A day to remember… 13/3 [SOULFLY]

0
227












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Enslaved” – SOULFLY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2012
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Roadrunner Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Zeuss/Max Cavalera
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, Κιθάρες (ρυθμικές), Sitar – Max Cavalera
Κιθάρες (lead, flamenco) – Marc Rizzo   
Μπάσο – Tony Campos
Drums – David Kinkade

Μετά το φοβερό “Omen” και την περιοδεία γι’ αυτό, ο Max Cavalera δε χάνει καθόλου χρόνο. Μπαίνει στα TallCat studios στο Phoenix της Arizona, και ετοιμάζει το επόμενο άλμπουμ των SOULFLY. Ωστόσο αυτή τη φορά, έχουμε αλλαγή του rhythm section. Αντικατάσταση του Joe Nunez με τον David Kinkade στα τύμπανα και του Bobby Burns με τον Tony Campos στο μπάσο. Έτσι, στις 13 Μαρτίου (σαν σήμερα, δηλαδή) το 2012, κυκλοφορούν τον δίσκο νούμερο 8 σε 14 χρόνια δισκογραφίας, με τίτλο “Enslaved”.

To εξώφυλλο του Marcelo “Mantus” Vasco, καλαίσθητο και απέριττο. Πατώντας play, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μπάσιμο του δίσκου, το μάλλον αχρείαστο “Resistance”, που έχει ωστόσο μια ενδιαφέρουσα FEAR FACTORY χροιά. Και το λέω αυτό, διότι δεν δείχνει να συνδέεται με κάποιο τρόπο με το υπόλοιπο άλμπουμ. Ακολουθεί το πρώτο video clip του δίσκου, το “World scum” με το πολύ ωραίο MORBID ANGEL-ικό riff του να κάνει τη διαφορά, και τον Travis Ryan (CATTLE DECAPITATION) και το κομμάτι να δίνει πόνο στα όρια του death metal. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζεται το “Intervention”, δείχνοντας ένα ενεργητικό πρόσωπο της μπάντας, με κεκτημένη ταχύτητα από το “Omen”. Κομμάτια τύπου “Gladiator”, είναι κλασσικό/τυπικό SOULFLY, με τον εντυπωσιακό συνοδοιπόρο (ακόμα, τότε) του Max, Marc Rizzo, να κατεβάζει σαγόνια με το υπέροχο lead παίξιμο του τόσο εκεί, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου. Η πινελιά του sitar, είναι γουστόζικη ωστόσο, χωρίς να αφαιρεί τίποτα από την λύσσα του κομματιού.

To δε “Legions” μοιράζει πολύ όμορφο πόνο, ως ένα πιο φρέσκο πρόσωπο των SOULFLY, με τα τύμπανα του Kinkade να είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά. Αυτό που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει σχετικά με τον Massimiliano Cavalera, είναι πως επιλέγει πολύ προσεκτικά τους μουσικούς γύρω του στα projects του. Τώρα, η έμπνευση είναι άλλο καπέλο. Και μια που το έφερε η κουβέντα, ο δίσκος αρχίζει μια κοιλιά στο ”American steel” που χωρίς να είναι κακό, είναι αρκετά τυπικό SOULFLY, σε βαθμό που σε ένα δίσκο 50+ λεπτών, θα μπορούσε να λείπει. Ομοίως και το “Redemption of man by God” που έχει ωστόσο ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με το στοιχειωτικό του άρπισμα στην αρχή και στο τέλος, συν τη συμμετοχή του Dez Fafara (DEVILDRIVER, COAL CHAMBER) που δεν καταφέρνει να κρατήσει τον ακροατή. Στον αντίποδα, το “Treachery” μπαίνει γκαζωμένα, δυναμικά και πάνω απ’ όλα εμπνευσμένα, δείχνοντας να επαναφέρει το πήχη στο δίσκο. Ποικιλόμορφο, γουστόζικο, δείχνει τι μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος όταν έχει έμπνευση. Όπως με γούστο γράφτηκε και το κομμάτι στη μητρική γλώσσα του Max το “Plata o plomo”, που έχει και το ακουστικό του πέρασμα, και το επιθετικό του ύφος, και τα πάντα όλα. Τίτλους τέλους, ρίχνουν τα “Chains”/”Revengeance”, ποικιλόμορφα σε φύση, ισορροπώντας μεταξύ γκρούβας και ξύλου.

Είχα πει στο κείμενό μου για το “Omen” ότι εδώ αρχίζουν τα σκαμπανεβάσματα για τους SOULFLY. Δυστυχώς, όταν κρατάς δύο καρπούζια κάτω από μια μασχάλη, και καίγεσαι τόσο άσχημα στις περιοδείες, είναι νομοτέλεια ότι θα τη πατήσεις. Ειδικά δε όταν αντί για δύο είναι τρία και ακόμα ειδικότερα όταν είναι τόσο κοντά ηχητικά που κάποια στιγμή, μέτριες/τυπικές συνθέσεις θα βρουν το δρόμο τους στο δίσκο του ενός ή του άλλου. 10 χρόνια μετά, η άποψη μου παραμένει η ίδια, και αποδείχθηκε ότι όταν αυτός ο άνθρωπος έκανε και κανένα διάλειμμα, έβγαζε σαφώς ανώτερα αποτελέσματα.

Did you know that?

– Ο Adam Warren (OCEANO) προοριζόταν για καλεσμένος στο δίσκο, αλλά δεν έγινε για άγνωστους λόγους, με τη θέση του τελικά να παίρνει όπως είδαμε, ο Travis Ryan (CATTLE DECAPITATION).
– SLAYER, SOULFLY, ENSLAVED, OBITUARY, ASSASSIN, BELPHEGOR, BLOOD RED THRONE, BORKNAGAR, CROWBAR, DARK FUNERAL, EXODUS, HYPOCRISY, KREATOR, MACHINE HEAD, MALEVOLENT CREATION, MASSACRE, 1349. Τι είναι όλοι αυτοί; Ορισμένοι “αστεράτοι” κύριοι που εμπιστεύτηκαν τον έτερο κύριο Marcelo Vasco για να φιλοτεχνήσει εξώφυλλα κυκλοφοριών τους. Όχι και άσχημα για έναν καλλιτέχνη αισίως στα 42 του έτη, δε βρίσκετε;
– Στην special edition του δίσκου, περιλαμβάνονται, τρία bonus κομμάτια: το “Slave” το “Bastard” και σε τυπικό ύφος SOULFLY, το “Soulfly VIII” το άτυπα “ομώνυμο” κομμάτι της μπάντας που συνεχίζεται σε μέρη από το πρώτο δίσκο μέχρι και σήμερα.
– Καλεσμένοι στο δίσκο, είναι επίσης μέλη της οικογένειας Cavalera: Richie (θετός γιος του Max), Igor Jr. (ανιψιός του Max – τον μάθαμε στο project GO AHEAD AND DIE δίπλα στον θείο του), Zyon (γιος του Max). Μικρή επιπλέον πληροφορία για τους βαμμένους thrashers: θυμάστε το εξαιρετικό “Violent by nature” των ATROPHY; Ωραία. Το τετράχρονο αγοράκι στο εξώφυλλο, είναι ο Richie Cavalera. Απίστευτο, κι όμως αληθινό!

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here