A Day To Remember… 03/06 [DEEP PURPLE]

0
191

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In rock” – DEEP PURPLE

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1970

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Harvest/Warner

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Deep Purple

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Ian Gillan

Μπάσo – Roger Glover

Κιθάρα – Ritchie Blackmore

Πλήκτρα – Jon Lord

Drums – Ian Paice

 

Ακρογωνιαίος λίθος… Αριστούργημα… Η ουσιαστική αφετηρία της MK II σύνθεσης… Και άλλα πολλά, δικαιολογημένα και βαρύγδουπα για το “In rock” που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής! Μισό αιώνα! Οπότε, αντί για ένα κανονικό κείμενο και δεδομένης της μέγιστης και παθολογικής αδυναμίας μου για τους PURPLE, σκέφτηκα να παραθέσουμε επιγραμματικά 50 λιγότερο ή περισσότερο γνωστά στοιχεία για το πρώτο αμιγώς rock άλμπουμ των DEEP PURPLE. Ας ξεκινήσουμε:

1. Το “In rock” γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε διάστημα 12 σχεδόν μηνών ανάμεσα στο ούτως ή άλλως βαρύ πρόγραμμα συναυλιών της μπάντας.

2. Και τα πέντε μέλη των PURPLE συμμετέχουν στη σύνθεση των κομματιών αν και η αλήθεια ήταν πιο σύνθετη δημιουργώντας προβλήματα στο μέλλον.

3. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε για το “In rock” ήταν το “Speed king”, εντούτοις το ημερολόγιο του Glover αναφέρει το “Child in time” σαν πρώτο κομμάτι.

4. H βάση του “Child in time” είναι το “Bombay calling” του συγκροτήματος IT’S A BEAUTIFUL DAY.

5. Ουσιαστικά ήταν ο Ritchie Blackmore εκείνος που πρότεινε στη μπάντα να το δοκιμάσουν σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες που έκαναν στο Hanwell. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουλίου 1969.

6. Ο Ian Gillan δεν είχε ακούσει ποτέ το κομμάτι “Bombay calling”.

7. Οι φίλοι των BEATLES ας προσέξουν το τελείωμα του “Child in time”. Εσκεμμένα οι PURPLE αποτείνουν φόρο τιμής στο “A day in the life”.

8. To “Speed king” ξεκίνησε από ένα riff του Ritchie και αποτέλεσε τη βάση ολόκληρου του ύφους του “In rock”.

9. Οι εναλλακτικοί τίτλοι του κομματιού στα πρώτα στάδια σύνθεσης και τζαμαρίσματος ήταν “Kneel and pray” και “Richocet”.

10. Η πρώτη πρόβα για το “Speed king” έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου 1969.

11. Η πρώτη επίσημη ηχογράφηση του κομματιού έγινε τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 1969 στο studio 2 του BBC και μεταδόθηκε έξι μέρες αργότερα στην εκπομπή του Dave Symonds.

12. Σύμφωνα με τον Jon Lord το “Livin’ wreck” γράφτηκε στα «καμαρίνια μιας pub του Ανατολικού Λονδίνου. Το παρουσιάσαμε ζωντανά το ίδιο βράδυ… Δεν είχε τον ίδιο τίτλο».

13. Η πιο πιθανή ημερομηνία σύνθεσης του “Livin’ wreck” είναι η 26η Αυγούστου και η pub είναι η Klooks Kleek.

14. Η έμπνευση για το “Into the fire” προέρχεται από τους KING CRIMSON και το “21st Century Schizoid man”… Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Ritchie.

15. To “Hard lovin’ man” γράφτηκε στα De Lane Lea Studios και ξεκίνησε από ένα riff στο μπάσο από τον Glover.

16. Ένα από τα ακυκλοφόρητα κομμάτια του δίσκου ήταν το “Cry free”. Μπήκε τελικά στην επανέκδοση του “In rock” το 1995 (25η επέτειος).

17. Ο τίτλος για το “Flight of the rat” ήταν ιδέα του Ian Paice. Πηγή έμπνευσης το “Flight of the bumble bee” (όπερα του Rimsky-Korsakov).

18. Το “Bloodsucker” ήταν το τελευταίο τραγούδι του δίσκου και γράφτηκε τον Απρίλιο του 1970.

19. Οι στίχου του Gillan είχαν να κάνουν με μία (από τις πολλές) διαφωνίες με τον manager John Colletta.

20. Και επειδή έχετε αγωνία: ο λόγος πίσω από τη διαφωνία είχε να κάνει με μία προκαταβολή 20 λιρών που ζήτησε ο Gillan… Πήρε αρνητική απάντηση.

21. Ένα ακόμη ακυκλοφόρητο τζαμάρισμα από τα sessions του “In rock” είδε το φως της ημέρας το 1995 και είχε τον τίτλο “Jam stew”.

22. Η πρώτη ζωντανή εμφάνιση της MK II σύνθεσης έλαβε χώρα στο Speakeasy Club κοντά στο Oxford Circus του Λονδίνου στις 10 Ιουλίου 1969.

