A day to remember… 13/11 [ANGRA]

0
436












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Rebirth” – ANGRA
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2001
ΕΤΑΙΡΙΑ: SPV/Steamhammer
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dennis Ward
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Edu Falaschi – φωνητικά
Kiko Loureiro – κιθάρα
Rafael Bittencourt – κιθάρα
Felipe Andreoli – μπάσο
Aquilles Priester – τύμπανα

Μπήκε η νέα χιλιετία και οι ANGRA έπρεπε να πάρουν σημαντικές αποφάσεις σε αυτό το σταυροδρόμι της καριέρας τους. Μετά από μια τρελά επιτυχημένη δεκαετία, στην οποία υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο, κυκλοφόρησαν τεράστιους δίσκους κι έγραψαν ιστορία, ένας βασικός πυλώνας της επιτυχίας τους, αποφάσισε να αποσχιστεί και μάλιστα προσελκύοντας ακόμα 2/5 των υπολοίπων. Ο Andre Matos, εκτός από χαρισματικός τραγουδιστής, ήταν και καταλυτικός συνθέτης και οραματιστής, οπότε η απώλειά του, μόνο εύκολη δεν έκανε την απόφαση των υπολοίπων για να συνεχίσουν. Όμως ο Rafael Bittencourt δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει και ώθησε τον έτερο κιθαρίστα να βγει μπροστά, με αποτέλεσμα οι δυο τους να γράψουν το μεγαλύτερο μέρος του “Rebirth”.

Στο πρόσωπο του Edu Falaschi, βρήκαν έναν τραγουδιστή που ήταν επαγγελματίας μουσικός, με αισθαντική φωνή και δίψα για καταξίωση. Παράλληλα, ο Falaschi είχε έντονη συνθετική συμμετοχή, βοηθώντας τους κιθαρίστες να ολοκληρώσουν τις ιδέες τους. Ήταν στην ίδια ηλικία με τους υπόλοιπους και είχε παρόμοια μουσικά ακούσματα, οπότε ενσωματώθηκε γρήγορα και μέχρι την κυκλοφορία του “Rebirth” ένιωθε δίκαια αναπόσπαστο κομμάτι των ANGRA. Μπορεί στο μέλλον η εικόνα του Edu να ράγισε λόγω των κακών του ζωντανών εμφανίσεων, όμως η φωνή του στην αρχή της δεκαετίας ήταν κρυστάλλινη και γεμάτη πάθος, δικαιολογώντας την επιλογή του.

Μουσικά το “Rebirth” ήθελε να συνεχίσει τον πιο σκληρό δρόμο που είχαν χαράξει, όμως το συγκρότημα επανάφερε περισσότερες από τις Βραζιλιάνικες ιδέες που είχαν παραμερίσει στο “Fireworks”. Αρκετά κρουστά, δίνουν τον Λατινοαμερικάνικο ρυθμό, όσο τα πλήκτρα και τα έγχορδα προσθέτουν ατμόσφαιρα και συναίσθημα.

Το “Rebirth” δικαίως θεωρείται ως ένα από τα διαμάντια της δισκογραφίας των ANGRA, αφού έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής και κλασικά τραγούδια. Το “Nova era” με τον ιδανικό αυτό τίτλο (που μεταφράζεται σε «νέα εποχή»), εκτός από τον καταιγιστικό του ρυθμό, έχει μια υπέροχη μελωδία και τους τίτλους που ξεκάθαρα δηλώνουν το πέρασμα στην νέα εποχή. Το “Acid rain” πέραν από τους στίχους με το περιβαλλοντικό μήνυμα, είναι από τα πιο progressive metal τραγούδια των Βραζιλιάνων. Ο χορευτικός ρυθμός με τον οποίο ανοίγει το “Judgement day” σου κολλάει και αυτό που ακολουθεί φανερώνει την συνθετική ωριμότητα του συγκροτήματος που ενώ πατάει σε ethnic υπόβαθρο, μεταμορφώνεται σε power metal ύμνο. Η μόνη μου ένσταση είναι στα δεύτερα φωνητικά που σηκώνουν περισσότερο όγκο, αλλά μιλάμε για υπερανάλυση τώρα. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, ένα instant-classic, με την εισαγωγή που φέρνει στο μυαλό το “Holy land”.

Το “Rebirth” ήταν μια πραγματική αναγέννηση για τους ANGRA, με τους μουσικούς αλλά και την μουσική τους. Ήταν και πάλι ένα συγκρότημα που δούλευε σωστά μαζί, αφού στο “Fireworks” δεν υπήρχε συνεννόηση και σύμπλευση. Είχαν και πάλι κάτι να αποδείξουν και όλη η ύπαρξη του συγκροτήματος εξαρτιόταν από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Ευτυχώς για τους ίδιους και για εμάς αυτό το πέτυχαν. Ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά το “Rebirth” ακούγεται τόσο ευχάριστα.

Did you know that:

  • Όπως και με το “Angels cry” και το “Holy land”, έτσι και το “Rebirth” ακολούθησε ένα ΕΡ. Το “Hunters and prey”, το οποίο ήταν εκτενές με επιπλέον τραγούδια και μια διασκευή στο “Mama” των GENESIS. Με 39 λεπτά μουσικής, άλλοι έβγαζαν άλμπουμ.
  • Το άλμπουμ κυκλοφόρησε 3 ολόκληρες εβδομάδες νωρίτερα στην Ιαπωνία, άλλωστε ανέκαθεν η δισκογραφική τους εταιρία εκεί χρηματοδοτούσε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των δίσκων τους.
  • Ο Andre Matos μαζί με τον Luis Mariutti και τον Ricardo Confessori δημιούργησαν τους SHAMAN για να συνεχίσουν το δικό τους όραμα, που όμως ήταν πολύ κοντά μουσικά στους ANGRA. Το δικό τους άλμπουμ κυκλοφόρησε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και έμελλε να είναι το καλύτερο, σε μια πορεία με τέσσερα συνολικά άλμπουμ. Δυστυχώς και εκεί, ο Matos δεν έμεινε για περισσότερα από δύο (όπως με τους VIPER και περίπου όπως με τους ANGRA).

 

Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here