A day to remember… 28/9 [METAL CHURCH]

0
194
Metal Church

Metal Church

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “The weight of the world” – METAL CHURCH
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ETAIΡΙΑ: SPV
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kurdt Vanderhoof
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Ronnie Munroe – φωνητικά
Kurdt Vanderhoof – κιθάρες
Jay Reynolds – κιθάρες
Steve Unger – μπάσο
Kirk Arrington – τύμπανα

Βρισκόμαστε στο 2004 σε μια περίοδο που οι ΜΕΤΑL CHURCH  προσπαθούν να ανασυνταχτούν (μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια ανασύστασης με τον αρχικό τους τραγουδιστή David Wayne πριν από μερικά χρόνια που οδήγησε στο άλμπουμ “Masterpiece” – 1999 και μετέπειτα στην διάλυση). Για την περίπτωση αυτή Θα προσλάβουν τον τραγουδιστή Ronny Munroe  ενώ στο μπάσο θα βρούμε τον Steve Unger και στην κιθάρα το Jay Reynolds (ο τελευταίος είχε προϋπηρεσία  στους ΜΑLICE)

Ουσιαστικά, το “Τhe weight of the world” είναι το πρώτο άλμπουμ της δεύτερης επανασύνδεσης των METAL CHURCH που δυστυχώς όμως έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο θα συμμετέχει ο κορυφαίος drummer  Kirk Αrrington ο οποίος θα αποχωρήσει μετά από αυτό το δίσκο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχε με τον διαβήτη.

Νέα αρχή λοιπόν για το σχήμα και αυτό που κάνουν εδώ οι METAL CHURCH δεν είναι τίποτα άλλο από το να ακολουθούν τον  ήχο τους που είχαμε συνηθίσει όλα τα χρόνια μάλιστα η ποιότητα τους παραμένει σταθερή για ακόμα μία φορά και ο  τραγουδιστής Ronny Munroe έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου του ρόλου του. Η χροιά της φωνής του είναι ανάμεσα στους δύο ιστορικούς τραγουδιστές του σχήματος του David Wayne  και του Mike Ηοwe (πόσο τραγικό αλήθεια το ότι σήμερα και οι δύο τους πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή).  Όπως μπορεί να καταλάβει  κάποιος  από την  να ακρόαση του δίσκου,  για την  συγκεκριμένη εποχή και τις ανάγκες που υπήρχαν ήταν ο κατάλληλος τραγουδιστής για το σχήμα που προσπαθούσε να ζωντανέψει ξανά το όνομά τους μετά τα θαυμαστά που μας προσέφεραν την δεκαετία 1984-1994.

Μπορεί εδώ  να απουσιάζουν οι ταχύτητες του speed metal παρελθόντος και να έχουμε να κάνουμε περισσότερο με ένα straight forward heavy/power metal άλμπουμ, ο ηγέτης του σχήματος Κurdt Vanderhoof ξέρει να γράφει όπως πάντα πάρα πολύ καλά riffs, πολύ πιασάρικα  riffs είναι η αλήθεια,  και να κρατά σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τον ήχο του συγκροτήματος μέσα από πολύ ωραίες και συνάμα catchy συνθέσεις. Nα θυμίσουμε εδώ ακόμη και την περίοδο που ο Vanderhoof είχε αποχωρήσει από την μπάντα (1987-1997) συνέχιζε να τους τροφοδοτεί με ιδέες και συνθέσεις, τόσο δεμένος παρέμενε με το όνομα των ΜΕΤΑL CHURCH.

Για του λόγου το αληθές, συνθέσεις σαν τα  “Leave them behind”, “Hero’s soul”, “Madman’s overture”, “Swings of tomorrow”και “Blood money”, είναι πολύ καλά δείγματα των ανανεωμένων ΜΕΤΑL CHURCH,  συνθέσεις που κοιτούν το παρόν και το μέλλον και αποφεύγουν να κοπιάρουν τις επιτυχημένες συνταγές τους παρελθόντος. Με άλλα λόγια εδώ το σχήμα κατά κάποιο τρόπο οριοθετεί την αρχή μιας  νέας πορείας που βασίζεται πάνω στον χαρακτηριστικό τους ήχο αλλά αρνείται να αντιγράψει το παρελθόν της. Οι ΜΕΤΑL CHURCH πάντα ήταν μια τίμια και απολυτά ειλικρινής μπάντα σε ότι προσέφερε και γι’ άλλη μια φορά το πράττει και το καταθέτει σε αυτόν εδώ τον δίσκο.

Και φάνηκε ότι αυτή η κατάθεση ψυχής τους βρήκε ανταπόκριση από το κοινό τους μιας και συνέχισαν για ακόμα τρία πολύ αξιόλογα άλμπουμs με τον Ronnie Monroe και στην συνέχεια η επανασύνδεση (με τον εξαφανισμένο κυριολεκτικά από το προσκήνιο τότε) Μike Howe και τα άλμπουμs της επανασύνδεσης που μας βρήκε να τους απολαμβάνουμε στην σκηνή του Κυττάρου το 2017 για δεύτερη φορά.

Σίγουρα το “Weight of the world” δεν είναι το άλμπουμ που θα το συμπεριλαμβάναμε στις τεράστιες στιγμές της δισκογραφίας τους, είναι όμως ένας πολύ αξιόλογος  δίσκος που έδωσε νέα πνοή στο όνομα των ΜΕΤΑL CHURCH και ήταν η αρχή της αναγέννησής τους ώστε για να ακούσουμε και άλλα ωραία πράγματα από αυτούς για τις επόμενες δυο δεκαετίες που ακολούθησαν έκτοτε. Άλλωστε και για αυτήν εδώ την τεράστια μπάντα ισχύει το ρητό που λέει ότι δεν έχει κυκλοφορήσει μέτριο δίσκο στην καριέρα της. Μπορεί κάποιοι  εξ αυτών  να μην φθάνουν την τελειότητα αλλά μέτριο δίσκο με την ταμπέλα ΜΕΤΑL CHURCH εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχουμε ούτε δει ούτε και έχουμε ακούσει.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here