ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Conspiracy in mind” – COMMUNIC
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jacob Hansen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/ Κιθάρες – Oddleif Stensland
Μπάσο – Erik Mortensen
Drums – Tor Atle Andersen
Μεταφερόμαστε νοητά στη Νορβηγία από όπου κατάγονται οι COMMUNIC, και μάλιστα τη χρονολογία που μας έδωσαν το ντεμπούτο τους. Μία μπάντα που όταν πέφτει το όνομα της στο τραπέζι η κουβέντα μπορεί να κυλήσει πολύ εύκολα στους NEVERMORE, αλλά αν μείνει εκεί θα είμαστε πολύ άδικοι μαζί τους. Γιατί αυτό που κατάφεραν οι Νορβηγοί με αυτό το άλμπουμ είναι να παντρέψουν είδη που στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού μέσα από τη μουσική τους παρελαύνει έντονα το Αμερικάνικο Power, το Progressive, το κλασσικό Metal, λίγο Thrash, λίγο Doom όλα τα ωραία δηλαδή.
Αν ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα θα τους αποκαλούσαμε INGERMANLAND αφού από εκεί ξεκίνησαν οι Oddleif και Eric πριν αλλάξουν σε COMMUNIC μετά από μόλις 2 demo. Σκαλοπάτι για να κυκλοφορήσει το “Conspiracy in mind” κάτω από τη στέγη της Nuclear Blast, αποτέλεσε ένα επιπλέον Demo που μοιράζεται τον ίδιο τίτλο (Conspiracy…), είχε τρία τραγούδια και τυπώθηκε σε μόλις 100 αντίτυπα. Η μπάντα που απαρτίζεται στο δίσκο αυτό από τρία μέλη, με τον Oddleif να αναλαμβάνει χρέη φωνητικών και κιθάρας, έχει καταφέρει να κρατήσει αναλλοίωτο το line-up της μέχρι και σήμερα. Να αναφέρουμε πως κάτι τέτοιο το θεωρώ τεράστια επιτυχία και πως σε βάθος χρόνου η εμπειρία λέει ότι κυρίως ευεργετικά λειτουργεί στην ποιότητα της μουσικής που κυκλοφορεί το εκάστοτε συγκρότημα.
Βουτώντας στις πιο ισχυρές ταυτότητες του άλμπουμ αυτού, ξεκινάμε με το progressive που φαίνεται με γυμνό μάτι από μακριά, αφού δεν περιέχει τραγούδι κάτω από εξίμισι λεπτά. Την ίδια στιγμή οι εναλλαγές ρυθμών μέσα στα ίδια τα τραγούδια σε συνδυασμό με το δίδυμο παραμορφωμένου/ καθαρού ήχου στις κιθάρες έρχονται για να κλειδώσουν αυτό το χαρακτηριστικό. Μου έκανε πάντα εντύπωση πως κάνουν τόσο πολύ χρήση ακουστικής κιθάρας και καθαρού παιξίματος στο δίσκο χωρίς να ακούγονται βαρετοί ούτε λεπτό. Από την άλλη να πούμε και για την δυνατή τους πλευρά, με τα τύμπανα του Andersen να κερδίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων κατ εμέ πάντα. Δεν λείπουν οι κιθάρες με τον αρκετά βαρύ ήχο σήμα κατατεθέν πολλών συγκροτημάτων της Δύσης. Φωνητικά σε στιγμές θυμίζουν Warrel Dane (NEVERMORE), άλλοτε την καθαρή και μελωδική πλευρά του James Rivera επί εποχής DESTINY’S END και ενίοτε τον Mike Baker (SHADOW GALLERY).
Το πιο δυνατό χαρτί του “Conspiracy in mind” είναι το πόσο ωραίες είναι οι μελωδίες που σκαρφίστηκε η τριάδα, είτε μουσικά είτε φωνητικά, ειδικά σε συνδυασμό με τον δυναμικό και περιπετειώδη χαρακτήρα των συνθέσεων. Από τη μία το headbanging δίνει και παίρνει και από την άλλη θες να σταματήσεις να απολαύσεις τα τραγουδιστικά μέρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “The distance” που μετατρέπεται σε piano version και μετονομάζεται σε “Another distance” το οποίο στέκεται μια χαρά ως τραγούδι. Ακολουθεί σε σημασία το πόσο εύκολα αλλάζει κατεύθυνση μία σύνθεση όπως λόγου χάρη γίνεται στο “They feed on our fear”, όπου η μπαλαντοειδής αρχή του δίνει τη θέση της σε ένα Metal χείμαρρο. Με το ίδιο μοτίβο κυλάει όλη η ακρόαση. Μεταβλητό είναι το αν θα βγαίνει από ηχεία κάτι βαρύ και ασήκωτο ή κάτι μελωδικό, ενώ σταθερά είναι τα στοιχεία της εξερεύνησης, ποιότητας και εκτελεστικής ικανότητας.
Η αντιμετώπισή μου ως προς το ντεμπούτο των COMMUNIC είναι συγκρατημένη καθώς δεν θα έβγαινα και στα μπαλκόνια να φώναζα διθύραμβους γι’ αυτό, δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσα κλασσικό. Ουδέποτε όμως αυτός είναι ο σκοπός, δεν ακούμε μόνο δεκάρια αλλιώς ο μουσικός μας κατάλογος θα ήταν πολύ πιο φτωχός Από την άλλη 20 χρόνια μετά ακούγεται τόσο ευχάριστα και έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία, έχει δυνατό χαρακτήρα και σου κρατάει το ενδιαφέρον. Για να το βλέπω έτσι σήμερα, είναι σίγουρο ότι το 2005 θα είχε δημιουργήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και δικαιολογημένα (δυστυχώς τους έμαθα αρκετά χρόνια μετά οπότε δεν έπιασα το hype της κυκλοφορίας του).
Παύλος Παυλάκης