A day to remember… 09/06 [TANKARD]

0
255












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Stone cold sober” – TANKARD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Harris Johns
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Gerre
Κιθάρες – Axel Katzmann,  Andy Boulgaropoulos
Μπάσο – Frank Thorwarth
Drums – Arnulf Tunn

Μεγάλη αδυναμία μου οι TANKARD.  Οι συμπαθέστατοι μπεκρούλιακες, μπορεί να μην κατάφεραν να μπουν σφήνα στην Αγία Τευτονική Τριάδα των SODOM, KREATOR και DESTRUCTION, πάντα όμως βρίσκονταν ένα βήμα πίσω τους, παραμένοντας πιστοί στις αρχές τους, χωρίς πολλούς πειραματισμούς, δίνοντας μας συχνά πυκνά πολλά δείγματα εξαιρετικού αλλά και διασκεδαστικού thrash metal, καταφέρνοντας να κερδίσουν τον σεβασμό όλων. Το “Stone cold sober” που κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1992, είναι το πέμπτο full length άλμπουμ της μπάντας και διαδέχθηκε το αμφιλεγόμενο “The meaning of life” που κυκλοφόρησε δύο χρόνια νωρίτερα. Και λέω αμφιλεγόμενο καθώς το εν λόγω άλμπουμ είχε διχάσει αρκετά κοινό και κριτικούς.  Προφανώς και το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους TANKARD που αποφάσισαν να διορθώσουν τα όποια κακώς κείμενα που είχαν δημιουργηθεί.

Με εξαίρεση την αχρείαστη, κατ ‘ εμέ, διασκευή στο “Centerfold” των THE J. GEILS BAND, το “Stone cold sober”, είναι ένα στιβαρό άλμπουμ που προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πιο σοβαρό προφίλ της μπάντας, χωρίς να λείπει όμως και το χιούμορ που μας έχουν συνηθίσει. Για παράδειγμα, αυτοσαρκάζονται στο ομώνυμο τραγούδι, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι θα κόψουν το ποτό (!!), ενώ το “Lost and found (Tantrum part 2)” αποτελεί την φυσική συνέχεια του θρυλικού “Tantrum” από το “Chemical invasion”. Καταλαβαίνετε! Από την άλλη, δεν κρύβουν τους προβληματισμούς τους σε θέματα  όπως η διεφθαρμένη πολιτική εξουσία και ο ναζισμός, με καυστικούς στίχους σε τραγούδια όπως το “Jurisdiction” και το “Sleeping with the past”.

Μουσικά, το “Stone cold sober”, ακούγεται, όπως προανέφερα, πιο συμπαγές και ισορροπημένο από το “The meaning of life”, που, ενώ δεν παρεκκλίνει από τις βασικές thrash φόρμες, παρουσιάζει ένα πιο, ας πούμε, ώριμο, πρόσωπο των TANKARD, πιο δομημένο και με αρκετές καινοτομίες, με μεγαλύτερη όλων το, κοντά στα οκτώ λεπτά, σχεδόν progressive instrumental “ Of strange talking people under Arabian skies”.  Παρόλα αυτά, μιλάμε για thrash. Και καλοπαιγμένο μάλιστα.  Με εξαίρεση το instrumental που αναφέραμε, όλα τα υπόλοιπα τραγούδια κινούνται στις γνωστές υψηλές ταχύτητες των TANKARD, διανθισμένα με μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές, όπως για παράδειγμα τη σχεδόν funky εισαγωγή του “Behind the back” ή τον groovy ρυθμό του “Lost and found”, ενώ στο “Freibier” SODOMίζουν επικίνδυνα. Από εκεί και πέρα, προσωπική μου αδυναμία παραμένουν τα “Sleeping with the past”, το ομώνυμο και ο τυφώνας που λέγεται “Jurisdiction” και ανοίγει το άλμπουμ.

Γενικά όλος ο δίσκος στέκεται σε πολύ καλά επίπεδα, και ακούγεται ευχάριστα ακόμη και σήμερα, αν και εκτιμώ ότι αν απουσίαζαν η διασκευή στο “Centerfold” και το “Freibier” που το θεωρώ το πιο αδύναμο κομμάτι του δίσκου, το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αρκετά μεγάλη διάρκεια του, μια ώρα γεμάτη, ο δίσκος όχι μόνο δεν κουράζει αλλά κυλάει νεράκι, πράγμα πολύ σημαντικό. Σε αυτό βοηθούν όχι μόνο οι πολύ καλές συνθέσεις αλλά και η εξαιρετική παραγωγή του Harris Johns.

Προσωπικά θεωρώ το “Stone cold sober” ένα πολύ αξιόλογο και τίμιο άλμπουμ που διορθώνει σε μεγάλο βαθμό τις ατασθαλίες του προκατόχου του και επανέφερε τους TANKARD στο σωστό δρόμο, θέτοντας τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια στα δύο επόμενα άλμπουμ τους.

Did you know that:

Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε το 2005 με τρία επιπλέον live τραγούδια, τα “Don’t panic”, “666 packs” και “Shit-face”. Τα τραγούδια αυτά ήταν μέρος μιας συναυλίας που έγινε στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο το 1990 και κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά σε μορφή βιντεοκασέτας με τίτλο “Open all night”.  Προτιμήστε τη συγκεκριμένη έκδοση αν την πετύχετε κάπου, καθώς το υλικό της εν λόγω συναυλίας θεωρείται άκρως συλλεκτικό. Και μια που το έφερε η κουβέντα, τα υπόλοιπα κομμάτια του “Open all night” μπορείτε να τα βρείτε ως bonus στις επανεκδόσεις των “The meaning of life “ και “Two – faced”.

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here