A day to remember… 1/10 [KREATOR]

0
360
Kreator




















Kreator

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Endless pain” – KREATOR
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1985
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Horst Muller
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, κιθάρα – Milland “Mille” Petrozza
Μπάσο – Rob Fioretti
Drums – Jurgen “Ventor” Reil

Γερμανία, Essen, 1982. Μια νεογνή, βάναυση σκηνή σε αναβρασμό, από μπάντες που έχουν μόλις σχηματιστεί. HOLY MOSES (1980), LIVING DEATH (1980), SODOM (1981), ASSASSIN (1982), DESTRUCTION (1982) και μέσα σε όλους είναι και κάποιοι τύποι που ξεκίνησαν ως METAL MILITIA, έπειτα για λίγες βδομάδες έγιναν TYRANT και τέλος μετονομάστηκαν σε TORMENTOR. “Φτιάξαμε τη μπάντα, ως διασκέδαση στον ελεύθερο μας χρόνο, από το να αράζουμε στα κέντρα νεολαίας όλη την ώρα. Κανένας μας δεν είχε τη φιλοδοξία για άλμπουμ και όταν δεν παίζαμε τα δικά μας κομμάτια με διάσημους τίτλους όπως “Shoot them in the head”, “Shellshock” και “Heavy metal fight”, παίζαμε διασκευές σε PRIEST, VENOM και TWISTED SISTER. Μια φορά παίξαμε και το “Born to be wild” των STEPPENWOLF στο πρώτο μας επίσημο live ως TORMENTOR, ως support στους LIVING DEATH, που βγήκε χάλια. Αλλά ο μηχανόβιος που ήταν στο live, γούσταρε!” θυμάται χαρακτηριστικά ο Mille.

Η πρώτη επίσημη ηχογράφηση ήταν μια πρόβα που βγήκε στις 13 Μάιου του ‘84, ηχογραφημένη σε ένα Woolworth boombox, με τίτλο “Blitzkrieg” και είχε τα κομμάτια “Armys of hell”, “Cry war” (σας θυμίζει κάτι;!), “Satan’s day”, “Massengers of burning death”. Για την ακρίβεια, η πρόβα αυτή είχε 11 κομμάτια σύνολο: τα τέσσερα που βγήκαν προς τα έξω, μια πρώιμη εκδοχή του “Tormentor”, μια διασκευή του “Breaking the law” των PRIEST και άλλες 5 διασκευές! Με τα ορθογραφικά τους, με την πρωιμίλα τους, με τα πάντα τους, αυτοί ήταν και δεν λογαριάζανε. Παικτικά, τα πράγματα σοβαρεύουν, στο ιστορικό “End of the world” demo του Νοεμβρίου του ‘84, το οποίο ηχογραφήθηκε στα Zeche Carl studios, σε μια μέρα. Ένα demo, όπου ακούμε και άλλο ένα κομμάτι που αναγνωρίζουμε, το “Bonebreaker”, δίπλα στα “Armys of hell”, “Cry war” και “Tormentor”. Εδώ είναι που τα πράγματα επίσης θα έπαιρναν μια άλλη στροφή για τους Γερμανούς.

