A day to remember… 15/9 [MOTORHEAD]

0
4








"/>



Έτσι από τις 19 μέχρι και τις 25 Μαΐου του 1984, οι το νεοσύστατο συγκρότημα ηχογράφησε 6 νέα τραγούδια στα Britannia Row Studios του Λονδίνου. Τα τέσσερα από αυτά “Killed by death”, “Snaggletooth”, “Steal your face” και “Locomotive”, θα «έμπαιναν» στην συλλογή, ένα σε κάθε τέλος πλευράς του format του βινυλίου του άλμπουμ, ενώ το “Under the knife” που είχε δυο διαφορετικές εκδοχές, θα ήταν το b-side του single “Killed by death” στο 12’’ format βινυλίου. Στο 7’’ format βινυλίου υπήρχε μόνο η μια από τις δυο εκδοχές του κομματιού. Το εν λόγω τραγούδι έμελλε να γίνει μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του group, με τεράστια απήχηση σε οπαδούς πολλών ιδιωμάτων.

Η συλλογή για κάποιον που δεν είχε ξανά ασχοληθεί καθόλου με το group, ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία «να έρθει μουσικά σε επαφή» με τους MOTORHEAD, αφού οι επιλογές του Lemmy δεν ήταν μόνο από τα τραγούδια των studio κυκλοφοριών, αλλά συμπεριέλαβε και ζωντανές εκτελέσεις, όπως αυτές των “Leaving here” και “Too late, too late” από την πρώτη live τους κυκλοφορία “The golden years”, αλλά και κάποιες από το “No sleep ‘till Hammersmith” ένα από τα ωραιότερα live άλμπουμ όλων των εποχών. Εκτός αυτού, σε μη φανατικούς οπαδούς που δεν αγόραζαν τα πάντα από το συγκρότημα, θα έδινε την δυνατότητα να είχαν στην κατοχή τους και κάποια τραγούδια που δεν υπήρχαν σε επίσημες studio κυκλοφορίες του group όπως δυο από τα τρία τραγούδια του EP “St. Valentine’s day massacre” όπου οι MOTORHEAD και οι GIRLSCHOOL ένωσαν τα όργανά τους και κάτω από το όνομα HEADGIRL, το κυκλοφόρησαν.

Βεβαίως από την συλλογή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τραγούδια όπως τα “Ace of spades”, “Overkill”, “Iron fist”, “Shine”, “Dancing on your grave”, “Motorhead” και “Bomber” που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το group. Γενικά όμως, αν προσέξεις την κυκλοφορία με όχι επιδερμικό τρόπο, θα καταλάβεις ότι η θέληση του Lemmy ήταν να δημιουργήσει μια συλλογή που να μοιάζει με ένα άλμπουμ έχοντας και «ακυκλοφόρητο» υλικό για τους λιγότερο μυημένους με την δισκογραφία του συγκροτήματος, κάτι που βάση αποτελέσματος σίγουρα κατάφερε.

Το “No remorse”, για πολλούς, δεν ήταν μια απλή συλλογή τραγουδιών ή ένα τυπικό best of, ίσως και γι’ αυτό έχει αντέξει τόσο πολύ στο χρόνο. Ήταν μάλλον το σκαλί που θα πατούσαν οι MOTORHEAD για τα επόμενα δισκογραφικά τους βήματα που όπως και τα παλαιότερα, έτσι και αυτά, θα χαρακτήριζαν μια ολόκληρη γενιά οπαδών με άλμπουμ που για πάντα θα αποτελούν δείγματα γραφής ενός συγκροτήματος που λείπει πολύ από την μουσική βιομηχανία.

Did you know that:   

– Στις πρώτες εκδόσεις της κυκλοφορίας τα formats του βινυλίου και της κασέτας ήταν σε δερμάτινο περίβλημα, με ασημένια τα γράμματα στο εξώφυλλο. Ο δημιουργός των εξωφύλλων των άλμπουμ του group, Joe Petagno, έκανε ειδική δουλειά στα εν λόγω εξώφυλλα με πιο λεπτεπίλεπτη λεπτομέρεια. Η έκδοση της κασέτας στην δερμάτινη θήκη έχει ένα μήνυμα που μιμείται την κυβερνητική προειδοποίηση που βλέπουμε σε ένα πακέτο τσιγάρου, σχετικά με το περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει την υγεία αυτού που το χρησιμοποιεί.

