A day to remember… 11/10 [KORN]

0
25
Korn

Korn

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “KoЯn” – KORN
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
1994
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
Immortal/Epic
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:
Ross Robinson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Jonathan Davis – φωνητικά, bagpipe
Brian “Head” Welch – κιθάρες, φωνητικά
James “Munky” Shaffer – κιθάρες
Reginald “Fieldy” Arvizu – μπάσο
David Silveria – drums

“Kαι εγένετο nu metal”. Αυτή φράση θα αρκούσε για αυτό το κείμενο, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω απολύτως τίποτε άλλο. Η δεκαετία του ‘90 ήταν αυτή που έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς μουσικούς, ιδιαίτερα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να πειραματιστούν και να βγουν πολλά και διαφορετικά υποείδη μουσικής. Και σίγουρα οι KORN δικαιούνται δικαιωματικά μια από τις ταμπέλες των πρωτοπόρων.

Προερχόμενοι από τις στάχτες των L.A.P.D. κι έχοντας ήδη στην πλάτη τους το “Neidermayer’s mind” demo ένα χρόνο πριν, οι εκ του Bakersfield ορμώμενοι KORN μπήκαν στο στούντιο με παραγωγό τον (τότε άσημο) Ross Robinson και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η μουσική που ξεπήδησε από τα ηχεία ήταν κάτι που αναμίγνυε το groove/crossover metal των late 80s, τον grunge ήχο που τότε ήταν στα πάνω του, το hip hop στον τρόπο εκφοράς των στίχων και τις χαμηλοκουρδισμένες κιθάρες που αρνούνταν να σολάρουν.

Το κοινό της εποχής αδυνατούσε να αναγνωρίσει πλήρως αυτό που συνέβαινε και μόνο το πλήρωμα του χρόνου δικαίωσε το ομώνυμο ντεμπούτο των KORN. Θίγοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στους στίχους τις εμπειρίες του Jonathan Davis με τα ναρκωτικά, το bullying και την κακοποίηση. Έχοντας ένα groove στο υπόβαθρο που σε έθιζε από την πρώτη στιγμή. Και βγάζοντας τέσσερα singles, από τα οποία το “Clown”, το “Blind” και το υπεράνω περιγραφής “Shoots and ladders” να θεωρούνται KORN trademarks που εξακολουθούν να τους στοιχειώνουν τριάντα χρόνια μετά.

Το impact που προκάλεσε αυτό το άλμπουμ ήταν πραγματικά τεράστιο και απέκτησε πολλούς που προσπάθησαν να εξελίξουν το νεογέννητο nu metal, όπως και αναλύσαμε πριν λίγους μήνες. Είτε αρέσει σε πολλούς, είτε δεν αρέσει σε κάποιους, οι KORN έδωσαν μια νέα ώθηση στον σκληρό ήχο, που έχασε τον προσανατολισμό του στα 90s, όπως επίσης προκάλεσαν την επιστροφή πολλών οπαδών στον ήχο αυτό. Κι ας έλεγαν οι “ειδήμονες” της εποχής ότι εδώ πέρα δεν υπήρχε η παραμικρή σχέση με το metal…

Did you know that:

  • Το ανάποδο R στο λογότυπο των KORN οφείλεται στο ότι πολλά από τα μέλη εργάζονταν στην αλυσίδα καταστημάτων με παιχνίδια Toys R Us.
  • Τα “Predictable”, “Blind” και “Daddy” εμφανίστηκαν στο demo “Neidermayer’s mind” του 1993, ενώ το “Alive” μεταμορφώθηκε κατά ένα μέρος του στο “Need to”. Το “Alive” αργότερα εμφανίστηκε σε μια διαφορετική version του στο “Take a look at the mirror”.
  • Το συγκλονιστικό “Daddy” είναι γνωστό ότι μιλάει για την παιδική κακοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα, ο Jonathan Davis αποφεύγει συστηματικά να αναφέρει ποιος είναι αυτός που τον κακοποιούσε σε τρυφερή ηλικία…

Γιώργος Κόης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here