A day to remember… 6/9 [ANGRA]

0
3








"/>



Η Γερμανική Steamhammer που τους είχε προσφέρει ένα αρκετά καλό συμβόλαιο, όταν η Rising Sun Records φαλίρισε, ήταν ανακουφισμένη με την εμπορική ανάκαμψή τους, όμως ήταν και πολύ προσεκτική, ώστε να μην υπερβάλλει στον προϋπολογισμό και – η μοναδική μου ένσταση – πολλά από τα ορχηστρικά μέρη, ηχογραφήθηκαν με πλήκτρα, θυμίζοντας εποχές “Angels cry”.

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός πως υπάρχουν εκλεκτοί καλεσμένοι που προσθέτουν στην ατμόσφαιρα και την ποιότητα του δίσκου. Ξεκινώντας με τον Milton Nascimento, έναν Βραζιλιάνο folk καλλιτέχνη, που τραγουδά στην γλώσσα τους στο “Late redemption”, τον – δικό μας άνθρωπο –  Hansi Kursch, να κάνει ντουέτο στο επιθετικό “Winds of destination”, την Sabine Edelsbacher (EDENBRIDGE) στα “Pain of the dead” και το καταπληκτικό “Spread your fire”, ενώ ακόμα και ο πάτερ-Kai Hansen τραγουδά στο κλασικό “Temple of hate” το οποίο είναι από τα highlight του άλμπουμ.

Οι ANGRA δεν έφτασαν έκτοτε αυτό το επίπεδο και, ακόμα και 20 χρόνια αργότερα, μπορούμε να μιλάμε για το “Temple of shadows” ως ένα αριστούργημα της καριέρας τους. Ο μουσικός τύπος αγκάλιασε το άλμπουμ εξ αρχής και οι κριτικές ήταν αποθεωτικές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία, όπου εκτός από την πατρίδα τους, περιόδευσαν εκτενώς. Έπαιξαν στην Αυστραλία για πρώτη φορά μάλιστα, ενώ στην Ιαπωνία, το άλμπουμ έφτασε στα επίσημα charts στο νούμερο 22, πουλώντας δυνατά.

Did you know that:

  • Ο Dennis Ward, όντας ακόμα ο βασικός συντελεστής των PINK CREAM 69, μετά την πετυχημένη απόπειρα να κάνει την παραγωγή στο “Rebirth”, ανέλαβε και το “Temple…”. Ακούγοντάς το ακόμα και σήμερα, ηχητικά στέκεται εξαιρετικά και δεν είναι τυχαίο πως ο Αμερικανο-Γερμανός μουσικός τα καταφέρνει τόσο καλά. Μετά από αυτούς τους δίσκους, άρχισε να κάνει το ίδιο για αρκετούς άλλους καλλιτέχνες και να επεκτείνεται.
  • Αν και στο στούντιο ο Edu ήταν απίστευτος, στις περιοδείες που ακολούθησαν, δυσκολεύτηκε αρκετά να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο, κάτι που μερικές φορές έφερνε ένταση στις τάξεις του συγκροτήματος. Ιδιαίτερα στα απαιτητικά τραγούδια του Matos, έδειχνε τις αδυναμίες του και συχνά αναγκαζόταν να τραγουδήσει χαμηλότερα για να μην σπάει η φωνή του.
  • Το άλμπουμ, ως concept, δεν είχε τραγούδια που έμειναν απ’ έξω και γι’ αυτό δεν υπήρξαν και ειδικές εκδόσεις με περισσότερες συνθέσεις από τις 13 που εμφανίζονται στην κανονική έκδοση.
  • Βγήκε κι ένα βίντεο στα πλαίσια της προώθησης, για το “Wishing well”, που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με το concept του δίσκου, και δεν είχε και καμιά μεγάλη απήχηση.
  • Οι ANGRA μόλις ανακοίνωσαν την επανακυκλοφορία του “Temple of shadows” για να τιμήσουν τα 20 χρόνια του και θα ακολουθήσει περιοδεία, που όμως θα είναι η τελευταία πράξη τους, πριν ξαναμπούν στον πάγο. Δίχως να έχουν δηλώσει πόσο θα διαρκέσει το διάλειμμα που θα κάνουν, οι Βραζιλιάνοι ακούγονται σαν να αναγκάζονται να κάνουν αυτή την διακοπή. Να δούμε τι θα φέρει το μέλλον. Ίσως να δούμε και μια επιστροφή….

Γιώργος “Winds of destination” Κουκουλάκης