A Day To Remember… 07/09 [STONE SOUR]

0
221












7 Σεπτεμβρίου, 2020 – 04:00
  • Έλενα Μιχαηλίδου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Audio secrecy” – STONE SOUR
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Stone Sour & Nick Raskulinecz
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Corey Taylor– φωνητικά
Josh Rand – ρυθμική κιθάρα
James Root – Lead κιθάρα
Shawn Economaki – μπάσο
Roy Mayorga – τύμπανα

Steve Blacke – ενορχήστρωση εγχόρδων, έγχορδα στο Drums

Το τρίτο άλμπουμ των STONE SOUR, “Audio secrecy” είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα της μπάντας. Από τη μια ο Corey Taylor να το ονομάζει το μόνο μελανό σημείο (hiccup) στην καριέρα του και από την άλλη οι οπαδοί του συγκροτήματος να το έχουν ανάμεσα στα αγαπημένα τους. Η ηχογράφηση και η παραγωγή έγινε από τον Nick Raskulinecz στα Blackbird Studios στο Nashville, του Tennessee. Πριν την κυκλοφορία του στις 10 Ιουνίου 2010 είχαν βγάλει ήδη στον αέρα ως δωρεάν download το “Mission statement”. Βέβαια το πρώτο single ήταν το λατρεμένο “Say you’ll haunt me”, που βγήκε στη δημοσιότητα στις 6 Ιουλίου. Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ της μπάντας χωρίς sticker ‘Parental Advisory’ και είναι αφιερωμένο στον μπασίστα των SLIPKNOT, Paul Gray, που πέθανε εκείνη τη χρονιά. Επιπλέον είναι το τελευταίο άλμπουμ με τον Shawn Economaki στο μπάσο.

Με την κυκλοφορία του μπήκε στο top 10 σε διάφορες χώρες. Στις ΗΠΑ πούλησε 46.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του ενώ ντεμπουτάρισε στο No. 6 του Billboard 200. Ο ίδιος ο Corey σε συνέντευξη που έδωσε το 2018 εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι είναι το μοναδικό κακό σημείο της καριέρας του.


Όπως εξηγεί η δισκογραφική τους επέμενε να κάνουν μια πιο εμπορική στροφή και να συνεργαστούν με τον παραγωγό Rob Cavallo [GREEN DAY, SHINEDOWN]. Ωστόσο ο Corey ήθελε να συνεργαστούν με τον Nick Raskulinecz γιατί όπως χρειάστηκε να εξηγήσει στον επικεφαλής της Warner ο ίδιος, αυτός αντιλαμβανόταν τον ήχο τους. Αργότερα ωστόσο δεν μπορούσαν να τον ξαναπετύχουν (το αφεντικό της Warner) με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι παραγωγής να εξακολουθούν να πιέζουν προς την εμπορικότερη κατεύθυνση.
Όπως είπε το 2018 στην συνέντευξή του στον Jamey Jasta o Corey: «Κάναμε demo στην έπαυλη που ήμασταν στο Nashville. Δύο μήνες, γράφαμε και δουλεύαμε πάνω σε ιδέες. Είχαμε το άλμπουμ έτοιμο και δεν μας άφηναν να μπούμε στο στούντιο γιατί μας έλεγαν ότι θεωρούσαν ότι δεν έχουμε τα τραγούδια. Και τους έλεγα «Είστε με τα καλά σας;» και ο τότε A&R μας έλεγε ότι χρειαζόμαστε αυτό, χρειαζόμαστε εκείνο, και το άλλο, και η απάντησή μου ήταν ότι τα έχουμε όλα αυτά. Τι είδους άλμπουμ πιστεύετε ότι θα ηχογραφήσουμε; Δεν σας καταλαβαίνω!'”

Φυσικά το φταίξιμο για τον Taylor δεν ήταν του Raskulinecz αλλά της δισκογραφικής. Γιατί όπως εξηγεί “Ο Nick ήταν πραγματικά ο άνθρωπος που πολεμούσε για τις ιδέες που θέλαμε να περάσουμε. Οπότε μετά από όλη αυτή τη διαδικασία μπήκαμε στο στούντιο κουρασμένοι και με κακή διάθεση. Και μπορώ να το ακούσω και εγώ και οι περισσότεροι από τη μπάντα.”
Πολλοί κριτικοί συμμερίζονται την άποψη του Corey αλλά είμαστε και εμείς που αγαπάμε το “Audio secrecy”. Θα μου πεις δεν είναι “σκληροτράχηλο” nu metal δεν έχει edge, είναι radio friendly κλπ κλπ… και η μοναδική απάντηση που έχω σε αυτό είναι ότι κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν το κάνει κακό άλμπουμ γιατί δεν υπάρχουν «πρέπει» στη μουσική. Η μουσική που είναι εύκολα αρεστή σε ένα ευρύτερο κοινό δεν είναι αυτομάτως και υποδεέστερη ποιότητας. Αλλά πάλι εγώ είμαι και από αυτούς που δεν θεωρούν το metal ένα ανώτερο είδος μουσικής που υπερτερεί αναγκαστικά όλων των υπόλοιπων ειδών.

Did you know that:

– Αν τα μέλη των SLIPKNOT δεν ήταν σε πολύ κακές σχέσεις όταν έγραφαν το “Iowa”, οι STONE SOUR δεν θα είχαν ξανά ενεργοποιηθεί;
– Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης και περιοδείας προώθησης του “Audio Secrecy” οι SLIPKNOT, ήταν σε παύση.
– Αν είχαν «περάσει» οι ιδέες της μπάντας για το άλμπουμ το ‘Pieces’ θα ήταν solo μελωδία και το ‘Imperfect’ θα ήταν σε full-band εκδοχή και πιο γρήγορο.
– Υπάρχουν τουλάχιστον 2 ακόμη τραγούδια που είχαν γραφτεί σε εκείνα τα sessions. Το ένα ονομάζεται “The Pessimist” και αναφέρεται στην βιογραφία της μπάντας.  Οι πρώτοι στίχοι του «Half alive and stark-raving free” έγιναν οι πρώτες γραμμές του τραγουδιού των SLIPKNOT, “Custer”  από το “5: The Gray Chapter”.
Έλενα Μιχαηλίδου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here