A day to remember… 28/9 [SAXON]

0
6
Saxon

Saxon

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Lionheart – SAXON
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: SPV/Steamhammer
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Charlie Bauerfeind
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Biff Byford
Κιθάρες – Paul Quinn, Doug Scaratt
Μπάσο – Nibbs Carter
Drums – Jörg Michael
Keyboards στο “Lionheart” – Chris Stubley

Οι SAXON το 2004, την χρονιά που κυκλοφόρησε το “Lionheart”, είχαν ήδη 25 χρόνια  δισκογραφικής παρουσίας, αποτελώντας αφενός ένα από τα πιο συνεπή συγκροτήματα σε σχετικά συχνές χρονικά κυκλοφορίες ανά άλμπουμ αλλά και αφετέρου σε ποιοτικό υλικό αυτών, αφού κατά γενική ομολογία δεν έχουν κακό δίσκο. Ακόμα και την περίοδο που θέλησαν να ακολουθήσουν πιο μελωδικούς δρόμους, έχουν γράψει και προσφέρει τραγούδια που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το συγκρότημα, ξέρουν εκ προοιμίου τι να περιμένουν ηχητικά, αφού τα μέλη του group έχουν βρει μια συγκεκριμένη ηχητική φόρμουλα που ακολουθείται σε κάθε δισκογραφική τους κίνηση. Έτσι κανείς δεν περιμένει να ακούσει κάτι μουσικά καινοτόμο που θα ταράξει τα νερά της δισκογραφίας, όντας η νέα τάση. Οι SAXON έχουν χαράξει την δική τους πορεία και κανείς δεν μπορεί είτε να τους αμφισβητήσει, είτε να τους κατηγορήσει. Το μόνο που θέλει ο οπαδός είναι το πλήθος των αξιοπρόσεκτων τραγουδιών να είναι μεγάλο σε κάθε δουλειά.

Το 2004 λοιπόν κυκλοφόρησε η δεκαετή έκτη δουλειά τους, παίρνοντας την σκυτάλη από το προ τριετίας, τότε, πολύ καλό δίσκο “Killing ground”. Μετά την ακρόαση, απλά επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά, το ταλέντο που έχουν οι μουσικοί να γράφουν ωραία τραγούδια, που αξίζουν πολλών και επαναλαμβανόμενων ακροάσεων. Το “Lionheart”, ήταν άλλο ένα τέτοιο άλμπουμ των SAXON. Το συγκρότημα υιοθέτησε για άλλη δουλειά όλα εκείνα τα στοιχεία που το είχε κάνει τόσο αγαπητό. Χωρίς κανέναν ηχητικό πειραματισμό ή αλλαγή στυλ έκφρασης και μουσικού ύφους, έκαναν ότι ξέρουν καλύτερα: να προσφέρουν ποιοτικά heavy metal τραγούδια. Στην εν λόγω δουλειά, το group, παρέμεινε πιστό στις μουσικές αρχές του, «δηλώνοντας φωναχτά» ότι έχει τον τρόπο με τα τραγούδια του αλλά και τις γενικότερες κινήσεις του (όπως πχ άλλο ένα καταπληκτικό εξώφυλλο), να σε κάνει να αναφωνείς από χαρά. Το άλμπουμ σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη τότε προηγούμενη δουλειά τους, ήταν ελαφρώς καλύτερο, σε σύνολο τραγουδιών, για ένα και μόνο λόγο που ήταν το περιεχόμενο του.

