A day to remember… 27/09 [SLAYER]

0
77
Slayer

Slayer

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Divine intervention” – SLAYER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ : 1994
ΕΤΑΙΡEIA : American Recordings
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : Toby Wright, Rick Rubin, SLAYER
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, μπάσο – Tom Araya
Κιθάρες – Kerry King, Jeff Hanneman (R.I.P. 2013)
Drums – Paul Bostaph

Μάιος 1992. Ο Dave Lombardo αποφασίζει να αποχωρήσει οριστικά από τους SLAYER, προκαλώντας κύματα ανασφάλειας στους οπαδούς των Αμερικανών thrashers. Αφορμή ήταν η επερχόμενη γέννηση του πρώτου παιδιού του Lombardo και η επιθυμία του να παρευρίσκεται δίπλα στην γυναίκα του και να μην περιοδεύσει με τη μπάντα. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι σχέσεις ανάμεσα στον εμβληματικό ντράμερ και τα υπόλοιπα μέλη των SLAYER , κυρίως με τον Kerry King, είχαν κλυδωνιστεί από την πρώτη αποχώρηση του Lombardo το 1986 και η ρήξη ήταν απλά θέμα χρόνου. Οι SLAYER δεν χάνουν τον καιρό τους και την ίδια χρονιά ανακοινώνουν ότι ο νέος ντράμερ της μπάντας είναι ο Paul Bostaph , που είχε ήδη δείξει τα διαπιστευτήρια του με τους FORBIDDEN στα εκπληκτικά “Forbidden evil” και “Twisted into form”.

Το έκτο άλμπουμ των Σφαγέων με τίτλο “Divine intervention” κυκλοφορεί σαν σήμερα το 1994, με ίσως, το καλύτερο εξώφυλλο που έχουμε δει ποτέ σε άλμπουμ των SLAYER,  και οι όποιες ανησυχίες για το αν ο Bostaph μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον Lombardo εκμηδενίζονται κατευθείαν με την εισαγωγή του “Killing fields”. Τεχνικό κομμάτι που απογειώνεται προς το τέλος του, δείχνοντας ότι η μηχανή των SLAYER είναι εδώ. Λογικά σε όλο το άλμπουμ η προσοχή μπορεί να είναι στραμμένη στον Bostaph, είναι όμως για μια ακόμα φορά τα φρενιασμένα riffs των King/ Hanneman που κλέβουν την παράσταση.

Ταχύτητες που σε σημεία θυμίζουν “Reign in blood” και ένας Araya που βγάζει το λαρύγγι του (πιάστε τον αν μπορείτε στο “Dittohead”). Ατμοσφαιρικό σε σημεία σε κομματάρες όπως το ομώνυμο, το “Serenity in murder” ή το “213”, χωρίς να χάνει ούτε λεπτό τη μοχθηρία του, το “Divine intervention” έδειξε περίτρανα ότι οι SLAYER , παρά τα τέσσερα χρόνια δισκογραφικής αποχής, ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον θρόνο των thrash metal Βασιλιάδων έρμαιο στις ορέξεις του κάθε τυχάρπαστου διεκδικητή. Τρανή απόδειξη κομμάτια όλεθρος όπως τα ‘Dittohead”, “Sex, murder, art” , “Circle of beliefs”και “Mind control”. Αν έπρεπε να αναφέρω οπωσδήποτε ένα ψεγάδι σ’ αυτόν τον πολύ αγαπημένο μου δίσκο, αυτό δεν είναι άλλο από την κάπως μουντή παραγωγή που εκτιμώ ότι χαντακώνει το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

To “Divine intervention” είναι ένας πάρα πολύ βίαιος δίσκος. Από τους καλύτερους των SLAYER και σίγουρα ο καλύτερος με τον Bostaph στη σύνθεση τους. Κλασικό SLAYER άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακραίο, κτηνώδες, ασυμβίβαστο!

Awaken
In a web like hell
How did I reach this place
Why are they haunting me
I cannot look at God’s face

Και όπως πάντα… SLAYER TILL DEATH !

Did you know that:

  • Η πρώτη φορά που έπαιξαν οι SLAYER με τον Bostaph ζωντανά ήταν τον Αύγουστο του 1992 στο θρυλικό Monsters of Rock, μαζί με τους THE ALMIGHTY, W.A.S.P. , SKID ROW, THUNDER και IRON MAIDEN.
  • Μπορεί το “Divine intervention” να είναι το πρώτο άλμπουμ του Bostaph με τους SLAYER αλλά δεν είναι η πρώτη ηχογράφηση του με την μπάντα. Είχε προηγηθεί το κομμάτι “Disorder” μαζί με τον Ice – T το 1993 για το soundtrack της ταινίας “Judgement night”.
  • Η σοκαριστική φωτογραφία με το μπράτσο του νεαρού που έχει χαράξει επάνω του το λογότυπο της μπάντας είναι αληθινή, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα των SLAYER υπάρχει και βίντεο που δείχνει τον πιτσιρικά να το υλοποιεί.
  • Στο οπισθόφυλλο του βινυλίου, αναγράφεται η φράση Satan Laughs As You Eternally Rot. Θυμίζουμε ότι η ίδια φράση υπήρχε χαραγμένη στο βινύλιο , στο διαχωριστικό ανάμεσα στην ετικέτα και στα τραγούδια του “Show no mercy”.
  • Φήμες λένε ότι το “Sex, murder, art” ηχογραφήθηκε χωρίς τον Hanneman καθώς o κιθαρίστας ήταν συνέχεια μεθυσμένος εκείνο τον καιρό και δεν μπορούσε να μάθει το κομμάτι.
  • Οι στίχοι των τραγουδιών για μια ακόμη φορά προκάλεσαν πολύ κόσμο. Το “Dittohead” αναφέρεται στον πολιτικό σχολιαστή Rush Limbaugh, το “SS-3” στον διαβόητο εμπνευστή του Ολοκαυτώματος Reinhard Heydrich, ενώ το “213” καταπιάνεται με τον serial killer Jeffrey Dahmer.
  • Ο Tom Araya θεωρεί ότι το “Divine intervention” είναι από τα καλύτερα άλμπουμ της δισκογραφίας των SLAYER.

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here