που είχε κρατήσει ένα άλφα διάστημα. Παρελθόν ο Πάνος Σπανός από τις κιθάρες, με αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Χρήστου Τσίτση (πάλαι ποτέ EXARSIS αλλά και DIABLERY). Ένας αντικαταστάτης που δοκιμάστηκε σε μια Λατινοαμερικάνικη περιοδεία στις αρχές του 2013, περνώντας φυσικά τις εξετάσεις με άριστα. Το δε “Bloodbath over Athens” εκείνης της χρονιάς στο Gagarin205 με τους DOMINATION, BIO-CANCER και EXARSIS να τους πλαισιώνουν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εδραιώνοντάς τον, ενώ ο γράφων που ήταν εκεί μέσα, ακόμα θυμάται τα γλυκά κλωτσομπουνίδια που έπεσαν εκείνο το όμορφο δειλινό του Απρίλη. Έτερη αλλαγή τους περίμενε ωστόσο εντός της χρονιάς, με τον Άγγελο Κριτσιωτάκη να αποχωρεί από το συγκρότημα, αφήνοντας τη θέση του μπάσου κενή. Ο διάδοχος του αιματοβαμμένου “Bloodbath”, είχε ήδη αρχίσει παρόλα αυτά να παίρνει σάρκα και οστά.

Επιστρατεύεται ο Άγγελος Λελικάκης (πάλαι ποτέ DECOMPOSED EXISTENCE), για το μπάσο, με το ντεμπούτο του να γίνεται το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς ανοίγοντας για τους Βρετανούς επιβήτορες EVILE, αγκαζέ με τα έτερα δικά μας παιδιά, τους CHRONOSPHERE. Άλλος ένας που πέρασε τις εξετάσεις του κοινού, χωρίς πολλά-πολλά. Τα πρώτα δείγματα βγαίνουν, το υπέροχο (ξανά) εξώφυλλο του Ed Repka, ο τίτλος “Divide and conquer”. Μουσικά τώρα, πρώτο το lyric video του “Marching over blood”. Συνεχίζουμε από εκεί που άφησε ο προκάτοχος, ποδοπατώντας κρανία ανυποψίαστων ακροατών, πετσοκόβοντας σβέρκους και γενικά πηγαίνοντας “τρένο”. Ειδικά εκείνο το σημείο μετά το solo…αφροί από το στόμα! Παραγωγή από τα χεράκια του μετρ του είδους Δημήτρη Λιαπάκη…πως μπορούσε να πάει λάθος αυτό άραγε; Το δεύτερο single “In the grave” (με το υπέροχο video clip) που βγήκε 2 μέρες πριν βγει ο δίσκος, έδειχνε μια πιο μεστή πλευρά της μπάντας, ταχύτατη μα και τεχνική, πιο πολυποίκιλη θα έλεγα.

Η τεχνική πλευρά, έγινε εμφανής στα υπόλοιπα μεγάλης διάρκειας κομμάτια, το “Control the twisted mind” (η συνέχεια της προσέγγισης “μελωδικά επιθετικού riffing” που ξεκίνησε το “Torment payback” στο “Bloodbath”) αλλά και στο μεγαλοπρεπές “White wizard” που κλείνει το δίσκο (οριακά κάτω από τα 9 λεπτά). Δύο συνθέσεις που αναδεικνύουν πολλές μελωδικές πτυχές, αφήνουν χώρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυναμικών, ενίοτε για βρωμόξυλο, αλλά και στιγμές ανατριχίλας όπως τα ατμοσφαιρικά leads, οι υπέροχες ακουστικές ή το βιολί και το cello στην αρχή του “Control the twisted mind”, που παραπέμπουν μη σας πω και σε πολύ πρώιμο μελωδικό death metal! Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν στιγμές σφαγής στο γόνατο: το ομώνυμο (τι υπέροχο μεσαίο μέρος είναι αυτό που να με πάρει ο διάολος;), το “Lost dignity”, το “Terror is my scream” (UGH!) και το “Pit of snakes” καραδοκούν και ψάχνουν τα θύματα τους! Ξεχωριστά, θα αναφερθώ σε μια αμιγώς mid-tempo σύνθεση, το υπέροχα συναυλιακό “Seed of evil”.

Σε βάθος δεκαετίας, αυτό το κομμάτι αγαπήθηκε, ενώ τιμήθηκε μέχρι και σε μπλουζάκια, ενδεικτικό του πόσο πίστεψε και πιστεύει η μπάντα σε αυτό. Όπου το έχω δει, πραγματικά, δεν παύει να με ξεκουνάει από τη θέση μου! Οπωσδήποτε, στα σχεδόν 50 λεπτά, είναι ο μεγαλύτερος δίσκος σε διάρκεια για τους SUICIDAL ANGELS. Για μένα, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ποιότητας αυτού του συγκροτήματος που στα πλαίσια της προσέγγισης του, ανοίγει τη “βεντάλια”, προσθέτοντας κι άλλα στοιχεία που του εξασφαλίζουν μακροζωία και φρεσκάδα. Το άλμπουμ αγκαλιάστηκε πλήρως παρά τα όποια πειράματα για τα δεδομένα του ήχου τους, η δε περιοδεία Conquering Europe 2014 με EXARSIS, LOST SOCIETY και FUELED BY FIRE άφησε συντρίμμια πίσω της και ρωγμές σε τοίχους συναυλιακών χώρων, το αυτό και η “επανάληψη” αυτής, με τους ANGELUS APATRIDA και DR. LIVING DEAD. 10 χρόνια μετά, ο χρόνος του φέρθηκε υπέροχα, μια και ήταν προπομπός όλων των πραγμάτων που θα έρχονταν για τους SUICIDAL ANGELS. Μιας μπάντας που δεν σταματάει πουθενά και για κανένα λόγο!

SEEKING FOR SUPREMACY, DIVIDE AND CONQUER!

Υ.Γ.: Τι υπέροχη σύμπτωση που την ίδια ακριβώς μέρα, σκάει το δεύτερο single “Purified by fire” από τον επερχόμενο δίσκο τους;

Did you know that?

– Πέρασε από πολλά στούντιο αυτό το άλμπουμ. H μίξη έγινε στα πασίγνωστα Fredman studios, από τον Fredrik Nordstrom (άνευ συστάσεων), ενώ η προπαραγωγή/αρχικές ηχογραφήσεις στα Zero Gravity στην Ελλάδα. Στη Γερμανία έγιναν οι λοιπές ηχογραφήσεις (Music Factory, Prophecy) και στα Soundlodge η τελική επεξεργασία των τυμπάνων. Στα δε τελευταία, θα ηχογραφούσαν κιόλας το διάδοχο “Division of blood” (περισσότερα όταν έρθει η ώρα εκείνη).

– Μια εμφάνιση της περιοδείας με ANGELUS APATRIDA και DR. LIVING DEAD αγκαζέ με ένα mini ντοκιμαντέρ, υπάρχει στο bonus DVD του διαδόχου “Division of blood” (2016) μαζί με διάφορα ευτράπελα που λαμβάνουν χώρα σε μια περιοδεία και που δε (περι)γράφονται σε κείμενα!!

– Στο “Control the twisted mind”, cello παίζει o Μιχάλης Κοντός, ενώ βιολί η Νεφέλη Αλεξούλη.

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here