A day to remember… 08/07 [TANKARD]

0
178

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “B- day” – TANKARD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2002
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: AFM Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy Classen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Gerre
Κιθάρες – Andy Gutjahr
Μπάσο – Frank Thorwarth
Drums – Arnulf Tunn

Έχω εκδηλώσει πολλές φορές την αδυναμία στους TANKARD, οπότε ας μην επαναλαμβάνομαι και γίνομαι κουραστικός. Οι αλκοολικοί thrashers κυκλοφόρησαν σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια το δέκατο άλμπουμ τους με τίτλο “B-day”. Ο δίσκος σηματοδότησε την αρχή της συνεργασίας τους με την AFM Records, με το “Vol(l)ume 14” του 2010 να είναι το τελευταίο με αυτήν την εταιρεία. Τσουγκρίστε λοιπόν μαζί μου μια παγωμένη μπιρίτσα να δροσιστείτε και πάμε να θυμηθούμε μια από τις πάρα πολύ καλές δουλειές των TANKARD.

Οι TANKARD πάντα είχαν πολύ έξυπνους τίτλους στα άλμπουμ τους και το “B- day”, σαφής παράφραση του “D- day” , της επιχείρησης δηλαδή της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944, δεν αποτελεί εξαίρεση, αν και η τούρτα στο εξώφυλλο υποδηλώνει… birthday, κάτι που έχει μια βάση αν σκεφτεί κανείς ότι το 2002 η μπάντα έκλεινε είκοσι χρόνια από τότε που ιδρύθηκε και μάλιστα τότε με το όνομα AVENGER.

Η αλήθεια είναι ότι οι αγαπημένοι μου Γερμανοί είχαν κάνει μια μικρή “κοιλιά” (όχι μπιροκοιλιά, αυτή υπήρχε ανέκαθεν!) στα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους, καθώς τα “Disco destroyer” και “Kings of beer” που είχαν προηγηθεί, παρά τις όποιες καλές στιγμές τους, παρουσίασαν σημάδια κόπωσης και αδυναμίας.  Ευτυχώς όμως εδώ τα πράγματα μπαίνουν στο σωστό δρόμο. Μουσικά το “B-day” διακατέχεται από μια ομοιογένεια, καθώς όλες οι συνθέσεις στέκονται σε υψηλό επίπεδο.  Ίσως λίγο το εναρκτήριο “Notorious scum” να είναι ελαφρώς κατώτερο, για μένα τουλάχιστον, από εκεί και πέρα όμως ο δίσκος πραγματικά απογειώνεται. Πολύ δυναμικές συνθέσεις που ακούγονται φρέσκιες μέχρι και σήμερα, με riffs-πριονοκορδέλα και στίχους που άλλοτε θα προκαλέσουν το γέλιο με το χιούμορ τους και άλλοτε θα προβληματίσουν με την καυστικότητά τους. Προσωπικές μου αδυναμίες από το συγκεκριμένο άλμπουμ, είναι το πολύ ιδιαίτερο “Ugly, fat and still alive”, με τον τίτλο να παραπέμπει ευθέως στο live “Fat… ugly & live” του 1991 και με τους στίχους να κάνουν μια ανασκόπηση στην ιστορία των TANKARD (τα είκοσι χρόνια που αναφέραμε παραπάνω) , τα καταιγιστικά “ Rectifier” και “Sunscars”, το σκοτεινό mid tempo “ Underground (Atmosphere: hostile) και το ασύλληπτο “Zero dude”. Πολύ καλή επίσης και η επανηχογράφηση του “Rundown quarter”, ενός τραγουδιού που πρωτοεμφανίστηκε στο “Heavy metal vanguard” του 1984, του πρώτου demo δηλαδή της μπάντας. Προφανέστατα ο ζύθος έχει και εδώ την τιμητική του, με τραγούδια όπως τα “Need money for beer”, “New liver please!” και “Alcoholic nightmares”να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ένας δίσκος εξαιρετικά φροντισμένος μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, με έναν απρόσμενα ώριμο Gerre στα φωνητικά και μια εξαιρετική παραγωγή από τον Andy Classen.

Θεωρώ ότι το “B-day” είναι μια από τις καλύτερες δουλειές των TANKARD.  Ώριμο, στιβαρό thrash metal που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα λεγόμενα κλασικά άλμπουμ της μπάντας. Άντε, ας ανοίξουμε άλλη μια μπίρα πατώντας το repeat!

Did you know that:

  • Το άλμπουμ κυκλοφόρησε και σε διπλό CD σε περιορισμένη έκδοση, και αν τη βρείτε, τσιμπήστε την με κλειστά μάτια καθώς, εκτός του άλμπουμ, περιλαμβάνει τα, δυσεύρετα πλέον, δύο πρώτα demos των TANKARD, το “Heavy metal vanguard” του 1984 και το “Alcoholic metal” του 1985.
  • Ήταν ο πρώτος δίσκος που οι TANKARD δούλεψαν με τον Andy Classen, όχι όμως και ο τελευταίος , καθώς η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι και το “Thirst” του 2008, ενώ έβαλε το χεράκι του και στις επανεκδόσεις των “Disco destroyer” και “Kings of beer” το 2010.

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here