SEAR BLISS – “Heavenly down” (Hammerheart)

0
18
Sear Bliss

Sear Bliss

Με το άλμπουμ αυτό οι Ούγγροι γιορτάζουν 30 χρόνια αδιάλειπτης πορείας στη μαυρομεταλλική σκηνή, αφού πέρσι έδωσαν επετειακές συναυλίες. Στη Βουδαπέστη πέρσι είχα την χαρά να τους δω επί σκηνής μαζί με παλιότερα μέλη να γιορτάζουν αυτή την πορεία, παίζοντας και καινούρια κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στο “Heavenly down”. Το “The upper world” ήταν το πρώτο κομμάτι που έκαναν και lyric video για το ένατο full length άλμπουμ τους, έχοντας την αύρα του ντεμπούτου τους, “Phantoms” (1996) – ακόμα και το φοβερό εξώφυλλο είναι συγγενικό! Ο ηγέτης τους, András Nagy, μου είχε επισημάνει ότι γι’ αυτό το δίσκο είχαν δουλέψει ομαδικά στο studio, διαμορφώνοντας 8 πολυεπίπεδες και ξεχωριστές συνθέσεις.

Αποφεύγοντας τη ρετρολαγνεία, η οποία θα καθιστούσε τον δίσκο αυτό ως αναδρομή της, μέχρι τώρα, πορείας τους όπως κάνουν άλλες μπάντες κατά κόρον, οι SEAR BLISS επέλεξαν να εμβαθύνουν στον ήχο τους. Η παρουσία της τρομπέτας του Zoltán Pál δίνει γι’ άλλη μια φορά έναν ιδιότυπο χαρακτήρα στον ήχο του, σε σημεία που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ορχήστρα. Αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει τον ήχο τους εξαρχής, μόνο που σε αυτό το δίσκο η τρομπέτα μπαίνει στοχευμένα όσο ποτέ άλλοτε.

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών και ambient στοιχείων δείχνουν και την τάση τους να πειραματιστούν, εντάσσοντας σε αυτά την rock ενορχήστρωση με αξιοθαύμαστο τρόπο. Η ικανότητά τους να αυξομειώνουν την ένταση και τις ταχύτητες θα σας ωθήσουν να ακούσετε επανειλημμένως το δίσκο για να αντιληφθείτε πως ακόμα και τα black metal riffs μπορούν να ολοκληρωθούν σε κιθαριστικά solos. Oι gloomy lead κιθάρες όταν κυριαρχούν φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα που οπτικοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο video clip για το “Chasm”.

Αυτός ο δίσκος επιβεβαιώνει την ικανότητα που έχουν να ενώνουν ετερόκλητους ήχους στο black metal τους, γεγονός που τους καθιστά ένα από τα πιο ξεχωριστά σχήματα του είδους παγκοσμίως. Θαρρώ πως είναι ο τρίτος «απόλυτος» δίσκος τους μετά τα “Phantoms” (1996) και “The arcane odyssey” (2007). Είναι η καλύτερη ευκαιρία να τους ανακαλύψετε όσοι δεν τους ξέρετε! Για όσους από εσάς τους γνωρίζετε, πιστεύω ακράδαντα ότι θα σας αφήσει κατενθουσιασμένους σε κάθε του ακρόαση.

9,5 / 10

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here