A day to remember… 1/8 [RAVEN]

0
788

ΟNOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “All for one” – RAVEN
EΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1983
ΕΤΑΙΡΙΑ: Neat Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Wagener & Udo Dirkschneider
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/ Μπάσο – John Gallagher
Kιθάρες – Μark Gallagher
Tύμπανα – Rob “Wacko” Hunter

Ενώ στην προηγούμενη κυκλοφορία τους, το “Wiped out” οι RAVEN είχαν γράψει σε μια εβδομάδα τις συνθέσεις, για τον τρίτο “κρίσιμο” δίσκο τους δεν βιάστηκαν τόσο. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα πιο μεγάλο studio και να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για τις ηχογραφήσεις και με επιπλέον budget από την εταιρία προετοιμάστηκαν αυτήν την φορά όσο χρειαζόταν.

Αποφάσισαν επίσης να συνεργαστούν με έναν έμπειρο παραγωγό και το έκαναν ζητώντας την βοήθεια του Michael Wagener. Έχοντας τσεκάρει την δουλεία του στα άλμπουμ “Breaker” και “Restless and wild” των ACCEPT, ήταν αυτό που θεώρησαν ότι θα τους βοηθούσε.

Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων συνεργάσθηκαν και με τον Udo των ACCEPT και μαζί του ηχογράφησαν τα “Born to be wild”(STEPPENWOLF) και “Inquisitor”, τα οποία μάλιστα κυκλοφόρησαν και σαν single πριν την κυκλοφορία του δίσκου.

Το “All for one” είναι μια πολύ αξιόλογη κυκλοφορία, πιστή στο ύφος της μπάντας και πολύ κοντά στην ποιότητα των δύο πρώτων δίσκων τους. Παρατηρούμε επίσης στο “All for one” τις ταχύτητες να έχουν πέσει αρκετά, η μπάντα έδωσε βάση στον όγκο των τραγουδιών. Κομμάτια σαν τα “Seek and destroy”, “Run silent, run deep”, “Break the chain” και “Athletic rock” είναι σε αυτή την νοοτροπία. Αλλά τα χαρακτηριστικά speed κομμάτια των RAVEN δεν είναι δυνατόν να λείπουν, και εδώ ξεχωρίζουν τα “Mind over metal”, “All for one” και “Hang, drawn & quartered”. Ακολούθησαν περιοδείες σε Βρετανία και Ευρώπη για την προώθηση του δίσκου, στην Αμερική μάλιστα ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Megaforce Records.

Μάλιστα  περιόδευσαν με τους METALLICA στην Αμερική (που μόλις είχαν κυκλοφορήσει το “Kill ‘em all”), στην ιστορική πλέον περιοδεία που είχε τίτλο “Kill ‘em all for one”, συνδυάζοντας τους τίτλους των δίσκων των δύο σχημάτων.

Οι συναυλίες συνεχίσθηκαν για τους RAVEN όπου περιόδευσαν με τους JUDAS PRIEST στην Ευρώπη και ξανά στην Αμερική με τους ANTHRAX.

Did you know that?

  • To “All for one” ήταν το πρώτο και ένα από τα λίγα albums που έβγαλε η Neat Records με την ετικέτα της και δεν ηχογραφήθηκε στα δικά της Impulse studios. H αλήθεια είναι ότι ο παραγωγός της Neat, Keith Nichol τους την έλεγε για τα νέα τους κομμάτια και τον ήχο τους γενικότερα, οπότε οι RAVEN τα πήραν στο κρανίο και απαίτησαν από τον ιδιοκτήτη της εταιρίας να τους βρει ένα κανονικό studio και επίσης έναν πραγματικό παραγωγό και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφεραν.
  • H Double Τrouble που αναφέρεται στο οπισθόφυλλο στην παραγωγή δεν είναι τίποτα άλλο από την εταιρία παραγωγής που είχαν δημιουργήσει εκείνη την εποχή ο Michael Wagener με τον Udo Dirkschneider. Μάλιστα οι δύο τους ήταν παιδικοί φίλοι.
  • Τοπρώτο single τουδίσκουήταντο “Break the chain” με b-side το “The ballad of Marshall Stack”. Hταν το κομμάτι με το οποίο η μπάντα ήθελε να δηλώσει την “διεύρυνση” τους ήχου τους και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1983.
  • Λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου θα βγει στην αγορά και το single “Born to be wild/Inquisitor” μαζί με τον Udo.
  • H μπάντα έγραψε στα Pineapple studios του Λονδίνου 14 κομμάτια σε 14 ημέρες!
  • Όταν οι RAVEN ξαναπήγαν στην Αμερική για περιοδεία ο Johnny Zazula (RIP) τουs είπε “η μεγαλύτερη μπάντα του San Francisco θα ανοίξει για εσάς” με τους RAVEN να απαντούν “εννοείς Υ&Τ” με τον Ζazula να απαντά “όχι, οι ΜΕΤΑLLICA!”. Η άμεση απάντηση ήταν “ποιοί;”. Nα θυμίσουμε εδώ ότι το “Kill em all” κυκλοφόρησε μόλις πέντε ημέρες πριν από το “Αll for one”. Θρυλικές στιγμές πραγματικά.
  • Η τρίτη περιοδεία των RAVEN στην Αμερική πραγματοποιήθηκε το 1984 με κύρια support μπάντα τους ΑΝΤΗRAX. Μάλιστα στην τελευταία τους συναυλία στο Roseland του Νew Jersey, special quests ήταν οι ΜΕΤΑLLICA. Το σημαντικό ήταν ότι μετά το τέλος της συναυλίας και οι τρεις μπάντες βρέθηκαν με δισκογραφικά συμβόλαια σε πολυεθνικές. Οι ΜΕΤΑLLICA στην Elektra, οι ΑΝΤΗRAX στην Island και οι RAVEN στην Atlantic!

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here