A day to remember… 11/11 [FIREWIND]

0
557












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “ Burning earth” – FIREWIND
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2003
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Massacre Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David T. Chastain
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Stephen Fredrick – φωνή, πλήκτρα
Gus G. – κιθάρες
Stian Kristoffersen – τύμπανα
Petro Christo – μπάσο

Αυτό που ξεκίνησε δειλά-δειλά με το “Between Heaven and Hell”, φαινόταν πλέον πως σοβαρεύει. Οι FIREWIND παρουσιάστηκαν στην δεύτερη ολοκληρωμένη τους κυκλοφορία, ως ένα πλήρες συγκρότημα. Ο Gus ναι μεν κράτησε τον Stephen Fredrick στο μικρόφωνο, όμως έστησε ένα κορμό, με σκοπό να δημιουργήσει ένα λειτουργικό συγκρότημα, που θα του επέτρεπε να σταθεροποιηθεί και να περιοδεύσει, ώστε ο κόσμος να αρχίσει να τους υπολογίζει.

Βλέπεται ο σημερινός Έλληνας Guitar God, το 2002-2003 ήταν ένα μεγάλο ταλέντο με μέλλον, αλλά όχι ακόμα το αναγνωρίσιμο μέγεθος που είναι σήμερα. Ο ίδιος, παραμερίζοντας κάθε εγωισμό, γράφει άλλο ένα άλμπουμ, όπου κάθε σύνθεση στοχεύει στο να ακούγεται ως ολοκληρωμένο τραγούδι και αντίθετα με κάθε άλλον εκκολαπτόμενο βιρτουόζο, δεν αναλώνεται σε μακροσκελή σόλο ή σε απανωτά instrumental. Το ένα και μοναδικό που υπάρχει όμως στο άλμπουμ, αυτομάτως μετατρέπεται σε σήμα κατατεθέν των FIREWIND. Το “The fire and the fury”, με το «μπουζουκο-σόλο», είναι για πολλούς λόγους το πιο ιδιαίτερο.

Η αλήθεια είναι πως μετά από τόσα χρόνια, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως υπάρχουν κάποιες ανισότητες στις συνθέσεις, με τα “Brother’s keeper” με την απόλυτα 80s αισθητική του και την αγαπημένη κιθαριστική εισαγωγή, αλλά και το όμορφο ρεφραίν, κάπως το “You have survived” με το μοναδικό του ύφος, που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στην δισκογραφία του σχήματος και σίγουρα το “I am the anger” έμεινε ως ο απόλυτος ύμνος του άλμπουμ σε βάθος χρόνου. Τέλος το “Burning earth”, που εκτός από κλασικό FIREWIND κομμάτι, είναι και το σχέδιο στο οποίο βασίστηκαν τόσα άλλα τραγούδια τους.

Τα τεχνικά περάσματα του Gus, είναι έξυπνα περασμένα στα φοβερά του riff, τα απίστευτα σόλο του και γι’ αυτό, ακόμα και σήμερα, του βγάζουμε το καπέλο. Άλλωστε, όπως οι δικοί του ήρωες – βλ. Schenker, Moore, Norum, Roth – προτιμούσε να γράφει ολοκληρωμένα τραγούδια, παρά απόλυτα κιθαριστικά άλμπουμ. Στα υπόλοιπα κομμάτια, σίγουρα λάμπει η ενέργεια, η ποικιλία και η ένταση των riff του. Ακούστε τα μέρη του “Waiting still”, το καθένα από τα σόλο του δίσκου, ή ριφάρες τύπου “Steal them blind” και θα καταλάβετε τι εννοώ. Επίσης η φωνάρα του Αμερικάνου Fredrick ήταν ιδανική για την μουσική των FIREWIND και όχι απλά ταιριάζει, αλλά σίγουρα αναβαθμίζει τα τραγούδια. Όμως, υπάρχει ένας εφηβικός ενθουσιασμός, που σταδιακά θα μετουσιωθεί σε πιο ώριμες συνθέσεις, στο μέλλον.

Αυτό θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ που έβγαλαν από την Leviathan του David T. Chastain, οπότε και το τελευταίο με τον Stephen Fredrick, αφού ο καταπληκτικός τραγουδιστής, δεν μπορούσε να περιοδεύσει. Με το “Burning earth” ήρθαν και οι πρώτες εμφανίσεις των FIREWIND στην Ιαπωνία και μετέπειτα σε δυο Ευρωπαϊκά φεστιβάλ (ένα εκ τον δύο, ήταν το Rockwave του 2004). Λόγω της ανάγκης τραγουδιστή, ο Gus στράφηκε στην εξωτική λύση του Chitty Somapala, του μοναδικού Σρι Λανκέζου μουσικού που είχε ήδη δισκογραφία και συναυλιακή εμπειρία με Ευρωπαϊκά σχήματα. Μετά τα live στην Ιαπωνία, προσελήφθη ως μόνιμο μέλος.

Εκτός από της ιστορικής σημασίας για τους FIREWIND, το “Burning earth”, είναι μια αξιόλογη, αξιοπρεπέστατη και αξιοσημείωτη κυκλοφορία από Ελληνικό συγκρότημα. Μέχρι και τότε, ελάχιστα σχήματα από την χώρα μας είχαν κυκλοφορήσει άλμπουμ σε τέτοιο επίπεδο. Τολμώ να πω, ότι ακόμα και σήμερα, λίγοι δίσκοι μπορούν να συγκριθούν με αυτό, από άλλα εγχώρια συγκροτήματα.

Did you know that:

  • Στην Ιαπωνία το άλμπουμ κυκλοφόρησε μια εβδομάδα νωρίτερα, από την Toshiba EMI, που υπέγραψε το σχήμα από το ντεμπούτο του. Η υποστήριξη της εταιρείας, έφερε και τις πρώτες τους εμφανίσεις στο σανίδι, το 2004, παίζοντας μαζί με τον Rob Rock.
  • Ο Stian που επιλέχθηκε για να παίξει στο συγκρότημα, ήταν παράλληλα μέλος των PAGAN’S MINDκαι σε βάθος χρόνου, είδε μεγαλύτερη πιθανότητα καριέρας στο δικό του συγκρότημα. Έμεινε βέβαια και για το “Forged by fire”, αλλά και για τις περιοδείες. Ο Νορβηγός, έγραψε και με τον JornLandeλίγο αργότερα, ενώ σε μια κίνηση που έκλεισε τον κύκλο, ηχογράφησε δυο άλμπουμ με τον Chastain, δέκα χρόνια μετά τις δυο κυκλοφορίες των FIREWIND.
  • Ο Chitty μπορεί να ήταν πάνω από 10 χρόνια μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά σίγουρα ήταν κι ο μεγαλύτερος πλακατζής κι ο πιο τρελαμένος απ’ όλους. Τα δύο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τους Γερμανούς AVALON, ήταν αξιοπρεπέστατα.
  • O PetroChristo (Πέτρος Χριστοδουλίδης), εισήλθε στους FIREWIND, ενώ είχε ήδη στις πλάτες του, την φοβερή δουλειά των BREAKING SILENCE, “Impact” του 2000. Ο Πέτρος, είναι πλέον και το μακροβιότερο μέλος, αφού εξακολουθεί να αποτελεί τον μπασίστα του συγκροτήματος.

Γιώργος “The Anger” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here