A day to remember… 12/5 [TILES]

0
695
Tiles

Tiles

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Tiles” – TILES
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994
ΕΤΑΙΡΙΑ: Standing Pavement Publishing
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kevin Chown & TILES
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Mark Evans – ντραμς
Chris Herin – κιθάρες, πλήκτρα
Paul Rarick – φωνητικά
Kevin Chown – μπάσο (special guest)

Ντεμπούτο, ομώνυμο άλμπουμ από την prog rock/metal μπάντα από το Michigan, τους TILES και πείτε μου αν υπάρχει πιο χαρακτηριστικός τίτλος σε τέτοιου είδους δίσκο, που να σε μπάζει στο κλίμα, από το “Analysis paralysis”… Μόνο και μόνο γι’ αυτό, τους αγάπησα χωρίς να έχω ακούσει νότα τους!

Εκείνα τα χρόνια, που αλληλογραφούσαμε με τα συγκροτήματα, είχα διαβάσει στον ξένο Τύπο γι’ αυτούς τους περίεργους τύπους με το εξώφυλλο που απεικόνιζε τα τουβλάκια του mahjong (ίσως το πιο δημοφιλές παιχνίδι εκείνης της εποχής στον υπολογιστή). Αποφάσισα να τους γράψω λίγο πριν κυκλοφορήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους, “Fence the clear” και μαζί με το ομώνυμο ντεμπούτο τους, μου είχαν στείλει και μία promo κασέτα με 1-2 τραγούδια κι ένα puzzle από αφρολέξ που σχημάτιζε το εξώφυλλό τους.

Όλα αυτά, από ένα συγκρότημα που είχε κυκλοφορήσει μόνο του το ντεμπούτο του, από τη δική του εταιρία, την Standing Pavement Publishing και για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τους TILES, δημιουργήθηκαν από τις στάχτες δύο συγκροτημάτων, ένα εκ των οποίων ονομαζόταν STANDING PAVEMENT. Κάποια τραγούδια τους, τα είχαν στείλει στον Gene Simmons, που του άρεσαν πολύ και τους έδωσε κάποιες πολύτιμές συμβουλές για τη μουσική βιομηχανία, τις οποίες τήρησαν, ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, μέσα από τη δική τους εταιρία, σε πείσμα των εποχών, που ιδιαίτερα στην Αμερική, δεν ήταν και ιδιαίτερα ευνοϊκές για σχήματα που είχαν ως εικόνισμα τους RUSH του τέλους των 80s και των αρχών των 90s, με το grunge να μεσουρανεί.

Το όνομά τους, το πήραν από το τραγούδι των LED ZEPPELIN, “Out on the tiles”, θέλοντας να έχουν κάτι σύντομο, που να μην φανερώνει αμέσως το είδους μουσική που έπαιζαν και από την άλλη να μην το έχει κατοχυρώσει κανείς (κάτι που έκαναν εκείνοι αμέσως). Ουσιαστικά, όλα τα τραγούδια τους –εκτός από ένα- τα έγραψαν ο κιθαρίστας και ηγέτης του σχήματος όλα αυτά τα χρόνια, Chris Herin, με τον ντράμερ, Mark Evans, χωρίς τραγουδιστή και μπασίστα. Ευτυχώς γι’ αυτούς, βρέθηκε ο Paul Rarick, ένας άνθρωπος που έχει φωνή που ακούγεται πάρα πολύ κοντά σ’ αυτή του Geddy Lee και μπορούσε να ακολουθήσει τη μουσική που είχε γραφτεί γι’ αυτό το στυλ.

Στο μπάσο, ηχογράφησε τον δίσκο ο παραγωγός τους, Kevin Chown, ένας πάρα πολύ ταλαντούχος μουσικός, οι μπασογραμμές του οποίου ανεβάζουν πολλά επίπεδα το άλμπουμ. Για να καταλάβετε για τι μουσικό μιλάμε, ο Chown, παίζει ή έχει παίξει με καλλιτέχνες όπως η TARJA, ο Sebastian Bach, οι ARTENSION, οι MAGNITUDE NINE και τόσα άλλα. Όταν τελείωναν οι ηχογραφήσεις του “Tiles”, στην μπάντα μπήκε επίσημα ο μαθητής του Chown, ο Jeff Whittle, που αναγράφεται στα special thanks και είναι στις φωτογραφίες, αλλά αυτός που έπαιξε στο δίσκο, φέρει τον τίτλο του “special guest” στη σύνθεση, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Για τη μουσική, τι να μπούμε; RUSH όσο δεν πάει και όταν μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να ξεφτιλίζεσαι, αυτό σημαίνει ότι το ταλέντο σου βγαίνει από τα μπατζάκια. Για το “Analysis paralysis”, το opener, τα είπαμε. Ακόμα και μάπα να ήταν, με τέτοια τιτλάρα, το αγαπώ! Τραγουδάρα το “Token pledge” που ακολουθούσε, αλλά προσωπική λατρεία είναι το “Dancing dogs”, με το φοβερό ρεφρέν και την αλά Alex Lifeson κιθάρα. Εξαιρετικό και το “Trading places”, όπως και το instrumental “Dress rehearsal”, που είναι το “La Villa Strangiato” των TILES.

Πολύ καλό το ντεμπούτο, που άνοιξε τον δρόμο για δύο ΤΙΤΑΝΙΑ άλμπουμ, όπως το “Fence the clear” και το αξεπέραστο “Presents of mind”, σε μία περίοδο που το progressive rock/metal θα άρχιζε να παίρνει σιγά-σιγά τα πάνω του, κυρίως λόγω του “Images and words”, αλλά είχε ακόμα δρόμο… Οι TILES είναι ένα συγκρότημα, που όσοι ζήσαμε την άνθηση της μουσικής αυτής στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν το όνομά τους έπεφτε στο τραπέζι, γνωρίζαμε ότι είχαμε μπροστά μας κάποιον πραγματικό μύστη.

Did you know that:

  • Δέκα χρόνια αργότερα, η Inside Out επανακυκλοφόρησε το “Tiles”, με τρία bonus tracks, τα “Calling out”, “World sunset” και “Forging a newer trend”, που ανάγονται στην εποχή των STANDING PAVEMENT. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, αλλά όταν είσαι οπαδός, θέλεις κι επιβάλλεται να τα έχεις ΟΛΑ. Οπότε ξαναγοράζεις το άλμπουμ χωρίς δεύτερη κουβέντα!!!
  • Το “Tiles” το 1995, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, μπαίνοντας κιόλας στα charts στη θέση #47 (!!!) και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και στην Ευρώπη από τη Dream Circle.
  • Στην πορεία, οι TILES το …τερμάτισαν με τους RUSH, αφού είχαν τον Hugh Syme να τους φτιάχνει τα εξώφυλλα, τον Terry Brown στην παραγωγή, αλλά και τον Alex Lifeson να κάνει guest σε δίσκο τους… Αλλά αυτά, όταν έρθει η ώρα τους.

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here