A day to remember… 10/11 [PAIN OF SALVATION]

0
176
Salvation

Salvation

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ“Falling home” – PAIN OF SALVATION
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ2014
ΕΤΑΙΡΙΑInside Out
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣPAIN OF SALVATION
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Daniel Gildenlow – κιθάρες, φωνητικά
Ragnar Zolberg – κιθάρες, φωνητικά
Gustaf Hielm – μπάσο
Daniel Karlsson – πλήκτρα
Leo Margarit – τύμπανα

Οι PAIN OF SALVATION είναι μια από κείνες τις μπάντες που κατά καιρούς έχουν προσφέρει ακουστικές κι εν γένει εναλλακτικές εκδοχές της μουσικής τους, μακριά από τα κλισέ των ακουστικών διασκευών, εκπλήσσοντας πολύ ευχάριστα. Βλέπετε, έχουν και μια έφεση στο συναίσθημα και στο να γράφουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και αυθεντικά απαλά κομμάτια κάτι που τους κάνει ειδήμονες στο ακουστικό singer/songwriter ύφος. Η πρώτη τους απόπειρα να διασκευάσουν μερικά από τα πιο αγαπητά τους κομμάτια σε ακουστική μορφή έγινε το 2004 με τον πρώτο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο τους, “12:5”. Πρόκειται για μια συναυλία που έγινε στη γενέτειρα τους Eskilstuna της Σουηδίας. Στο δίσκο αυτό όχι μόνο υπάρχουν ασύλληπτα όμορφες και έξυπνες unplugged διασκευές σε κομμάτια της μέχρι τότε δισκογραφίας τους, αλλά και μια ματζόρε swing εκδοχή του hit single “Ashes” που αρχικά παραξενεύει και ύστερα παρασέρνει.

Η συνταγή αυτή επαναλήφθηκε το 2014 με το εξίσου υπέροχο “Falling home” που σήμερα κλείνει δέκα χρόνια ύπαρξης. Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι πως είναι ένας μεν ακουστικός δίσκος αλλά όχι εντελώς unplugged αφού υπάρχουν μερικά πλήκτρα (στο “12:5” χρησιμοποίησαν κλειδοκύμβαλο). Επιπλέον, τούτος εδώ είναι ένας studio δίσκος επομένως πιο καλογυαλισμένος σίγουρα.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μια δύσκολη σχετικά περίοδο, αφού νωρίτερα είχε φύγει από τη μπάντα ο αδερφός του Daniel Gildenlow και κιθαρίστας Johan Hallgren και μαζί του ο πληκτράς Fredrik Hermansson. Στη θέση του Hallgren βρέθηκε ο τρομερά ταλαντούχος και χαρισματικός Ragnar Zolberg ο οποίος θα κρατήσει το συγκρότημα ζωντανό όταν ο Gildenlow θα περάσει μια τρομερή περιπέτεια τον επόμενο χρόνο με την υγεία του. Στα 2010s, οι POS επιπλέον είχαν διχάσει τους οπαδούς τους με τα δύο “Road salt” άλμπουμ που είδαν το συγκρότημα να παίρνει μια πολύ απρόσμενη κατεύθυνση (να μην μιλήσουμε και για το «ξεπούλημα», όπως έλεγαν τότε πολλοί σκληροπυρηνικοί οπαδοί, με την εμφάνιση του γκρουπ στα προκριματικά για το διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας τη Σουηδία).

Στο “Falling home” λοιπόν ακούμε μερικές πραγματικά μοναδικές και υπέροχες ακουστικές εκδοχές κομματιών από το “Entropy” μέχρι και το “Scarsick” που μαρτυρούν πόσο ικανοί και έξυπνοι μουσικοί είναι οι POS, προσθέτοντας ματζόρε νότες εκεί που κανονικά το κομμάτι είναι σαφώς σκοτεινό στην αυθεντική εκδοχή, διατηρώντας όμως το κυκλοθυμικό συναίσθημα που τόσο χαρακτηρίζει το trademark ύφος τους. Το ένα και μοναδικό καινούργιο κομμάτι του άλμπουμ, το ομώνυμο “Falling home”, είναι μια απαλή και λυρική ακουστική μπαλάντα γραμμένη από τον Gildenlow και τον Zolberg, ο οποίος θα προσφέρει πολλά στο συνθετικό κομμάτι μέχρι την επιστροφή του Hallgren αρκετά χρόνια μετά.

Εντύπωση επίσης κάνουν οι δύο διασκευές τους, μία στο “Perfect day” του Lou Reed και η άλλη στο “Holy diver”. Η πρώτη κολλάει τέλεια στο σύνολο αλλά η δεύτερη αρχικά μπορεί να σας ξενίσει. Μετά όμως από μερικές ακροάσεις, συνειδητοποιώ πως η τζαζ/swing απόδοση του “Holy diver” είναι όχι μόνο ευφάνταστη αλλά πραγματικά ευχάριστη και απολύτως συνυφασμένη με τον ήχο των POS.

Μετά από δέκα χρόνια, αυτό το μικρό άλμπουμ έχει ωριμάσει πολύ όμορφα όπως και το πρώτο του αδερφάκι πριν από είκοσι. Ευελπιστώ πως θα ξανακάνουν μάλιστα κάτι παρόμοιο στο εγγύς μέλλον.

Φίλιππος Φίλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here