ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ”Symbol of salvation” – ARMORED SAINT
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΕΤΑΙΡΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Jerden
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – John Bush
Lead & Rhythm Κιθάρες, Δεύτερα φωνητικά – Jeff Duncan
Lead & Rhythm Κιθάρες – Phil Sandoval
Μπάσο, Δεύτερα φωνητικά – Joey Vera
Τύμπανα, Κρουστά – Gonzo Sandoval
Lead Κιθάρα ”Tainted past” – Dave Prichard
Ένα πολύ αγαπημένο μου σχήμα, από αυτά που δεν κατάφεραν δυστυχώς ποτέ να κερδίσουν την τεράστια δημοτικότητα που προσδοκούσαν και ονειρεύονταν, είναι οι Αμερικάνοι ARMORED SAINT. Το τί τους έφταιξε δεν είναι φυσικά του παρόντος, μολονότι ο σημερινός τέταρτος δίσκος, ή καλύτερα δίσκαρος, τους ”Symbol of salvation” θα είναι ο τελευταίος τους πριν από την εννιάχρονη δισκογραφική παύση που θα ακολουθήσει. Αλλά, έτσι για την ιστορία, να πούμε πως αφενός η ατυχία με τον θάνατο του κιθαρίστα και ενός εκ των βασικών συνθετών Dave Prichard και αφετέρου πολύ περισσότερο οι επιλογές τους τους στέρησαν μια εμπορική καταξίωση, την οποία, κακά τα ψέματα, προφανώς και αναζητούσαν.
Ας αφήσουμε όμως αυτά και ας περάσουμε στο εξαιρετικό ”Symbol of salvation” το οποίο είναι πραγματικά ένα υπέροχο άλμπουμ στο σύνολο του. Ο δίσκος σφύζει από καλές και φρέσκες ηχητικά συνθέσεις. Στο κλασικό heavy metal που είναι και η βάση των ARMORED SAINT, προστίθενται πολύ ωραία πράγματα που ακολουθούν το ρεύμα της εποχής, ήτοι περισσότερη γκρούβα συνδυασμένη φυσικά με τις υπέροχες μελωδίες τους, κάποια πολύ εύστοχα alternative στοιχεία, που σε καμία περίπτωση δεν χαλάνε την κλασική δομή, μέχρι και κάποιες ethnic πινελιές. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι δοσμένα μέσα από δεκατρείς συνθέσεις. Ο αριθμός είναι μεγάλος, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως, πλην ενός instrumental διάρκειας ενάμιση λεπτού, οι υπόλοιπες δώδεκα είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος τραγούδια που ξεπερνούν το τετράλεπτο. Όμως η ποικιλία και η πολύ καλή μουσική που έχουν γράψει όλα τα μέλη της μπάντας, με προεξάρχοντα τον μακαρίτη Dave Prichard φυσικά να έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό τον τομέα, δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση τον ακροατή να κουραστεί από την μια σχεδόν ώρα που διαρκεί ο δίσκος. Να πούμε πως ο Dave Prichard είχε ηχογραφήσει τα demo του δίσκου αλλά δυστυχώς τον πρόλαβε η λευχαιμία και δεν πρόφτασε να μπει στο στούντιο για την κανονική ηχογράφηση του άλμπουμ, παρόλα αυτά κρατήθηκε ένα πανέμορφο solo που είχε γράψει στο υπέροχο ”Tainted past”.
