ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Shadow gallery” – SHADOW GALLERY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΙΑ: Magna Carta
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Carl-Cadden James
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Mike Baker
Κιθάρα – Brendt Allman
Μπάσο – Carl-Cadden James
Πλήκτρα – Chris Ingles
Ο τομέας της παραγωγής ενός δίσκου, έχει αποδειχθεί πολλάκις νευραλγικός. Μπορεί να οδηγήσει στην αποθέωση και καθολική αποδοχή ενός καλλιτεχνικού έργου, ενδέχεται όμως και να του αποστερήσει ένα σεβαστό μέρος της μαγείας του. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελεί το ομώνυμο ντεμπούτο των SHADOW GALLERY. Αν βάλουμε, δε, στην εξίσωση το πόσο σημαντικό ηχητικά είναι το progressive rock/metal από τη φύση του, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος ενδεχόμενης δυσλειτουργίας. Και φυσικά της συνεκτικότητας μεταξύ του παραγόμενου αποτελέσματος και της συνθετικής δομής.
Το ντεμπούτο των Αμερικάνων, συγκρινόμενο πάντα με ότι θα επακολουθούσε, αρχής γενομένης από το επόμενο, εκπληκτικό, “Carved in stone”, κουβαλούσε τον ενθουσιασμό της πρωτοεμφανιζόμενης μπάντας, αδιαπραγμάτευτες τεχνικές και συνθετικές αρετές, ένα συνδυασμό συνιστωσών που θα πρέπει να αναζητηθούν στο νεοπαγές progressive metal, όσο και στις πιο rock εκφάνσεις του. Μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις, άπλετες μελωδίες που βρίσκονται σε αγαστή συμπόρευση με τις πιο heavy στιγμές, πλήκτρα που δεν διστάζουν να βγαίνουν «μπροστά», διεκδικώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο κι ένα «αηδόνι» με ανθρώπινη υπόσταση, που απαντά στο όνομα Mike Baker… Ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές, με όλη τη σημασία της λέξης, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ιδίωμα, αλλά για το ευρύτερο metal φάσμα.
Η υποβλητικότητα που πηγάζει από την εσωστρέφεια του neo prog, οι συμφωνικές «παροχές» που συναντάμε συχνά-πυκνά, ευγενική χορηγία της δεξιοτεχνίας του κιθαρίστα Brendt Allman, δίνουν το απαραίτητο «βάθος» στα κομμάτια. Εκεί όμως που θα περίμενε κάποιος την απογείωσή τους, είναι ευδιάκριτο πως η παραγωγή του Carl-Cadden James, δεν την επιτρέπει στο βαθμό που αναλογεί στο “Shadow gallery”. Η τριπλέτα των ‘Darktown”, “Questions at hand”, “Say goodbye to the morning”, στέκεται ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τα υπόλοιπα, ενώ το κλείσιμο της αυλαίας με το φιλόδοξο 17λεπτο “The queen of the city of ice”, αφήνει υποσχέσεις που πολύ σύντομα θα εκπληρωθούν. Η απαρχή μιας εξαιρετικής πορείας, αναμφίβολα.
Did you know that:
- Η Magna Carta, δεν ήταν άλλη από την εταιρία που δημιούργησε το 1989 ο Pete Morticelli, με την πολύτιμη αρωγή του γνωστού μας Mike Varney. Αποτέλεσε το σπίτι πολλών σημαντικών καλλιτεχνών του ευρύτερου prog rock και metal χώρου, όπως ENCHANT, TILES, LIQUID TENSION EXPERIMENT, MAGELLAN, DALI’S DILEMMA, OZRIC TENTACLES, MULLMUZZLER, Derek Sherinian, EXPLORER’S CLUB κλπ.
- Τα μέρη των τυμπάνων στο άλμπουμ, έπαιξε ο Ben Timely… Το όνομα που έδωσαν δηλαδή οι SHADOW GALLERY στο Alesis HR-16 drum machine. Είπατε τίποτα;
- Το εξώφυλλο του άλμπουμ, ανήκει στον Shawn Lux, που ήταν επίσης υπεύθυνος για το “Carved in stone” αλλά και για τα “Hour of restoration” και “Impending ascension” των αξιολογότατων prog rockers, MAGELLAN.
Γρηγόρης Μπαξεβανίδης