A Day To Remember… 14/09 [FLOTSAM AND JETSAM]

0
282












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The cold” – FLOTSAM AND JETSAM
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Driven Music Group
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mark Simpson & Ralph Patlan
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Eric “A.K.” Knutson
Κιθάρες – Ed Carlson, Mark Simpson
Μπάσο – Jason Ward
Drums – Craig Nielsen

Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα των οποίων οι πρώτες δισκογραφικές τους κινήσεις, τους έχουν στοιχειώσει στην υπόλοιπη καριέρα τους. Ένα από αυτά είναι και οι FLOTSAM AND JETSAM οι οποίοι μετά την κυκλοφορία των “Doomsday for the deceiver” το 1986 και “No place for disgrace” το 1988, δεν κατάφεραν να κερδίσουν το 100% από την αίγλη αυτών των δίσκων. Και ενώ τα “When the storm comes down” το 1990, “Cuatro” το 1992, “Drift” το 1995 και “High” το 1997, είχα πολύ αξιόλογες συνθέσεις, τα “Unnatural selection” το 1999, “My god” το 2001 και “Dreams of death” το 2005, «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» με τέτοιο τρόπο που κάποιοι ίσως και να μην θυμούνται την ύπαρξή τους, αφού η «συνθετική κοιλιά» ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το 2010 κυκλοφορούν την δέκατη δουλειά τους με τίτλο “Cold”. Κάποιος που τους παρακολουθούσε στενά, ακόμα και στα «πέτρινα χρόνια» μάλλον θα περίμενε άλλο ένα κάπως αδιάφορο album με άντε 1-2 καλές στιγμές και τέλος. Οι ίδιοι όμως είχαν άλλη άποψη, αφού κυκλοφόρησαν μια δουλειά που επιτέλους μετά από χρόνια είχε λόγο ύπαρξης σε κάθε δισκάδικο και συλλογή οπαδού, αποδεικνύοντας ότι ακόμα ήταν ένα ζωντανός οργανισμός παραγωγής ωραίων συνθέσεων που μπορεί να προσφέρει άμεση τέρψη στον οπαδό. Με πρωτεργάτη τον τραγουδιστή Erik “A.K” Knutson, ο οποίος είχε και πάλι αυτήν την αξιοθαύμαστη ωριμότητα να εξυψώνει ερμηνευτικά τις συνθέσεις, όλοι μαζί όντας χρόνια συνεργάτες, ηχούσαν σαν μια καλοδουλεμένη μηχανή. Το μελαγχολικό πιανάκι στα πρώτα 42 δευτερόλεπτα του εναρκτήριου “Hypocrite” ήταν απλά για να «ψαρώσεις» για την συνέχεια, η οποία ήταν μοναδική, αφού από το 43ο δευτερόλεπτο του τραγουδιού και μετά, φάνηκαν οι προθέσεις του group να δημιουργήσει ωραία τραγούδια.


Ίσως οι πιο ρομαντικοί να περίμεναν κάποια στιγμή το συγκρότημα να ηχήσει όπως τότε, στα 80s. «Δυστυχώς» όμως για αυτούς, οι FLOTSAM AND JETSAM εναρμονίστηκαν με το έτος κυκλοφορίας του δίσκου και συνδύασαν αρμονικά τον τότε μοντέρνο ήχο με αρκετά στοιχεία του παρελθόντος τους, όχι ηχητικά αλλά κυρίως συνθετικά. Έτσι το power/thrash ύφος τους ήταν και πάλι παρών, παιγμένο από μια μπάντα που ακουγόταν πολύ σοβαρή και στιβαρή και είχε δουλέψει πολύ το υλικό που παρουσίαζε. Στα “Better Off Dead”, “Black Cloud” και “Always” ο ακροατής θα ανακάλυπτε σημεία (έστω και λίγα) που θα θύμιζαν παλιότερες χρονιές/στιγμές του group. Τα “Take”, “Falling short” και “Blackened eyes staring” θα σου έφερναν άμεσα στο μυαλό την δυναμική των NEVERMORE της περιόδου 1996-2000. Οι FLOTSAM AND JETSAM έγραψαν τραγούδια που είχαν άπλετο ηχητικό τσαμπουκά, πολύ καλούς, mid tempo κυρίως, grooveάτους ρυθμούς και ήχους με άπλετη την μελώδια σε κάθε σημείο, και ήταν σχεδόν όλα εθιστικά στην ακρόαση. Έμπλεξαν ιδανικά, ωραία κιθαριστικά ριφ, τα οποία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε σύνθεση, με αρκετά νέο-thrash και progressive στοιχεία της εποχής, δημιουργώντας ως επί το πλείστον ξεσηκωτικές στιγμές με αντίστοιχα ρεφραίν που δεν γινόταν να σε αφήσουν αδιάφορο σε καμία στιγμή. Και όλα αυτά μπολιασμένα σε μια παραγωγή που ταίριαζε απόλυτα στο «επιθετικό» ύφος όλων των συνθέσεων του δίσκου.

Όλο το album ηχούσε φρέσκο και τα τραγούδια ήταν μετά από χρόνια αρκετά εμπνευσμένα. Έτσι η δέκατη δουλειά των FLOTSAM AND JETSAM σίγουρα ήταν το καλύτερο comeback για τους οπαδούς και των ίδιων αλλά και γενικότερα όσων αρέσκονταν σε ωραίες κυκλοφορίες από αυτούς. Το “The Cold” μάλλον τους έδωσε το έναυσμα που χρειάζονταν για την εξίσου καλή συνέχεια.

Did you know that:  
– Στο group ξεκίνησε την καριέρα του ο Jason Newsted, πριν μεταγράφει στους METALLICA.
– Η extended version του album περιέχει δυο τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο Club Citta στο Τόκιο το 2005, τα “Hammerhead” και “Doomsday for the deceiver”

Θοδωρής Μηνιάτης