ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Show no mercy” – SLAYER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ : 1983
ΕΤΑΙΡEIA : Metal Blade Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : Brian Slagel, SLAYER
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, μπάσο – Tom Araya
Κιθάρες – Kerry King, Jeff Hanneman (R.I.P. 2013)
Drums – Dave Lombardo
Αν ισχύει αυτό που λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε οι θρυλικοί SLAYER με το ντεμπούτο τους , “Show no mercy” που κυκλοφόρησε σαν σήμερα 40 ολόκληρα χρόνια πριν, έκαναν ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα για να αφήσουν το στίγμα τους και να εδραιώσουν τη θέση τους στο μέλλον ως οι αδιαφιλονίκητοι βασιλιάδες του thrash metal, εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν. Έχοντας ιδρυθεί, δύο χρόνια πριν, οι SLAYER γρήγορα κέντρισαν το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη της Metal Blade, Brian Slagel, που τους ζήτησε ένα τραγούδι για το συμπεριλάβει στη επερχόμενη συλλογή που θα κυκλοφορούσε , την “ Metal Massacre III”. Η μπάντα δέχτηκε και ηχογράφησε το “Aggressive perfector”, το οποίο δημιούργησε τόσο μεγάλο ντόρο που, υποχρέωσε, κατά κάποιο τρόπο, τον Slagel να τους προσφέρει δισκογραφικό συμβόλαιο.
Ουσιαστικά το άλμπουμ ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο από την μπάντα, κυρίως από τον Araya που δούλευε εκείνη την εποχή ως θεραπευτής σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και από τον πατέρα του King. Μουσικά τώρα, το άλμπουμ κατατάσσεται περισσότερο στο speed metal παρά στο thrash, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εδώ τα ψήγματα που θα οδηγούσαν αργότερα τους SLAYER στην κορυφή. Οι επιρροές από JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN, VENOM και MERCYFUL FATE είναι εντονότατες, καθώς για πρώτη, και τελευταία ίσως φορά, συναντούμε μελωδικά solos στους SLAYER, δομημένα και χωρίς την αναρχία των επόμενων ετών, riffs που παραπέμπουν σε NWOBHM αλλά σε πιο γρήγορες ταχύτητες (ο αστικός μύθος θέλει τους METALLICA που είχαν κυκλοφορήσει το δικό τους ντεμπούτο λίγους μήνες πριν, να παρακινούν τους SLAYER να παίξουν εξίσου γρήγορα), θεματολογία για διαβόλια και τριβόλια με το ανάλογο φυσικά εξώφυλλο, και πάνω από όλα , μια μπάντα πραγματικά πεινασμένη και έτοιμη να σοκάρει και να αρπάξει την ευκαιρία που της δόθηκε από τα μαλλιά. Περιττό να αναφερθούμε στα τραγούδια του “Show no mercy”, όλα θεωρούνται πλέον κλασικά, και οι ίδιοι οι SLAYER ποτέ δεν τα ξεχνούσαν και πάντα τα τιμούσαν στις συναυλίες τους, με ιδιαίτερη προτίμηση στα “The antichrist”, “Black magic” και “Die by the sword”. Εννοείται ότι το όλο σατανιστικό image με τους ανάποδους σταυρούς, το corpsepaint και τους χαρωπούς στίχους, έφερε τους SLAYER στο στόχαστρο της PMRC αλλά, από τότε δεν ίδρωνε το αυτί των Θεών από κάτι τέτοια. Η ουσία είναι ότι το “Show no mercy” περιέχει ασύλληπτες κομματάρες που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επηρέασαν πάρα πολλές μπάντες μεταγενέστερα και αυτό από μόνο του αποτελεί μια υψηλή μουσική παρακαταθήκη.
Ξέρω πολλούς που θεωρούν το “Show no mercy” το καλύτερο άλμπουμ των Σφαγέων, και δεν μπορώ να τους αδικήσω καθόλου, μα καθόλου. Αν ρωτήσετε την προσωπική μου άποψη, το κατατάσσω δεύτερο στις προτιμήσεις μου, μετά το “Hell awaits”. Όποια και αν είναι η γνώμη σας για το “Show no mercy” πάντως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένα άγουρο μεν, εκπληκτικό ντεμπούτο δε, από μία μπάντα που έδειξε από νωρίς ότι είναι αποφασισμένη να κατακτήσει την κορυφή και να γράψει ιστορία. Την συνέχεια την ξέρετε….
SLAYER TILL DEATH!!!
Did you know that:
- Στα backing vocals του “Evil has no boundaries” συναντούμε τον γνωστό και μη εξαιρετέο Gene Hoglan (αν αρχίσουμε να γράφουμε τις μπάντες που έχει παίξει δεν θα τελειώσουμε ποτέ!) που εκείνη την εποχή, δούλευε ως τεχνικός φωτισμού στο road crew των SLAYER. Προφανώς και εκείνη την εποχή άρχισε και η φιλία με τον Dave Lombardo και η ανταλλαγή απόψεων για τον καλύτερο βασανισμό των τυμπάνων. Παρεμπιπτόντως, μια φανταστική ακυκλοφόρητη live εκτέλεση του εν λόγω κομματιού, μπορείτε να βρείτε στην φοβερή συλλογή “Speed Kills” του 1985.
- Παρά την ομολογουμένως φτωχή παραγωγή του (ο Lombardo μάλιστα τον θεωρεί ως τον λιγότερο αγαπημένο του δίσκο των SLAYER εξαιτίας αυτού του λόγου), η ποιότητα των κομματιών του “Show no mercy” ήταν τέτοια που το ανέδειξε ως το άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις της Metal Blade.
- Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές, με αυτές που χρήζουν αναφοράς είναι αυτή του 1987 όπου υπάρχουν σαν bonus τα κομμάτια του “Haunting the chapel” E.P. αλλά και του 1994 όπου συναντούμε επιπλέον τα “Chemical warfare” αλλά και το “ Aggressive perfector”.
- Στο οπισθόφυλλο του εξωφύλλου του βινυλίου, αντί για Side A και Side B αναγράφεται Side 6 και Side 66 αντίστοιχα.
- Σε μια από τις επιθέσεις της PMRC στους Σφαγείς, αναφερόταν ότι το όνομα SLAYER είναι ουσιαστικά ακρωνύμιο της φράσης “Satan Laughs As You Eternally Rot”. Βούτυρο στο ψωμί για τους λεβέντες μας, καθώς πήραν αυτήν ακριβώς τη φράση και την χάραξαν οι αθεόφοβοι στο βινύλιο, στο διαχωριστικό ανάμεσα στην ετικέτα και στα τραγούδια. Το λες και τρολλιά της εποχής!
Θοδωρής Κλώνης