A day to remember… 14/2 [CYNIC]

0
115
Cynic

Cynic

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “Kindly bent to free us” – CYNIC
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ2014
ΕΤΑΙΡΙΑSeason Of Mist
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣCYNIC
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά / Κιθάρες / Πλήκτρα – Paul Masvidal
Μπάσο / Chapman Stick – Sean Malone
Τύμπανα – Sean Reinert

Ως ενεργό συγκρότημα πλέον μετά την επαναδραστηριοποίηση τους το 2006 και την κυκλοφορία του “Traced in air” το 2008, το νέο της δισκογραφικής τους επιστροφής αποτέλεσε ένα χαρμόσυνο νέο. Δυστυχώς κάποια νομικά θέματα με τον πρώην manager τους δεν επέτρεψαν στο συγκρότημα να δουλέψει όπως επιθυμούσε κι ενώ υπήρχε υλικό για τον επερχόμενο ολοκληρωμένο δίσκο, οι CYNIC αποφασίζουν να δουλέψουν στην ηχογράφηση του “Carbon-based anatomy” EP (2011) το οποίο και λειτούργησε θεραπευτικά για τους ίδιους και με κάποιον τρόπο αντανακλούσε το πως αισθάνονταν τη συγκεκριμένη -σκοτεινή- περίοδο και γι’ αυτό ακούγεται τόσο πυκνό, με αρκετές στρώσεις κιθάρας αλλά ήταν ο μοναδικός τρόπος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν παρακάτω.

Τον Δεκέμβριο του 2012 μπαίνουν στα Perfect Sound Studios, του φίλου τους κι επίσης παραγωγού και μηχανικό ήχου, Jason Donaghy και μέχρι τον Μάιο του 2013 αφοσιώνονται στη δημιουργία του “Kindly bent to free us”. Με την παραγωγή να την αναλαμβάνουν οι ίδιοι, οι CYNIC αποφασίζουν να δουλέψουν αποκλειστικά ως trio, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν αλλά αυτή τη φορά ήθελαν να είναι πιο ξεκάθαρο στο ηχητικό αποτέλεσμα. Με πιο ευθύ ήχο και απογυμνωμένοι από περιττά στρώματα κιθάρας και effect, σαν τον ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού από άποψη ειλικρίνειας και διαφάνειας όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Paul Masvidal, προσπαθώντας το άλμπουμ να είναι γυμνό, όχι μόνο στιχουργικά, αλλά και μουσικά, το “Kindly bent to free us” ακούγεται πιο ευάλωτο κατά μία έννοια. Είχε προηγηθεί το 2010 και το “Re-traced” EP όπου αποτελούσε κάτι αντίστοιχο, με τη νέα οπτική και τη λιγότερο metal προσέγγιση τεσσάρων τραγουδιών από το “Traced in air” προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τον πυρήνα των συγκεκριμένων συνθέσεων και το πως δημιουργούνται τα περισσότερα τραγούδια των CYNIC, απλά με μια ακουστική κιθάρα και μια μελωδική γραμμή στα φωνητικά. Ο Sean Malone κεντάει στο άταστο μπάσο χωρίς να υπερβάλει και το ίδιο ουσιώδες ακούγεται και το drumming του Sean Reinert.

Παρόλα αυτά το “Kindly bent to free us” συνεχίζει επάξια την κληρονομιά των προκατόχων του, παραμένοντας αυθεντικά prog, προσδιορίζοντας με αυτόν τον όρο τον ήχο του αλλά και τις ανησυχίες τους ως μουσικοί. Οι πρώτες ακροάσεις βέβαια προκάλεσαν ένα μούδιασμα κυρίως για τον αρκετά πιο pop και μελωδικό τρόπο ερμηνείας του Masvidal αλλά και γιατί τα metal στοιχεία είναι λιγότερα από άλλη φορά και ίσως η επιρροή του Kevin Shields των MY BLOODY VALENTINE να βγήκε περισσότερο στην επιφάνεια αυτή τη φορά. Οι οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ όμως δεν επιτρέπουν να το αμφισβητήσεις και καλό είναι δέκα χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του να του δοθεί άλλη μία ευκαιρία για το πόσο οικείο CYNIC άκουσμα αποτελεί κι ας βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η υπνωτική ατμόσφαιρα, ο οργανικός ήχος, οι δονήσεις του μπάσου και ο τρόπος που ο Malone αποδίδει τη μελωδική φωνητική γραμμή λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή του ομότιτλου τραγουδιού, προσδίδουν μια ενέργεια που το κάνουν ελκυστικό και ιδιαίτερο ως έργο αντιπροσωπεύοντας πλήρως τo συγκρότημα τη συγκεκριμένη εποχή.

