A day to remember… 01/11 [VENOM]

0
469

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Black metal” – VENOM
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1982
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Neat Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Nichol
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, μπάσο – Conrad Lant (a.k.a. Cronos)
Κιθάρες – Jeff Dunn (a.k.a. Mantas)
Drums – Tony Bray (a.k.a. Abaddon)

Προσοχή! Το κείμενο που ακολουθεί, για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί άκρως οπαδικό και υποκειμενικό. Και η αλήθεια μάλλον είναι αυτή. ΔΕΝ είναι αντικειμενικό. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι. Μιλάμε άλλωστε για την ανίερη τριάδα από το Newcastle, τους VENOM, στους οποίους, είναι αλήθεια ότι τρέφω μια μικρή συμπάθεια, αλλά και το δεύτερο άλμπουμ τους, το “Black metal” που κλείνει σήμερα 40 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του.

40 χρόνια “Black metal” λοιπόν. 40 χρόνια από τον πιο επιδραστικό δίσκο στην ιστορία του ακραίου ήχου και αν υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί αυτό που μόλις έγραψα, ας δει ξανά τον τίτλο του άλμπουμ και μετά το ξανασυζητάμε. Και όχι μόνο τον τίτλο του, αλλά και το εξώφυλλο αλλά κυρίως και το περιεχόμενο του.

Πώς να συνοψίσει, πώς να περιγράψει κανείς τα συναισθήματα που του προκαλεί ένα αγαπημένο άλμπουμ μέσα σε λίγες λέξεις; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Μια προσπάθεια όμως αξίζει να γίνει, όσο φτωχό και αν προκύψει το αποτέλεσμα. “Black metal” είναι αυτό διάολε, και όχι… “Metal black”!

Μετά το σοκ που προκάλεσαν με την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, του “Welcome to hell” και μια άκρως επιτυχημένη περιοδεία με τους METALLICA στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι VENOM μπήκαν στον στούντιο έχοντας σαν στόχο να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με ακόμη βαρύτερο ήχο από αυτόν του προκατόχου του και να δημιουργήσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο τσουνάμι στον μεταλλικό κόσμο. Αν τα κατάφεραν; Σαφέστατα ναι, αλλά είμαι σίγουρος ότι ούτε και οι ίδιοι θα περίμεναν τον αντίκτυπο που θα είχε μελλοντικά ή ότι στις επτά ημέρες που χρειάστηκαν να ηχογραφήσουν το άλμπουμ θα έγραφαν ιστορία. Και η ιστορία γράφτηκε εκεί, στα Impulse Studios .

Είναι φοβερό, αν το καλοσκεφτεί κανείς, πώς κυκλοφόρησε ένα τέτοιο ασύλληπτο άλμπουμ, μέσα στην αφέλεια και την κουλαμάρα τους, με μόνο όπλο την ταχύτητα, την τραχύτητα και την ωμή δύναμη. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ενώ στο “Welcome to hell” κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για το τι θα ακούσει, εδώ, ακόμα και οι πιο ψυλλιασμένοι δεν περίμεναν ότι οι VENOM θα ακούγονταν ακόμη πιο ακραίοι, ακόμη πιο μοχθηροί, ακόμη πιο καταστροφικοί. Κανείς, εκτός από τους ίδιους τους VENOM που, παίρνοντας στοιχεία από το heavy metal, το speed metal, το thrash metal, έκαναν τον δικό τους προσωπικό ήχο που αρχικά ήθελαν να τον ονομάσουν…. Venom metal αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη θεματολογία των τραγουδιών τους με διαβόλια και τριβόλια, κατέληξαν στο να χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως Black Metal…..