Στην θέση του επανήλθε στο σχήμα o Phil Sandoval για να σταθεί στο πλευρό του Jeff Duncan που βρισκόταν ήδη κάνα δίχρονο στην μπάντα. Οι δυο τους κάνουν εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες τόσο στο riffing όσο και στα solos. Από κοντά σε απόδοση ακολουθεί στρώνοντας τους τον δρόμο και το δίδυμο του rhythm section, που αποτελείται από τον έτερο Sandoval του γκρουπ, Gonzo, στα τύμπανα και φυσικά τον μπασίστα Joey Vera, οποίος εδώ προφανώς και είναι πιο άμεσος στο παίξιμο του και καθόλου progressive όπως τον έχουμε συνηθίσει στους FATES WARNING. Φυσικά και η φωνή των ARMORED SAINT, ο υπέροχος και ‘μπορώ να τραγουδήσω σχεδόν τα πάντα’ John Bush, που για προβλέψεις στο πλευρό του Γιάννη Καρατζαφέρη δίνοντας προγνωστικά στο στοίχημα θα μοίραζε μάλλον ”κουβά” στον κόσμο ανηλεώς, ως τραγουδιστής είναι πραγματικά άψογος και πέρα από την πλάκα τον γουστάρω και τον συμπαθώ τα μέγιστα. Για την ιστορία να πούμε πως η πρόβλεψη πως οι ARMORED SAINT του ενός τότε δίσκου θα γίνονταν μεγαλύτερο όνομα από τους METALLICA του ”Kill em’ all”, των οποίων απέρριψε την πρόταση να γίνει τραγουδιστής τους, ήταν πέρα για πέρα επιτυχής. Όπως ιδιαίτερα επιτυχής δεν νομίζω ότι στάθηκε και η απόφαση του να μπει στους ANTHRAX που είχαν πάρει την κάτω βόλτα, αλλά αυτά ανήκουν στις επιλογές του καθενός, εμείς απλά εκ του ασφαλούς πάντα, κάνουμε πού και πού τον χαβαλέ μας. Ας συνεχίσουμε όμως λέγοντας πως ο John Bush, πέρα από την εξαιρετική και αρχοντική του απόδοση στο άλμπουμ, είναι και ο βασικός υπεύθυνος για το στιχουργικό κομμάτι του δίσκου, που κατά κύριο λόγο ασχολείται με κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν τις ζωές των ανθρώπων.
Ο Dave Jerden, που είναι και ο βασικός παραγωγός του άλμπουμ, συνεπικουρούμενος από τον Joey Vera πετυχαίνει μάλλον την καλύτερη παραγωγή που είχαν μέχρι τότε οι ARMORED SAINT, δυναμική, δυνατή, καθαρή, γυαλισμένη όπου πρέπει, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του για να αναδειχθεί το υλικό του ”Symbol of salvation”.
Φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος του κειμένου μας να πω πως δεν μπορώ να βρω παιδιά και αποπαίδια όσο αναφορά τα τραγούδια του δίσκου, καθώς νομίζω πως στο σύνολο τους είναι μάλλον ισάξια. Μπορώ να αναφέρω, απλά για το χαβαλέ, τα έξι πιο αγαπημένα μου, ”Reign of fire”, ”Dropping like flies”, ”Last train home”, ”Another day”, ”Symbol of salvation”, ”Warzone” και bonus το μαγευτικό επτάλεπτο ”Tainted past”. Εσείς αν έχετε όρεξη βάλτε και τα δικά σας από κάτω. Κλείνοντας να πούμε πως μπορεί να μην ήρθε ούτε με αυτό η καταξίωση που σίγουρα ήθελαν να βρουν οι ARMORED SAINT και μπορεί μετά από αυτό το άλμπουμ να μπήκαν στον πάγο χωρίζοντας τα τσανάκια τους ως σχήμα για εννιά σχεδόν χρόνια, όμως το ”Symbol of salvation” θα έχει πάντα την τιμή να είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας των Αμερικανών heavy metallers.
Did you know that:
- Τα κομμάτια του άλμπουμ αυτού (πλην του “Truth Always Hurts”) γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν σε demo το 1988 και 1989 με τον αρχικό κιθαρίστα Dave Prichard, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία το 1990 πριν την ηχογράφηση.
- Το πρώτο σόλο κιθάρας στο “Tainted Past” το πήραν κατευθείαν από ένα demo που είχε ηχογραφήσει ο Prichard.
- Το 2003 η Metal Blade Records επανακυκλοφόρησε το remastered άλμπουμ σε ένα special edition με 3πλό CD. Πέρα από τα 13 κομμάτια της πρώτης έκδοσης, το πρώτο CD περιλαμβάνει τα μουσικά video των “Reign of Fire” and “Last Train Home”. Το δεύτερο CD περιέχει τα αυθεντικά demos του 1984 (τα ίδια demos από όπου προήλθε το solo του “Tainted Past”) με κάθε κομμάτι του album πλην του instrumental “Half Drawn Bridge”, στα οποία παίζει ο αρχικός κιθαρίστας Dave Prichard. Το υπόλοιπο δεύτερο CD περιλαμβάνει το πρώτο μισό μιας συνέντευξης του συγκροτήματος και του CEO της Metal Blade Brian Segel. Το τρίτο CD περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.
Παναγιώτης ”The Unknown Force” Γιώτας