A day to remember… 12/11 [VOIVOD]

0
227

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Angel rat” – VOIVOD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΕΤΑΙΡΙΑ: Mechanic/MCA
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Terry Brown, Steve Sinclair
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Denis Bélanger (Snake) – φωνητικά
Denis D’Amour (Piggy) – κιθάρα, πλήκτρα
Michel Langevin (Away) – ντραμς
Jean-Yves Thériault (Blacky) – μπάσο, πλήκτρα

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι δίσκοι των VOIVOD από το “Dimension hatross” μέχρι και το “The outer limits”, δεν είναι τίποτα λιγότερο από εξαιρετικοί. Έχοντας αυτό το αξίωμα ως βασική αρχή του κειμένου, προχωράμε στο παρασύνθημα.

Οι VOIVOD του “Dimension…” έχουν μικρή σχέση με τους VOIVOD του “Nothinface”. Το ίδιο και οι VOIVOD του “Angel rat”, έχουν μικρή σχέση με αυτούς του “Nothingface”, που προηγήθηκε. Οι θεόμουρλοι Καναδοί, ανέκαθεν υπήρξαν ένα σχήμα που έκανε κυριολεκτικά ότι του κάπνιζε, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Εξ ου και η δισκογραφία τους, έχει τεράστια ποικιλία και θεωρούνται avant garde ακριβώς επειδή είναι.

Γυρίστε τη χρονομηχανή στο 1991. Οι VOIVOD έχουν φύγει από τη Noise και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε μία πολυεθνική, την MCA (όπως είχαν κάνει και οι FLOTSAM AND JETSAM, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, είναι η αλήθεια). Το θέμα όμως, είναι ότι το heavy metal, όπου βρισκόταν και βρίσκεται ο πυρήνας των οπαδών του σχήματος, έχει αρχίσει να βρίσκεται σε μία φθίνουσα πορεία για γκρουπ του βεληνεκούς τους. Ναι μεν είχαμε το “Black album”, τα δύο “Use your illusions”, αλλά η κατηφόρα για τα υπόλοιπα σχήματα ήταν απότομη και οι αλλαγές στον ήχο σχεδόν βίαιες. Βάλτε και την αλματώδη άνοδο του grunge κι έχετε την εικόνα.

Το θέμα με τους VOIVOD ήταν ότι οι αλλαγές στον ήχο τους, ήταν στην καθημερινότητά τους, όμως πλέον ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεις το κοινό σου που είχε αποξενωθεί με τις αλλαγές που λάμβαναν χώρα στη μουσική βιομηχανία. Το “Angel rat”, είναι ένας δίσκος που κατάφεραν να έχουν τον Terry Brown, παραγωγό των RUSH πίσω από την κονσόλα, κάτι που θα κατάφερναν πολύ δύσκολα αν ήταν στη Γερμανική Noise ακόμα. Δυστυχώς όμως, πέρα από αυτό το bonus, δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλά θετικά σε σχέση με τη συνεργασία τους με την MCA, αφού και η διανομή του άλμπουμ ήταν «νωθρή» (αν κάποιος επιχειρήσει να αγοράσει το βινύλιο, αυτό πωλείται σε εξωφρενικές τιμές), για να το θέσω ευγενικά και από προώθηση δεν πρέπει να ασχολήθηκε κάποιος σοβαρά με το σχήμα.

Και λέω ότι δεν ασχολήθηκε κάποιος σοβαρά, διότι το “Angel rat”, είχε κατά τη γνώμη μου αρκετά κομμάτια που θα έβρισκαν θέση σε ραδιόφωνα και θα μπορούσαν να παιχτούν σε μορφή video clip στα κανάλια που εκείνη την περίοδο ακόμα έπαιζαν σκληρή μουσική. Πιστεύετε ότι σ’ έναν δίκαιο κόσμο, το “Prow”, το “Panorama” ή το “Clouds in my house” που έγινε τελικά video clip, δεν είχαν θέση σε playlist; Εδώ το “Prow”, όποτε παίζεται live, γίνεται πάταγος!

Ναι, το “Angel rat” είναι ένας “mellow” δίσκος, ένας δίσκος όμως που για μία ακόμη φορά δείχνει ότι το γκρουπ δεν μασάει να παίξει αυτό που του βγαίνει, χωρίς να σκεφτεί εμπορική απήχηση ή οτιδήποτε τέτοιο. Υπάρχουν πολλά PINK FLOYD σημεία, ακόμα και David Bowie, αλλά υπάρχουν και οι RUSH φυσικά, υπάρχει μπόλικη ταξιδιάρικη διάθεση (βλέπε “Nuage fractal”, “Freedoom”), αλλά και δόσεις punk και alternative ήχου, διανθισμένες με ολίγη από το πρόσφατο –τότε- παρελθόν τους, δηλαδή λίγα πιο σκληρομεταλλικά ξεσπάσματα. Πάντα όμως, με τις στριφνές κιθάρες του Piggy, το χαρακτηριστικό παίξιμο του Away. Τα φωνητικά του Snake είναι λίγο πιο «γλυκά» θα τολμούσα να πω, αφού τα τραγούδια το επιβάλλουν, ενώ το μπάσο του Blacky ακούγεται λίγο διαφορετικό ίσως από τη διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή του Terry Brown.

Είτε σας αρέσουν, είτε όχι, οφείλετε να παραδεχτείτε την αυθεντικότητα του σχήματος. Το γεγονός πως ανέκαθεν έκαναν αυτό που τους έβγαινε μουσικά, όσο στριφνό ή ευθύ κι αν ήταν. Στην περίπτωση του “Angel rat”, νομίζω ότι έχουμε τον πιο «ευθύ» δίσκο για τα δικά τους δεδομένα, ακόμα όμως δύσκολο για την ευρεία μάζα. Γι’ αυτό και λέμε ότι οι VOIVOD είναι ένα σχήμα που λατρεύουν οι κριτικοί δίσκων και τα συγκροτήματα, το fan base τους όμως είναι συρρικνωμένο, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να αποδεχθούν όλες τις –πολλές είναι η αλήθεια- διαφορετικές περιόδους τους. Αν με ρωτάτε ποιον δίσκο θα επέλεγα από τους VOIVOD ως αγαπημένο μου, αυτός θα ήταν το “Nothingface”. Για τον επόμενο, όμως, θα αμφιταλαντευόμουν πολύ ανάμεσα στο “Angel rat” και το “The outer limits”…

Did you know that:

  • Αν αναρωτιέστε γιατί στο οπισθόφυλλο είναι τριάδα, πρέπει να πούμε ότι ο Blacky, αποχώρησε από το σχήμα (για πρώτη φορά) πριν την κυκλοφορία του δίσκου, για να επιστρέψει το 2008 (και να ξαναφύγει το 2014)…
  • Όπως καταλαβαίνετε, εύκολα, οι μεταλλάδες της εποχής το κατακεραύνωσαν αφού δεν ήταν αρκετά μέτσολ για τα γούστα τους και το θεωρούσαν grunge, alternative ή ακόμα και pop. Τόσο μυαλό είχαν. Τώρα, πληρώνουν κατοστάρικα για να πάρουν το άλμπουμ αυτό, αφού κατάλαβαν τη χαζομάρα τους…

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here