– Η κυκλοφορία είχε και τηλεοπτική διαφήμιση με αρκετά τραγούδια του group να παίζουν μέχρι που ο Lemmy εμφανίζεται στο τέλος να λέει “No Remorse… go out and get it!”

– Στο τραγούδι “Please Don’t Touch”, ο Lemmy ξαναέγραψε τον τρίτο στίχο, ο οποίος έχει τυπωθεί στις εσωτερικές σημειώσεις με λάθος σειρά (ο δεύτερος και ο τρίτος στίχος έχουν μπερδευτεί).

– Η κυκλοφορία της συλλογής “No remorse” «έδωσε» επιτέλους την ευκαιρία στη μασκότ του γκρουπ να έχει το δικό της τραγούδι.

– Το line-up που αναφέρεται στο δίσκο είναι το τότε νεοσύστατο και αυτό που «έγραψε» τα καινούργια τραγούδια

– Το 2002 οι MOTORHEAD στο άλμπουμ τους “Hammered”, έχουν τραγούδι με τίτλο “No remorse”.

– Η συλλογή θα ήταν η τελευταία κυκλοφορία με την επί σειρά ετών εταιρία τους Bronze Records.

– Το single “Killed by death” κυκλοφόρησε την 01η Σεπτεμβρίου και έφτασε στο Νο. 51 στο UK Singles Chart, ενώ το άλμπουμ έγινε ασημένιο, φτάνοντας τη θέση του Νο. 14 στο UK Άλμπουμ cart.

– Η έκδοση σε CD της Castle records στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και της Roadracer records στη Βόρεια Αμερική, δεν είχε τα τραγούδια “Louie, Louie” και “Leaving Here” λόγω έλλειψη χώρου. Το άλμπουμ ολοκληρωμένο σε διπλό CD κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1991.

– Το παρατσούκλι “Würzel” του Michael Richard Burston προέκυψε από τον χαρακτήρα παιδικών ταινιών Worzel Gummidge.

– Το παρατσούκλι “Wizzö” του Philip Anthony Campbell, είναι στην αργκό γλώσσα μια ερμηνεία για την ταχύτητα.

– Ο Campbell, ένας εκ των δυο κιθαριστών που πρωτοεμφανίζονται στην κυκλοφορία, έμελλε να είναι από τότε μέχρι και τον θάνατο του Lemmy, στο συγκρότημα.

– Από τις πιο γνωστές διασκευές του “Killed by death” είναι από τους PARAGON, τους CRUCIFIED BARBARA και τους BEAST IN BLACK.

– Οι επανεκδόσεις σε CD της Castle Records το 1996 και της Sanctuary Records το 2005 που περιέχουν 24 τραγούδια είναι αξιοπρόσεκτες όχι μόνο για τα 5 τραγούδια που εμπεριέχουν αλλά και γιατί ορισμένα από αυτά είναι άλλες μίξεις ή εκτελέσεις. Επίσης εμπεριέχεται και όλο το EP “Stand by your man” που είχαν συμπράξει με το group PLASMATICS. Είναι η μόνη φορά που όλα τα τραγούδια του ΕΠ εμφανίζονται κάπου μαζί σε κυκλοφορία μετά την επίσημη του 1982, αν και τα “Masterplan” και “Stand by your man” υπάρχουν και σε άλλες συλλογές. Οι πιο φανατικοί ας τα ψάξουν γιατί από συλλεκτικής άποψης αξίζουν.

– Ο τίτλος της συλλογής ονομάτισε ένα από τα πιο γνωστά δισκάδικα της Αθήνας αφού ο ιδιοκτήτης του είναι γνωστός για τον φανατισμό του με το group.

– Φέτος στην Record Store Day, την επίσημη ημέρα γιορτής του βινυλίου, κυκλοφόρησε το “Remorse? no”, για την επέτειο 40 χρόνων κυκλοφορίας της συλλογής. Η φετινή συλλογή έχει κάποιους από τους τίτλους της αυθεντικής είτε σε άλλες εκτελέσεις, είτε σε demo, είτε από ζωντανή ηχογράφηση.

– Το 2017 η συλλογή κατέλαβε το Νο 7 στην λίστα με τα 100 καλύτερα metal άλμπουμ του περιοδικού Rolling Stone. Η εν λόγω κυκλοφορία ήταν η μοναδική συλλογή στη λίστα.

Θοδωρής Μηνιάτης