Ο Mille θυμάται χαρακτηριστικά “το tape trading τότε ήταν τεράστιο στο metal underground, είχα στείλει κόπιες του demo, σε διάφορους φίλους που αλληλογραφούσαμε για τράμπα με την καινούργια live κασέτα των RAVEN, ή για ηχογραφήσεις Νοτιοαμερικάνικων black metal μπαντών. O Stoney που ήταν πάντα, σαν ανεπίσημο μέλος της μπάντας, γούσταρε τόσο πολύ το demo, που αποφάσισε από μόνος του να κάνει δύο κόπιες του και να τις στείλει στην SPV και την Noise. Εγώ λόγω του ότι κάνω σκληρή κριτική στον εαυτό μου, δεν μου άρεσε και τόσο αυτή η ιδέα, γιατί σκεφτόμουν ότι έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να έχουμε καλύτερα κομμάτια. Όλα αυτά, μέχρι που ήρθε με ένα γράμμα από τον Karl Walterbach, διευθυντή της Noise, που έλεγε ότι θέλει να ακούσει νέο υλικό γιατί θέλει να μας υπογράψει. Μερικές από τις αγαπημένες μου μπάντες, όπως οι SLIME και οι HELLHAMMER/CELTIC FROST ήταν ήδη στο δυναμικό τους, όποτε ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που θα κάναμε δίσκο μαζί τους (κι ας είχαμε μόνο 6 κομμάτια). Μετά από έντονη διαδικασία σύνθεσης, πολύπλοκη οργάνωση (κανένας μας δεν ήταν 18 τότε, οπότε κανένας δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και το studio ήταν στο Βερολίνο. Οπότε, έπρεπε να ζητήσω από το σύζυγο της ξαδέρφης μου, να μας οδηγήσει, εμάς και τον εξοπλισμό μας) και συζητήσεις με τους δασκάλους στο σχολείο για το πως η ηχογράφηση ενός δίσκου, είναι πιο σημαντική από το διαγωνίσματα Ιστορίας, φτάσαμε στα CAT studios, χωρίς ιδέα και 10 κομμάτια”.

Αλλά τα θέματα δεν σταματούσαν εκεί, μια και προέκυψε άλλο ένα, δια στόματος Mille “κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Walterbach μας είπε, ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα μας, γιατί κάπου υπάρχουν άλλοι TORMENTOR. Οπότε σκεφτήκαμε το όνομα KREATOR”. Ουδέν κακόν αμιγές καλού θα πω εγώ, μια και επίσημα ξεκινάει το ταξίδι της αγαπημένης μου Γερμανικής μπάντας, υπό το όνομα με το οποίο τους λατρέψαμε. Για την ιστορία, το όνομα φημολογούνταν για χρόνια, ότι το πήραν από τον δαίμονα της Γερμανικής μυθολογίας που λέγεται έτσι, αλλά ο drummer Jurgen “Ventor” Reil ξεκαθάρισε ότι είναι από τους MERCYFUL FATE. Συγκεκριμένα, από την πρώτη στροφή του πρώτου κομμάτιου του “Don’t break the oath” (“By the symbol of the creator”). Αλλάξανε το “c” με “k” και έτοιμο. Το νέο λογότυπο έτοιμο επίσης, εξώφυλλο από τον Phil Lawvere, βάναυσο και επικό υπό μια έννοια (βγάλει μια “Conan the barbarian” αισθητική), ενώ ο τίτλος, ήταν φυσικά μια τεράστια δήλωση. “Endless pain”.

Το έμπα του ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ομώνυμου ύμνου, στάζει εφηβική κάψα σε συνδυασμό με άγνοια κινδύνου, από κάτι πιτσιρίκια που δεν περίμεναν τίποτα και ήταν ευγνώμονες για τα πάντα. Χώρια το χαρακτηριστικό μοίρασμα των φωνητικών μεταξύ Mille και Ventor όπου τα “μονά” τα έχει ο Ventor και τα “ζυγά” ο Mille. Για το “Tormentor” και το “Flag of hate” που έχουν γίνει σημαίες του συγκροτήματος και μέχρι πολύ πρόσφατα, έκλειναν σαν “ζευγαράκι” τις συναυλίες των Γερμανών θεών, δεν έχουν μείνει πολλά να ειπωθούν, πέραν του ότι το “Tormentor” ήταν άκρως λατρεμένο κομμάτι από τις ημέρες που ήταν, το “ομώνυμο” της μπάντας. Το δε “Total death” όπως και το ομώνυμο, επιλέγονται συχνά πυκνά όταν θέλουν να πάνε τόσο “πίσω” στο setlist. Από την άλλη, το βρωμιάρικο “Bonebreaker”, το “Living in fear”, το “Son of evil” ρίχνουν Γερμανικό ταβερνόξυλο και μας αρέσει. Αλλά κάπου εδώ, εμφανίζονται και ορισμένα ψήγματα της μετέπειτα ωρίμανσης του σχήματος, που αξίζουν να σημειωθούν.

