A day to remember… 05/03 [AMON AMARTH]

0
168

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The crusher” – AMON AMARTH

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2001

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Peter Tagtgren, AMON AMARTH

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά: Johan Hegg

Κιθάρα: Olavi Mikkonen

Κιθάρα: Johan Soderberg

Drums: Fredrik Andersson

Μπάσο: Ted Lundstrom

Πρέπει να καταλάβουμε πως όταν ένα συγκρότημα γνωρίζει την αναγνώριση, κάτι έχει κάνει σωστά και τις περισσότερες φορές, με πολύ σκληρή δουλειά.  Οι AMON AMARTH είναι από τα συγκροτήματα που μόχθησαν πολύ για να φτάσουν εκεί που είναι τώρα. Και όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος που έχουν οι AMON AMARTH ή χλευάζουν το γεγονός πως οι Σουηδοί Vikings ανήκουν στα πιο καυτά ονόματα για διοργανωτές συναυλιών, απλά προτείνω να ξυπνήσουν και να δουν την πραγματικότητα.

Βέβαια ερχόμαστε και στο παράδοξο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, που η εμπορική επιτυχία των AMON AMARTH έχει πιάσει την κορυφή, τα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει θα έλεγα πως είναι διεκπαιρεωτικά, καλά μεν, επιτηδευμένα δε, ώστε να ακούγονται περισσότερο ως μία heavy metal μπάντα με death στοιχεία. Το αποτέλεσμα βέβαια τους δικαιώνει, έχοντας διευρύνει τρομακτικά την βάση των οπαδών τους και αν σκεφτούμε το παρελθόν τους, η ηχητική τους εξέλιξη έχει λογική.

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο λοιπόν και βλέποντας τα άλμπουμ των AMON AMARTH, από το “Once sent from the golden hall” μέχρι και το “Twillight from the thunder God”, πραγματικά δεν υπάρχει ούτε μία μέτρια στιγμή. Όμως, όσο και αν φαινόταν τότε ότι υπήρχε η προοπτική για να γίνουν αυτό που είναι σήμερα, οι AMON AMARTH έλαβαν τα πρώτα σημάδια επιτυχίας στο “Versus the world”.

 

To “The crusher” ήταν το τρίτο σε σειρά άλμπουμ της μπάντας και μέχρι σήμερα είναι ο πιο straight forward δίσκος που έχουν γράψει. Αν και σε αυτό το σερί, από το ντεμπούτο τους μέχρι και το “Twillight..”, το “The crusher” είναι ο λιγότερο αγαπημένος μου δίσκος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει. Αντιθέτως θεωρώ ότι το “The crusher” είναι ένας melodeath metal δυναμίτης. Εκκωφαντικό, γρήγορο και βαρύ, το “The crusher” ακολουθεί όλα τα σουηδικά melodic death στερεότυπα, έχοντας πάντα εξαιρετικές μελωδίες και κολλητικά riff. Τραγούδια όπως το “Fury divine”, “The sound of eight hooves”, “As long as the raven flies”, “Annihilation of hammerfest” και “The fall through Ginnungagap”, αποδεικνύουν την ποιότητά του. Αν πρόσεχαν λίγο στην παραγωγή την υπερβολική παραμόρφωση της κιθάρας, που θολώνει σε έναν μικρό βαθμό τον ήχο, θα μιλάγαμε για ένα πραγματικά άριστο αποτέλεσμα.

Και όμως, με ένα άλμπουμ σαν το “The crusher”, οι AMON AMARTH παρέμεναν ένα απλό death metal συγκρότημα με Viking θεματολογία από την Σουηδία. Και όταν ένα συγκρότημα κάνει τέτοια προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι να παίζει live σε μικρά clubs της Ευρώπης, γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό γιατί αποφασίζει να αλλάξει προσέγγιση. Στην περίπτωση των AMON AMARTH, η επιτυχία του “Versus the world” ήταν αυτό που τους οδήγησε στην εξέλιξη και στο επικό αποτέλεσμα του “With Odin on our side” και “Twillight of the thunder god” και ταυτόχρονα στην εμπορική καταξίωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι δουλειές που προηγήθηκαν δεν υστερούν ούτε στο ελάχιστο από τις μεγάλες τους επιτυχίες και το “The crusher”, αξίζει με το σπαθί του (ή τσεκούρι), την θέση του ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες τους.

Did you know that:

Αφού οι AMON AMARTH κυκλοφόρησαν το “The crusher”, αποφάσισαν πως το “Versus the world” θα ήταν το τελευταίο τους άλμπουμ. Ήταν η τελευταία ευκαιρία που έδωσαν στο συγκρότημα, καθώς η καθημερινή τους δουλειά τους απορροφούσε πολύ χρόνο, όλα τα έσοδα που είχαν πήγαιναν για τα έξοδα των περιοδειών και η εμπορική επιτυχία ήταν ένα μακρινό όνειρο. Ευτυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως έπρεπε και έχουμε αυτούς τους γίγαντες σήμερα να μας κάνουν την ζωή ομορφότερη.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here