A day to remember… 1/9 [THRESHOLD]

0
602












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wounded land” – THRESHOLD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1993
ΕΤΑΙΡΙΑ: Giant Electric Pea
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Karl Groom
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Damian Wilson
Κιθάρα – Karl Groom
Κιθάρα – Nick Midson
Μπάσο – Jon Jeary
Τύμπανα – Tony Grinham
Πλήκτρα – Richard West

H ιστορία ξεκινάει ως εξής. Νεαροί μουσικοί από την Γηραιά Αλβιόνα ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινούς αποδέκτες το progressive rock της πατρίδας τους, το κλασικό metal αλλά και την δυναμική των πρώιμων METALLICA. Tα κλασικά σε ανάλογες underground περιστάσεις demos, οι πρώτες δειλές παρουσίες επί σκηνής, το δισκογραφικό συμβόλαιο που μοίρασε απλόχερα χαμόγελα. H συμμετοχή τους με την παρθενική ηχογράφηση “Intervention” στην Si Too Ολλανδική prog rock συλλογή ήταν το εφαλτήριο να ακουστεί το όνομα τους εκτός βρετανικών συνόρων. Μαζί με γνωστούς “σεσημασμένους” της neo prog σκηνής όπως οι IQ, JADIS, LANDMARQ, PALLAS, SHADOWLAND, Clive Nolan κλπ. Και εγένετο “Wounded land”… Το άλμπουμ που ξεκίνησε τον μύθο. Ακόμα και σήμερα θεωρείται – δικαίως κατά την ταπεινή μου άποψη- από τους ίδιους τους δημιουργούς του, ως ένας από τους σημαντικότερους δίσκους ολόκληρης της καριέρας τους.

Μουντό και ομιχλώδες λες και αποτύπωνε με νότες τον βρετανικό ουρανό. Ήταν το progressive metal της εργατικής τάξης, όχι των ωδείων, το σημείο αναφοράς για μια γενιά που ασφυκτιά στα όρια της τσιμεντούπολης, που έχει απολέσει την αφέλεια και την ξεγνοιασιά των παιδικών της χρόνων. Στιβαρό, επιβλητικό, ευθυτενές αλλά και εύστοχα επικολυρικό προοδευτικό μεν, αφάνταστα metal, δε, που πατούσε μεν στις prog rock ρίζες του αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις οικειοποιούσε, το πρωτόλειο επίσημο ηχογραφημένο υλικό των THRESHOLD έδειξε στους φίλους του είδους πως θα έπρεπε να πάρουν λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν την ηχητική τους πρόταση. Με τις έντονες οικολογικές ανησυχίες τους σε πρώτο πλάνο αναφορικά με το στιχουργικό υπόβαθρο, δομημένο με γνώμονα τον λυρισμό  και το τεχνοκρατικό στοιχείο που υπηρετεί τον σκοπό του και το “άπλωμα” του ήχου, δίχως να καταστρατηγεί την ομοιογένεια της εκάστοτε σύνθεσης.

Το αιώνια λατρεμένο “Paradox” κλέβει μονομιάς την παράσταση (δυστυχώς στην χώρα μας δεν το έχουμε ακούσει ακόμα τις δύο φορές που μας έχουν επισκεφθεί) με τις σαγηνευτικές μελωδίες των πλήκτρων και το ρεφραίν να απογειώνει σε δυσθεώρητα ύψη την συνθετική ευφυία των Groom & West, το “Wounded land” εντυπωσιάζει με την βαρύτητα και την ευθύτητα του. Πρακτική όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη αν σκεφτεί κανείς πως η επιτυχία των DREAM THEΑΤER και του “Images and words” έθεσε τον πήχη σε διαφορετικές παραμέτρους απ’ ότι είχε συνηθίσει μέχρι τότε το metal,  με την τεχνική να υπερισχύει σε αρκετές περιπτώσεις της μελωδίας. Ξεχωρίζουν, επίσης, τα μακρόσυρτα και άκρως επιβλητικά “Consume to live”, “Sanity’s end”, “Surface to air”, ενώ το ακουστικό “Keep it with mine”, κλείνει με τον ιδανικότερο τρόπο την αυλαία ενός άλμπουμ που δεν έμεινε σε απλές υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι περιττό να αναφερθεί η απίστευτη συνοχή που δείχνει το συγκρότημα ακόμα και αν πρόκειται για ντεμπούτο, άπαντες οι μουσικοί είναι απολύτως προσηλωμένοι στην αποπεράτωση του κοινού σκοπού, ο Damian Wilson όμως  είναι εκείνος που εντυπωσιάζει περισσότερο από καθέναν άλλον με τις εξαιρετικές του επιδόσεις πίσω από το μικρόφωνο. Απλά εκπληκτικός! Το κερασάκι στην τούρτα ενός συγκλονιστικού δίσκου που για τον γράφοντα αποτέλεσε την απαρχή ενός “μουσικού κολλήματος” που η μπογιά του δεν έχει σβήσει ακόμα και σήμερα…

Did you know that?

–  Όσο αλλόκοτες κι αν φαντάζουν ως επιλογές, κομμάτια των TESTAMENT και RATT αποτέλεσαν τις πρώτες απόπειρες διασκευών στα πρώτα τους βήματα. Από εκεί και μετά, όμως, προχώρησαν τον δικό τους δρόμο και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω…

–  Τρία demo μέσα στην περίοδο 1989 – 1991 ηχογραφήθηκαν και προετοίμασαν το έδαφος γι’ αυτό που θα επακολουθήσει… Οι τίτλοι τους “First demo” (1989), “Mother earth” (1990) και “Cult of the immortal” (1991)…

–  Το πρώτο ever live των THRESHOLD πραγματοποιήθηκε στο The Compasses club του Surrey με τον Jon Jeary στα φωνητικά και τον Ian Bennett στο μπάσο. Με την έλευση του Damian Wilson, όμως, αποκαταστάθηκε η τάξη και ο Jeary ανέλαβε το μπάσο.

–  Ο πληκτράς Richard West αποτελεί το δεύτερο μακροβιότερο μέλος του σχήματος, μετά τον φυσικό της ηγέτη Karl Groom και ήταν εκείνος που έκλεισε το line up που ηχογράφησε το “Wounded land”.

–  H επίδραση του βιβλίου του Stephen Donaldson “The wounded land”, ήταν καταλυτική για τους THRESHOLD που μελοποίησαν με τον ιδανικότερο τρόπο τον σεβασμό για τον πλανήτη μας, την λατρεία για την φύση και την έντονη αντίθεση τους σε ότι φροντίζει να τα καταστρέφει ολοσχερώς.

–  Υπεύθυνος για το θέμα με την ακουστική κιθάρα στο “Siege of Bagdad” δεν είναι άλλος από τον Ian Salmon, πρώην μπασίστα –μεταξύ άλλων- των σπουδαίων ARENA. Που, παρεμπιπτόντως, τωρινός τραγουδιστής τους είναι ο Damian Wilson.

–  Η ιαπωνική έκδοση του CD, περιείχε και το εκπληκτικής σύλληψης “Intervention”, που εμφανίστηκε στην επανακυκλοφορία της Inside Out to 2001 σαν bonus track.

Γρηγόρης Μπαξεβανίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here