A day to remember… 28/9 [3 INCHES OF BLOOD]

0
4
3 inches

3 inches

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Advance and vanquish” – 3 INCHES OF BLOOD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Neil Kernon
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Cam Pipes: φωνητικά
Jamie Hooper: φωνητικά
Sunny Dhak: κιθάρα
Bobby Froese: κιθάρα
Brian Redman: μπάσο
Matt Wood: τύμπανα

Συμπτωματικά -όπως ακριβώς και με την περίπτωση του “Reckoning night” των SONATA ARCTICA- πριν 20 χρόνια είχα γράψει κριτική για το “Advance and vanquish” των Καναδών 3 INCHES OF BLOOD για γνωστό webzine της εποχής. Σήμερα καλούμαι να αναφερθώ ξανά, αυτή τη φορά μέσω του αγαπημένου μας Rock Hard, στο συγκεκριμένο άλμπουμ.

Η περίπτωση της συγκεκριμένης μπάντας είναι ιδιαίτερη αφού ο συνδυασμός 2 τραγουδιστών σε καθαρά και brutal φωνητικά δημιουργεί μια «διπλή» μουσική ταυτότητα, όπως εξάλλου και ο ήχος του συγκροτήματος που βρίσκεται ακριβώς στο ενδιάμεσο της απόστασης του παραδοσιακού heavy metal με το NWOSDM και κατ’ επέκταση των σχετικών πάντα «αμερικανιών» απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το “Advance and Vanquish”, το μακρινό 2004 ήταν ένας δίσκος που προσπαθούσε αρκετά αποτελεσματικά να συνδυάσει μελωδικές με επιθετικές ιδέες στις κιθάρες αλλά όπως είπαμε και στη φωνή, έχοντας ως επιρροές τους IRON MAIDEN και τους JUDAS PRIEST από τη μία, τους IN FLAMES / AT THE GATES και το αμερικανικό power/thrash από την άλλη.

Από την πρώτη νότα το άλμπουμ σε αρπάζει με την ατέλειωτη ενέργεια του, με κυρίαρχο ρόλο στις κιθάρες όπου τα διαδοχικά γρήγορα riff, οι επικές μελωδίες και thrash επιρροές που παραπέμπουν σε κλασικούς metal δίσκους των 80s προκαλούν αμέσως το ενδιαφέρον. Τα ψηλά φωνητικά τα οποία έχει αναλάβει ο Cam Pipes είναι εντυπωσιακά και δίνουν μια αίσθηση μεγαλείου, ενώ τα πιο σκληρά φωνητικά του Jamie Hooper προσθέτουν μια επιθετική διάσταση και μια πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Οι συνθέσεις είναι γεμάτες επική θεματολογία και αντίστοιχες ιστορίες (μας προϊδεάζει γι’ αυτό και το εξώφυλλο του δίσκου) με κορυφαία στιγμή το “Deadly sinners”, το πιο εμπορικό κομμάτι του άλμπουμ που κυκλοφόρησε και σε official video.

Οι δυνατές και γρήγορες εκτελέσεις που ακούμε σε όλη τη διάρκεια του δίσκου κρατούν αμείωτη την ένταση και το ενδιαφέρον του ακροατή, ενώ παρά τον αδιαμφισβήτητο φόρο τιμής στις μπάντες-επιρροές τους, οι 3 INCHES OF BLOOD καταφέρνουν να μην ακούγονται απλώς σαν μια retro μπάντα, αλλά σαν μια ολοκληρωμένη πρόταση εκσυγχρονισμού του παραδοσιακού ήχου συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Η παραγωγή είναι καθαρή και δυναμική, με κάθε όργανο να ακούγεται ξεκάθαρα και ο ήχος του άλμπουμ είναι τραχύς και σύγχρονος. Συνολικά, το “Advance and vanquish” κατά τη γνώμη μου αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους all about metal δίσκους του 2004.

ΥΓ. Η μπάντα αν και διαλύθηκε το 2015 πρόσφατα ανακοίνωσε την επανασύνδεσή της καθώς και ημερομηνίες συναυλιών σε Καναδά και ΗΠΑ. Το καλοκαίρι του 2025 θα επισκεφτούν την Μεγάλη Βρετανία στο Bloodstock Open Air.

Δημήτρης Μελίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here