Το πιο ποικιλόμορφο “Storm of the beast” που ξεκινάει σε πιο mid-tempo μοτίβο (απέτιναν φόρο τιμής σε αυτό, οι AURA NOIR στο ομώνυμο του “Black thrash attack” – έτσι για την ιστορία!) γκαζώνει και επιστρέφει. Και για το τέλος, έχουμε το προσωπικό βίτσιο μου, το “Dying victims” που είναι η πιο μεγάλη σε διάρκεια σύνθεση του δίσκου και η πιο διαφορετική, λόγω μελωδικής εισαγωγής που δείχνει ότι ακόμα και ο έφηβος Mille, άκουγε και άλλα πράγματα, μη ακραία (μη σας πω ότι σκέφτηκα και λιγάκι SISTERS OF MERCY στο εισαγωγικό άρπισμα και χτίσιμο του κομματιού…) τα οποία σιγά σιγά θα έβρισκαν το δρόμο τους μέσα στη μουσική των Γερμανών. Κάπως έτσι, η ιστορία ξεκίνησε να γράφεται πριν 40 ολόκληρα χρόνια για τους KREATOR. Ένας άκρως αγαπημένος δίσκος μνημείο μέσα σε όλη την άγρια ομορφιά του.

Δεν θεωρείται τυχαία, επιδραστικός για το black metal, με πολλούς να θεωρούν ότι αυτή η εποχή των Γερμανών, μαζί με πρώιμους SODOM και DESTRUCTION, εντάσσεται στο πρώτο κύμα του black metal δίπλα στους HELLHAMMER/CELTIC FROST και φυσικά τους BATHORY. Αποτελεί δε, ένα πολύ μα πολύ σημαντικό θεμέλιο στον ήχο σύγχρονων ούγκανων όπως οι NEKROMANTHEON, DEATHHAMMER, CONDOR, TOXIK DEATH, VICIOUS KNIGHTS, CHAINSAW, INCULTER, EVOKE και πάει λέγοντας, μια και μεταξύ άλλων, εντάσσονται στα ακούσματά τους. Καθόλου άσχημα θα πω εγώ για δημιούργημα ούτε 18χρονων που έπρεπε να πάρουν άδεια από τους δασκάλους στο σχολείο για τις ηχογραφήσεις! Και όπως λέει και ο ίδιος ο Mille “8 μήνες μετά, ο Walterbach θα μας ξανακαλούσε για να κάνουμε δεύτερο δίσκο με την Noise. Αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία”. Πράγματι αρχηγέ μου, πολύ διαφορετική ιστορία, για άλλο κείμενο… μέχρι τότε

FEEL THE ENDLESS PAIN, LOCKED IN METAL CHAINS!

Did you know that?

– Έχει επανακυκλοφορήσει σε CD με bonus το “End of the world” demo, ενώ εσχάτως πριν 2 χρόνια βγήκαν ξεχωριστά τα demo σε μια συλλογή με τον τίτλο “Bonecrushing demos / rehearsals ’84 – ’85”, η οποία είχε άλλη μια πρόβα όπου ακούμε υλικό του “Pleasure to kill” σε πρώιμη μορφή, ενώ έχει και ένα DVD, με μια συναυλία που λέγεται “Heavy metal battle” από τις αρχές του ‘86. Φάτε μάτια ψάρια δηλαδής!

– Η club edition που βγήκε το ‘89 από την Noise Records, έχει εμβόλιμα στο tracklisting το “Take their lives” και το “Awakening of the gods”, ενώ, έχει αντικαταστήσει την εκδοχή του “Flag of hate” στο “Endless pain” με αυτήν του EP (η οποία είναι και αυτή που παίζουν στις συναυλίες τους).

– O Phil Lawvere, θα συνδέσει το όνομα του άρρηκτα με την πρώιμη εποχή των KREATOR, μια και μέχρι το “Terrible certainty” θα έχει αναλάβει οπτικά όλες τις κυκλοφορίες των Γερμανών.

Γιάννης “Bonebreaker” Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here