Στιχουργικά το άλμπουμ έχει στιχουργική συνέπεια όχι όμως στο βαθμό να χαρακτηριστεί ως concept και εξετάζει τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό. Ένα ταξίδι στη δυναμική φύση των σκέψεων με τον τίτλο να υποδηλώνει πως ο ίδιος ο νους αποτελεί την πηγή του πόνου μας αλλά και της απελευθέρωσης μας, το παράδοξο του νου και της πνευματικής αλήθειας με κάθε τραγούδι να εξερευνά τη ζωή υπό αυτό το πρίσμα. Αν ένας αρχίσει να παρατηρείται εσωτερικά καταλήγει να διαχωρίζεται στα δύο, στον Παρατηρητή και τον Παρατηρούμενο. Σύμφωνα με τον Masvidal τελικά δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τους.

Για την προώθηση του άλμπουμ οι CYNIC περιόδευσαν στις Η.Π.Α. στα πλαίσια της True Hallucination Tour με τους LESSER KEY του πρώην μπασίστα των TOOL, Paul D’Amour να ανοίγουν μαζί με τους WE ARE THE CITY και τους REIGN OF KINDO έχοντας τους Max Phelps (DEATH TO ALL, EXIST) και Brandon Griffin (ZENITH PASSAGE, FACELESS) να τους βοηθούν στην κιθάρα/brutal φωνητικά και στο μπάσο αντίστοιχα. Στην Ευρώπη εμφανίστηκαν μαζί με τους TIDES OF NEBULA και το project του Paul Masvidal μαζί με την τραγουδίστρια Amy Correia, τους ONWARD WITH LOVE. Αυτό όμως που προκάλεσε μεγάλες συγκινήσεις στους οπαδούς ήταν όταν ο Sean Malone έπαιξε μαζί τους μετά από αρκετά χρόνια στο Graspop Metal Meeting το 2014 και για ένα μικρό tour στις Η.Π.Α. και την επόμενη χρονιά στην Ιαπωνία όπου ήταν και η τελευταία φορά που οι Paul Masvidal, Sean Reinert και Sean Malone βρέθηκαν στην ίδια σκηνή μιας και τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Sean Reinert ανακοίνωσε τη διάλυση των CYNIC με τον Masvidal να τον διαψεύδει και με τη βοήθεια του Matt Lynch των TRIOSCAPES να πραγματοποιούν την προγραμματισμένη τους εμφάνιση στο Euroblast Vol. XI στη Γερμανία στις 3 Οκτωβρίου.

Did you know that:

  • Για το εξώφυλλο του δίσκου συναντάμε για άλλη μία φορά δουλειά του εικαστικού Robert Venosa και συγκεκριμένα το “Atomic blossom”, έργο του 1976.
  • Για την ηχογράφηση του “Kindly bent to free us” ο Paul Masvidal δανείστηκε έναν ενισχυτή/επεξεργαστή κιθάρας από τον κιθαρίστα των ANIMALS AS LEADERS, Tosin Abasi και συγκεκριμένα το Axe-FX II της εταιρίας Fractal Audio Systems.
  • Ο Paul Masvidal μαζί με τον Sean Reinert περιόδευσαν με τους DEATH TO ALL, το συγκρότημα-φόρος τιμής στον Chuck Schuldiner παίζοντας αποκλειστικά τραγούδια των DEATH μαζί τους Steve DiGiorgio και Max Phelps το 2013 και 2014 δίνοντας σε αρκετούς την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά ζωντανά τα ¾ του θρυλικού line-up του “Human”.
  • Τον Μάιο του 2014 σε συνέντευξή τους στη Los Angeles Times, οι Paul Masvidal και Sean Reinert δήλωσαν ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλοι, με το μεγαλύτερο μέρος της metal κοινότητας να υποστηρίζει αυτή τους την απόφαση να μιλήσουν χωρίς δισταγμό για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Κώστας Αλατάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here