A day to remember … 10/4 [TYGERS OF PAN TANG]

0
212












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Spellbound- TYGERS OF PAN TANG
ETO
Σ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981
ETΑΙΡΙΑ: MCA
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣChris Tsangarides
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Jon Deverill
Κιθάρες – Rob Weir
Κιθάρες – John Sykes
Μπάσο – Richard  Lows
Τύμπανα – Brian Dick

Οι TYGERS OF PAN TANG υπήρξαν από τα πιο σπουδαία σχήματα του ΝWOBHM. Το πρώτο τους single το κυκλοφόρησε η θρυλική Neat records (“Don’t  touch me there”) αλλά μετέπειτα υπέγραψαν στην MCA και σε αυτήν κυκλοφόρησαν δυο εξαιρετικούς δίσκους, όπως το “Wild cat” και το παρουσιαζόμενο “Spellbound”.

Το “Spellbound” αποτελεί το μεγάλο βήμα για το σχήμα, μιας και εδώ αναλαμβάνει τα φωνητικά ο νεοφερμένος Jon Deverill (πρώην PERSIAN RISK) κι επιπλέον υπάρχει και η προσθήκη στο σχήμα του κιθαρίστα John Sykes (που έπαιζε στους STREETFIGHTER). Αυτές οι δύο παράμετροι είχαν σαν αποτέλεσμα να ανεβάσουν την μπάντα ένα σκαλί πιο πάνω σε όλα τα επίπεδα και να αποκτήσουν ένα πιο επαγγελματικό προφίλ σε ηχητικό επίπεδο, ξεφεύγοντας κατά κάποιο τρόπο από τον πιο τραχύ /πρωτόλειο και ακατέργαστο ήχο που χαρακτήριζε το ντεμπούτο τους.

Ο δίσκος που κυκλοφόρησε σαν σήμερα πριν από σαράντα χρόνια, σε παραγωγή και πάλι (του μακαρίτη πλέον) Chris Tsangarides, μπορούμε να ακούσουμε έμπρακτα το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών που αποφάσισε η μπάντα, αλλαγές ικανές για να τους πάνε στο επόμενο επίπεδο (# 33 στα Βρετανικά album charts).

Οι συνθέσεις και πάλι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και για προετοιμαστεί το έδαφος τον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει το πρώτο single του δίσκου το εξαιρετικό “Hellbound” με b-side το “Don’t give a damn”(πολύ αξιόλογο non album κομμάτι το συγκεκριμένο) που θα φτάσει στο # 48 των Βρετανικών single charts.

O δίσκος ξεκινά με το καταιγιστικό πραγματικά “Gangland”, ένα κομμάτι που μαρτυρά από την πρώτη νότα τον NWOBHM χαρακτήρα τους, ένα από τα πιο σπουδαία της δισκογραφία τους. Το “Μirror mirror” είναι ένα μελωδικό κομμάτι που σε αυτό ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους τόσο ο Sykes όσο και ο John Deverill, δυο από τους καλύτερους μουσικούς που μας έδωσε το κίνημα. Το “Take it” είναι ένα καλό mid tempo κομμάτι, ενώ το “Hellbound” που κυκλοφόρησε σαν πρώτο single είναι χαρακτηριστικό του συνολικού ύφους του δίσκου.

Όμως τα φοβερά κομμάτια δεν σταματούν στην πρώτη πλευρά, η δεύτερη είναι και αυτή γεμάτη με άσματα που ξεκινά με το ατσάλινο “Silver and gold”, συνεχίζει με το επίσης δυναμίτη “Blackjack” για να ακολουθήσει το ρυθμικό “The story so far” στο οποίο ξεχωρίζουν τα φοβερά φωνητικά του Deverill. Ακούγοντας το “Tyger bay” μπορεί να καταλάβει κάποιος μέσα σε τρία λεπτά τι είναι το ΝWOBHM σε περίπτωση που δεν έχει σχηματίσει εικόνα του τι ήταν αυτός ο ήχος. Ο δίσκος θα κλείσει πανηγυρικά  με το “Don’t stop by” , άλλο ένα εξαιρετικό κομμάτι που δικαιώνει την μπάντα στην επιλογή τραγουδιστή.

Στο δισκογραφικό κομμάτι, τον Μάιο θα βγει στην αγορά το EP με τρία κομμάτι “The story so far” που εκτός από το ομότιτλο περιέχει το “Silver and gold” και το “Αll or nothing” (διασκευή σε SMALL FACES). Tέλος, άλλο ένα τελευταίο single θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο (“Don’t stοp by”/ “Slave to freedom”) που δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα στο εμπορικό σκέλος των charts.

Το σχήμα θα περιοδεύσει συνέχεια σε Βρετανία και Ευρώπη πριν και μετά στην κυκλοφορία του δίσκου, αλλά μετά από πίεση της δισκογραφικής εταιρίας  και με τον φόβο μην χάσουν το συμβόλαιο τους θα αναγκαστούν να κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς τον επόμενο τους δίσκο, το  “Crazy nights”, προς έκπληξη των οπαδών τους αλλά και του Βρετανικού τύπου. Ο ίδιος ο John Sykes χαρακτηρίζει μάλιστα το “Crazy nights” σαν την χειρότερη δουλειά που έχει συμμετάσχει.

Παρόλα αυτά, το “Spellbound” έχει λάβει την θέση που του αξίζει τόσο στις συνειδήσεις των οπαδών της μπάντας σαν ένα από τα καλύτερα τους album και έχει καταξιωθεί επίσης σαν ένα από τα καλύτερα albums του ΝWOBHM γενικότερα.

 

Did you know that?

  • Οι thrashers φαίνεται να έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στον δίσκο αυτόν, μιας και το “Gangland” το διασκεύασαν οι ΚREATOR και το κυκλοφόρησαν σαν b-side του single τους “Βehind the mirror” το 1987 ενώ αντίστοιχα το “Hellbound” διασκεύασαν οι ΗΕΑΤΗΕΝ που  κυκλοφόρησε σαν bonus track  στην επανέκδοση του δεύτερου δίσκου τους “Victims of deception”.
  • Ο John Sykes πριν ενταχθεί στους ΤΥGERS έπαιζε με τους STREETFIGHTER. Στην θητεία του σε αυτούς είχε προλάβει να κυκλοφορήσει το κομμάτι “She’s no angel” στην θρυλική συλλογή New Electric Warriors που κυκλοφόρησε το 1980 από την Logo records.
  • O Jon Deverill είχε ξεκινήσει την πορεία του με τους PERSIAN RISK με τους οποίους δεν κυκλοφόρησε κάποια δουλεία. Ήταν μαζί στην μπάντα όμως με τον μελλοντικό κιθαρίστα των ΜΟΤΟRHEAD Phil Campbell.
  • Το ντεμπούτο του Jon Deverill με την νέα του μπάντα έγινε μπροστά σε ένα γεμάτο Marquee club στα τέλη του 1980.
  • Ομότιτλο κομμάτι δεν υπάρχει στον δίσκο, όμως η φράση “Spellbound” περιέχεται στους στίχους του κομματιού “Ηellbound”.
  • Ο δίσκος έφτασε στο # 33 των album charts ενώ να σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του “Wild cat”, εννέα μήνες πριν τα είχε καταφέρει κάπως καλύτερα και είχε φθάσει στο #18 των αντιστοίχων charts.

 

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here