Γι’ άλλο ένα δίσκο, οι SAXON έγραψαν αξιομνημόνευτες συνθέσεις που είχαν όλα τα trademarks που τους είχαν καθιερώσει, σε όλες έναν διάχυτο ηχητικό τσαμπουκά και άπλετο δυναμισμό, «πορωτικά» κιθαριστικά ριφ, solos και μελωδίες που θα σου γίνονταν άκρως κολλητικές μετά τις πρώτες ακροάσεις, και ρεφραίν που θα τραγουδούσες άμεσα. Κάθε σύνθεση είχε την δικιά της θέση σε όλο το δίσκο, και έτσι αφενός όλη η δουλειά «κυλούσε» πολύ ευχάριστα και γρήγορα, αφετέρου δεν την βαριόσουνα. Σίγουρα ο καθένας θα ξεχώριζε αυτές που θα του έκαναν πιο μεγάλη εντύπωση, αλλά στο “Lionheart” δεν υπήρχε filler σε καμία στιγμή του δίσκου. Σαφώς και όλα τα τραγούδια δεν θα ήταν στο ίδιο επίπεδο αρεσκείας του ακροατή, γιατί αλλιώς θα αναφερόμασταν στον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους. Όλα όμως τα γνωστά στο κοινό στοιχεία δόμησης του κάθε τραγουδιού, ήταν και πάλι παρόντα και έτσι ότι ακουγόταν ήταν άκρως ξεσηκωτικά τραγούδια σε up-tempo ρυθμούς.

Από το πρώτο τραγούδι του δίσκου “Witchfinder general” οι SAXON έδειξαν τις προθέσεις τους και σε αυτή την δουλειά. Ευτυχώς και η συνέχεια ήταν άκρως απολαυστική. Τα “Man and machine”, “Beyond the grave”, “Justice”, “To live by the sword”, “English man o’war” (το πιο New Wave of British Heavy Metal τραγούδι του δίσκου, προσωπικά), “Searching for Atlantis”, και φυσικά το all time classic πια ομώνυμο τραγούδι, πήραν πολύ ευκολά και γρήγορα την θέση που τους άρμοζε στις καρδίες των οπαδών. Τι και αν έχουν περάσει 20 χρόνια από την κυκλοφορία; Ακούγοντας ξανά τον δίσκο νομίζεις ότι κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και όχι τόσο καιρό πριν. Αυτό είναι το μοναδικό προσόν που έχει αυτό το γκρουπ να μας χαρίζει ευφάνταστα δείγματα γραφής γραμμένα σε πεντάγραμμο.

Το “Lionheart” ήταν, και θα είναι για πάντα, ένα ακόμα άλμπουμ στο οποίο οι ιθύνοντες κατέθεσαν ψυχή τε και σώματι, κάνοντας αυτό που αγαπούν, δίνοντας στον metal οπαδό, άλλον ένα δίσκο που θα ακούγεται το ίδιο φρέσκος και επίκαιρος ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Μια δουλειά τόσο προσεγμένη που και αυτή τίμησε στο έπακρο το όνομα και την ιστορία του γκρουπ. Άλλωστε είναι γνωστό το μεράκι που υπάρχει σε κάθε καινούργια τους δισκογραφική κίνηση κάθε φορά που επιθυμούν να την κάνουν. Δεν είναι τυχαία τόσο αναγνωρίσιμοι.

Did you know that:   

– Το “Lionheart” είναι το μόνο άλμπουμ που συμμετέχει ο drummer Jörg Michael, με θητεία στους AVENGER, RAGE, MEKONG DELTA, AXEL RUDI PELL, GRAVE DIGGER, RUNNING WILD και φυσικά STRATOVARIUS μεταξύ άλλων.

– Το τραγούδι “Witchfinder general” αναφέρεται στο κυνήγι μαγισσών κατά την περίοδο της Μεσοβασιλείας. Επίσης αναφέρεται σε μεθόδους ανάκρισης και εκτέλεσης που είχε ο γνωστός  κυνηγός μαγισσών Matthew Hopkins.

– Το τραγούδι “Lionheart” είναι γραμμένο για τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, βασιλιά της Αγγλίας από το 1189 μέχρι το 1199.

– Το τραγούδι “Beyond the grave” αναφέρεται στο θάνατο και την μεταθανάτια ζωή.

– Το τραγούδι “To live by the sword” αναφέρεται στον τρόπο ζωής των Samurai.

– Το άλμπουμ επανεκδόθηκε το 2006 σε digipak cd box set συσκευασία περιοριορισμένου αριθμού 10,000 κοπιών, έχοντας ένα bonus dvd με ακυκλοφόρητο υλικό, videos, άλλες μίξεις τραγουδιών, νέα 5.1/96K πολύ υψηλής ποιότητας ηχητική μίξη όλου του album και ένα κρεμαστό μπρελόκ για τα κλειδιά με το λογότυπο του γκρουπ.

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here