Από την εισαγωγή του ομώνυμου τραγουδιού με το ηλεκτρικό πριόνι, μέχρι το πρελούδιο του “At war with Satan” στον επίλογο, το “Black metal” είναι ένας δίσκος-ορόσημο. Παρά τις φαγωμάρες τους και κυρίως τους επικούς καυγάδες ανάμεσα στον Cronos και τον Abaddon, οι VENOM με κάποιον μαγικό τρόπο κατάφερναν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) όταν ηχογραφούσαν να παραμερίζουν προσωρινά τις διαφορές τους και να δημιουργούν κομματάρες. Πραγματικά, ακούγοντας κανείς το “Black metal” δυσκολεύεται να πιστέψει ότι υπήρχε τόση μεγάλη ένταση ανάμεσα τους. Αν και υπάρχει η θεωρία που λέει ότι αυτή η απίστευτη ενέργεια που βγαίνει στον δίσκο είναι απόρροια των προαναφερθέντων καυγάδων. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω το κάθε τραγούδι ξεχωριστά, το κάναμε ήδη πέρυσι τέτοιο καιρό στη στήλη “Worst to best” όπου εκεί, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και αρκετές άγνωστες λεπτομέρειες πίσω από το άλμπουμ που θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσετε. Η ουσία όμως είναι η επιρροή που άσκησε, αλλά και εξακολουθεί να ασκεί το “Black metal”. Είναι ο δίσκος που έδωσε το όνομα του σε μια ολόκληρη μουσική σκηνή. Είναι ο δίσκος που έχει επηρεάσει άπειρες μπάντες τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά, με τα τραγούδια του να έχουν διασκευαστεί ουκ ολίγες φορές. Είναι, απλά και λιτά, το “Black metal”, και μόνο αυτόν τον δίσκο να είχαν κυκλοφορήσει οι VENOM, θα είχαν εξασφαλίσει τη θέση τους στην αριστερή πλευρά του θρόνου του Εωσφόρου. Μαζί όμως με το “Welcome to hell” που προηγήθηκε αλλά και το “At war with Satan” που ακολούθησε, το “Black metal” είναι από τους δίσκους που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει κάθε οπαδός του ακραίου ήχου στην δισκοθήκη του. Και για αυτό, οι VENOM έχουν γράψει με πυρωμένα γράμματα το όνομα τους στο βιβλίο του Αρμαγεδδών. Αυτό όμως, είναι μια άλλη ιστορία για την οποία θα μιλήσουμε αν όλα πάνε καλά, σε δύο χρόνια…. Μέχρι τότε….

LAY DOWN YOUR SOULS TO THE GODS ROCK N’ ROLL !!!

Did you know that:

  • Αν και τυπικά θεωρείται το δεύτερο άλμπουμ των VENOM, τα μέλη της μπάντας θεωρούν το “Black metal” ουσιαστικά το πρώτο τους άλμπουμ, καθώς το “Welcome to hell” ως γνωστόν προοριζόταν να κυκλοφορήσει ως demo, με την Neat να αλλάζει γνώμη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
  • Τα τραγούδια “Buried alive” και “Raise the dead” είναι τα μόνο που προέρχονται από την εποχή που ο Clive Archer ήταν τραγουδιστής των VENOM και μάλιστα υπάρχει και το διαβόητο demo που ηχογράφησαν οι αθεόφοβοι σε μια εκκλησία το 1979 όπου ακούγεται η εκδοχή με τον Archer. Το συγκεκριμένο demo, μαζί με αρκετά ακόμα καλούδια και σπάνια demos, μπορείτε να το βρείτε στη συλλογή “ Sons of Satan “ που κυκλοφόρησε το 2020.
  • Υπάρχουν πολλές επανεκδόσεις με επιπλέον κομμάτια αλλά εκτιμώ ότι αυτή που αξίζει να αναζητήσετε είναι αυτή που έγινε από τη Universal του 2009 όπου εκεί θα βρείτε εκτός από τα εννέα bonus κομμάτια που υπάρχουν σε όλες τις επανεκδόσεις του “Black metal”, ακόμα δύο από το single “Bloodlust” αλλά και ένα DVD της συναυλίας που έδωσαν οι VENOM στο Hammersmith τον Ιούνιο του 1984 και κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά σε βιντεοκασέτα με τίτλο “The 7 th date of Hell”.

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here