A Day To Remember… 09/10 [JUDAS PRIEST]

0
124

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Killing Machine” – JUDAS PRIEST
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1978
ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia/CBS
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: James Guthrie
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Rob Halford
Κιθάρες – Glenn Tipton
Κιθάρες – K. K. Downing
Μπάσο – Ian Hill
Τύμπανα – Les Binks

Μέχρι το  φθινόπωρο του 1978 οι JUDAS PRIEST είχαν ήδη κυκλοφορήσει τέσσερα albums και το “Killing Machine” ήταν έτοιμο να σκάσει μύτη στα δισκοπωλεία. Η μπάντα έτρεχε ένα σερί τριών καταπληκτικών δίσκων (όχι ότι το ντεμπούτο δεν ήταν καλό…) που θεωρούνται πλέον κλασσικοί και με βαρύνουσα σημασία τόσο για την ίδια την μπάντα, όσο και για το ακόμα υπό διαμόρφωση τότε NWOBHM. Το “Killing Machine” κυκλοφόρησε λοιπόν μερικούς μήνες μετά το “Stained Class” και έμελλε να αποτελέσει έναν ακόμα δίσκο σταθμό για το συγκρότημα.

Από μουσικής άποψης, οι PRIEST μέριασαν στην άκρη τα πιο σκοτεινά και “progressive” στοιχεία των προκατόχων του “Killing Machine”, με τα κομμάτια να έχουν πιο απλή προσέγγιση, με αποτέλεσμα να είναι πιο άμεσα και πιασάρικα. Επιπρόσθετα είναι φανερή η διάθεση της μπάντας να γράψει κομμάτια με πιο εμπορικό προσανατολισμό σε σχέση με το παλιότερο υλικό της. Τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια αυτής της λογικής είναι ίσως τα “Take On The World” και “Evening Star”, με το πρώτο να αποτελεί και το πιο αδύναμο του δίσκου. Από εκεί και πέρα κομματάρες όπως τα “Delivering The Goods”, “Hell Bent For Leather”, “Burning Up”, “Running Wild” και “Rock Forever” θα λάμπουν αιώνια, με τα δύο πρώτα μάλιστα να παίζονται ζωντανά από την μπάντα ακόμα και σήμερα. Όμορφο κομμάτι είναι κι η ακουστική μπαλάντα του δίσκου, το “Before The Dawn”, ενώ ένα από τα highlights είναι η διασκευή στο “The Green Manalishi (With the Two-Pronged Crown)” των FLEETWOOD MAC, που αρχικά υπήρχε μόνο στην αμερικάνικη version του δίσκου, που είχε κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο “Hell Bent For Leather”. Οι PRIEST μεγαλούργησαν στην εκτέλεσή του, παίρνοντας ένα rock κομμάτι το οποίο πραγματικά «επιμετάλλωσαν», κάνοντας το να μοιάζει με κομμάτι που οι ίδιοι είχαν γράψει. Πέραν του μουσικού σκέλους, ένα σημαντικό γεγονός που συνόδευσε την κυκλοφορία του “Killing Machine” ήταν η επίσημη καθιέρωση του γνωστού σε όλους μας, χαρακτηριστικού image της μπάντας με τα δερμάτινα και τα καρφιά, που μελλοντικά έγινε αναπόσπαστο στοιχείο του οπτικού κομματιού της μπάντας.

Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το “Killing Machine” έχει αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου. Θεωρείται κι αυτό ένα κλασσικό JUDAS PRIEST album και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της μπάντας, αλλά και ανάμεσα στα αγαπημένα των οπαδών. Τέλος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε πόσο σημαντική υπήρξε η επιρροή του “Killing Machine” στο ανερχόμενο τότε NWOBHM.

Did you know that:
– Το “Killing Machine” δεν κυκλοφόρησε στην Αμερική ταυτόχρονα με την Ευρώπη, τον Οκτώβριο του 1978, αλλά το Μάρτιο του 1979. Το αμερικάνικο τμήμα της Columbia/CBS μετονόμασε μάλιστα το δίσκο σε “Hell Bent For Leather”, μιας και δεν ήθελαν να συνδεθεί ο τίτλος του “Killing Machine” με ένα πρόσφατο τότε περιστατικό, σε σχολείο του Cleveland, όπου ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι πυροβόλησε και σκότωσε 2 άτομα και τραυμάτισε άλλα 9.
– Το “The Green Manalishi” δεν συμπεριλαμβανόταν αρχικά στο “Killing Machine” και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο tracklisting του “Hell Bent For Leather”.
Θανάσης Μπόγρης