23. Ο Jon Lord είχε πει τα εξής για την παρθενική εμφάνιση της ΜΚ ΙΙ σύνθεσης των PURPLE: “Σπρώξαμε τον Gillan στη σκηνή και ας μην ήταν απόλυτα έτοιμος”

24. 35 άτομα παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη συναυλία.

25. Σε αυτή τη συναυλία ο Gillan χρησιμοποίησε για πρώτη φορά congas.


26. Προφανώς και το set list βασιζόταν στα κομμάτια της MK I σύνθεσης αλλά και σε 3 διασκευές (Hey Joe, Kentucky woman, Help).

27. Στις 4 Αυγούστου 1969 ο Glover εισήχθη στο νοσοκομείο όπου έμεινε μέχρι τις 16 Αυγούστου. Ο Lord βρήκε ευκαιρία να δουλέψει πάνω στο “Concerto…”.

28. Αναμνήσεις από το ημερολόγιο του Glover για τη συναυλία στο “The Paradiso” (Άμστερνταμ): «Φανταστικό club. Νόμιμα τσιγαριλίκια. Παίξαμε με μερικές σπουδαίες μπάντες».

29. 800 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία στο “The Paradiso”.

30. Εδώ υπάρχουν και οι πρώτες ηχητικά καταγεγραμμένες ζωντανές εκτελέσεις των “Child in time” και “Kneel and pray” (“Speed king”).

31. To “The Paradiso” ήταν παλιά εκκλησία.

32. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1969 οι PURPLE περιόδευσαν σε 6 χώρες.

33. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1969 έπαιξαν στις 8 το απόγευμα ένα 45λεπτο set στη Σουηδία και στις 11:45 το ίδιο βράδυ ένα 70λεπτο set στη…Δανία!

34. Η σχέση των PURPLE με το καζίνο στο Montreux είναι γνωστή λόγω του πιο διάσημου τραγουδιού τους. Η πρώτη τους εμφάνιση εκεί έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου 1969.

35. Σε αυτό το live το “Kneel and pray” μετατράπηκε οριστικά σε “Speed king” αφού ο Gillan τελειοποίησε τους στίχους του τραγουδιού.

36. «Που είναι το single;» ρώτησαν οι managers μόλις άκουσαν το “In rock”. Και εγένετο… “Black night” με όλες τις γνωστές ιστορίες πίσω από αυτό.

37. Πάντως σύμφωνα με τον Gillan το κομμάτι έχει πολλά δάνεια στοιχεία από το ρυθμό του “On the road again” (CANNED HEAT).

38. Η επιτυχία του “Black night” οδήγησε τους PURPLE στο Top of the Pops… Ήταν 10 Σεπτεμβρίου 1970.

39. Η ΕΜΙ επανέκδωσε το 1995 το “Black night” σαν limited edition single. Ήταν το τελευταίο αγγλικό single που έβγαλε ποτέ η EMI για τους PURPLE.

40. H βασική ιδέα για το εξώφυλλο ανήκει στον manager Tony Edwards. Τουλάχιστον το προσχέδιο αυτής…

41. Για τους λάτρεις των trivia: ο Glover φωτογραφήθηκε τελευταίος για το εξώφυλλο… Δεν έχει τις χαρακτηριστικές φαβορίτες!

42. Οι στίχοι του Gillan στο “Speed king” είναι ένα… Rock n’ roll αμάλγαμα με αναφορές μεταξύ άλλων στον Little Richard. Πάντως εκεί υπάρχει και ο στίχος… The house of blue light!

43. Το “In rock” κυκλοφόρησε το 1970 σε κανονική κασέτα, σε 8-track κασέτα, σε reel to reel κασέτα και φυσικά σε βινύλιο.

44. Το 1995 επανεκδόθηκε σε ειδική και σαφώς βελτιωμένη μίξη και mastering στα Abbey Road Studios.

45. H επιμέλεια της επανέκδοσης ανήκει στον σπουδαίο fan και μεγάλο γνώστη της ιστορίας των PURPLE, Simon Robinson.

46. To σλόγκαν πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια της Warner στην Αμερική ήταν: «Η Δευτέρα Παρουσία των DEEP PURPLE”!

47. O Ozzy είχε δηλώσει τα εξής στο δημοσιογράφο Richard Green στο ΝΜΕ: «Το άλμπουμ των DEEP PURPLE είναι πολύ καλό. Επιτέλους είναι καλό να βλέπουμε τέτοια groups στα charts». H στήλη του περιοδικού λεγόταν “Hit Talk”.

48. Roger Glover: “Είμαι περήφανος για το “In rock”. Ξέραμε ότι θα πετύχει αλλά ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα αντέξει τόσο πολύ στο χρόνο”.

49. Η τελευταία συναυλία της περιοδείας για το “In rock” έλαβε χώρα στο Amsterdam (2/1/1971).

50. H καλύτερη εκτέλεση του “Speed king” είναι πιθανότατα αυτή στην εκπομπή “Doing their thing” (Manchester, 14/7/1970). Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής George Best.

 

Σάκης Νίκας

 243  0 googleplus0  0