ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Secret garden” – ANGRA
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2015
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: earMUSIC
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jens Bogren
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Fabio Lione – φωνή
Kiko Loureiro – κιθάρες
Felipe Andreoli – μπάσο
Rafael Bittencourt – κιθάρες
Bruno Valverde – τύμπανα
Αν κάποια στιγμή κάνουμε ένα αφιέρωμα σε συγκροτήματα που κατάφεραν να επανέλθουν, τότε οι Βραζιλιάνοι ANGRA, σίγουρα θα είχαν μια θέση εκεί. Μην πω και δυο θέσεις. Μέχρι σήμερα, κατάφεραν να ξεπεράσουν, δύο τραγουδιστές και πολλούς άλλους μουσικούς (λέω μέχρι σήμερα, διότι πρόσφατα ανακοίνωσαν πως θα ξαναμπούν στον πάγο κι όλοι μας ευχόμαστε να δούμε πίσω τον Kiko Loureiro). Δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα από άλλα συγκροτήματα που το έχουν επιτύχει και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό.
Ακούγοντας βέβαια το “Secret garden” σε βάθος χρόνου, καταλαβαίνουμε πόσο υστερεί στην δύσβατη καριέρα των ANGRA. Σίγουρα οι συντελεστές τους, ως μουσικοί, είχαν τις περγαμηνές, την εμπειρία και σίγουρα την θέληση για να επαναφέρουν το συγκρότημα, δυόμισι χρόνια μετά το σκάσιμο της φούσκας. Οι πηγές μας, λένε πως η περιρέουσα κατάσταση είχε φτάσει στα άκρα, αφού πολλές από τις αποφάσεις δεν παίρνονταν ομαδικά. Διοικητικά, η πορεία του συγκροτήματος ήταν πολύ δύσκολη, με γραφειοκρατικά εμπόδια παντού. Πάνω απ’ όλα όμως, υπήρχαν μεγάλες προσωπικές διαφορές, μέχρι να αποχωρήσει ο Edu Falaschi και για δεύτερη φορά ο Riccardo Confessori. Η επιλογή του Fabio Lione (RHAPSODY OF FIRE), ήταν απροσδόκητη, αλλά έφερε και μια αύρα σιγουριάς.
Όμως το βασικότερο συστατικό ενός καλού άλμπουμ, είναι τα τραγούδια του. Δυστυχώς, από τα δέκα που μας έδωσαν στο “Secret garden” ελάχιστα έχουμε να παινέσουμε σήμερα. Φταίει μάλλον που δεν έχει μεγάλη συνοχή και συνέπεια. Αυτό οφείλεται τόσο στον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκαν τα φωνητικά, αφού αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Rafael Bittencourt (ε;;;), όσο και με την μεγάλη ποικιλία στο ύφος. Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετές συμμετοχές, που μπορεί σε ατομικό επίπεδο να μου αρέσουν, όμως όταν ζυγίζουμε το σύνολο, ως άλμπουμ, δυστυχώς προσδίδουν περισσότερο την αίσθηση μια συλλογής ιδεών.
Ηχητικά το άλμπουμ είναι άρτιο, με έναν αρκετά πιο εξυγχρονισμένο ήχο για τους ANGRA, με τα folk στοιχεία τους να αναδυκνείονται ελάχιστα και τελικά, το κρυφό μυστικό του άλμπουμ, είναι ο μικρός (24 ετών τότε) Bruno Valverde που ανέλαβε τα τύμπανα και διακρίνεται για το έξοχο παίξιμό του. Τώρα μπορεί εμένα να μου αρέσει το “Black hearted soul”, αλλά δεν το λες και ANGRA. Πανέμορφο το ομώνυμο τραγούδι με την Simone Simmons (EPICA), αλλά κάπως αταίριαστο εδώ. Σκληρό, βαρύ και μοντέρνο το “Violet sky”, αλλά και πάλι ασύνδετο με τον χαρακτήρα τους. Από τις πιο αναδρομικές στιγμές είναι το “Silent call”, που το φαντάζομαι με τον Matos και ανατριχιάζω, αλλά… χάνει με τον Rafael.
Είναι όλα μαύρα; Όχι βέβαια. Το “Newborn me” είναι δείγμα του τι μπορούν να πετύχουν. Λες όμως και έβαλαν όλα τα πετυχημένα συστατικά μαζί. To “Perfect symmetry” θυμίζει κάτι από τις πρώιμες power metal μέρες. Το “Storm of emotions” είναι επίσης γεμάτο… συναισθήματα που οδηγείται σε μια κορύφωση προς το τέλος. Επίσης το “Crushing room” είναι μια δυνατή έκπληξη (ντουέτο Rafael με Doro παρακαλώ) που πιστεύω θα ακουγόταν πιο… ANGRA με τον Lione.
Κλείνοντας λοιπόν, οι αγαπητοί ANGRA, με μόλις ένα άλλο άλμπουμ τα προηγούμενα 8 χρόνια, θα μπορούσαν να είχαν συνθέσει, έναν πολύ πιο άρτιο δίσκο. Αυτό δεν έγινε, για λόγους που δεν αφορούν την μουσική, αλλά τελικά την επηρέασαν.
Did you know that:
- H προπαραγωγή, έγινε από τον μέγιστο RoyZ., τον κιθαρίστα των TRIBEOFGYPSIES και ειδικό στο να αναστήνει καριέρες (βλ. BruceDickinson, RobHalford). Δεν είμαι σίγουρος, αλλά πιστεύω πως αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στον μοντέρνο ήχο του “Secretgarden”, όπως επίσης το ότι στην τελική παραγωγή, πήγαν στον Σουηδό JensBogren (SYMPHONYX, DARKTRANQUILLITY, LEPROUS, HAKEN, SOILWORK, PARADISELOST και άπειρα άλλα).
- Πέραν της Ιαπωνίας, όπου κυκλοφόρησε ένα μήνα νωρίτερα, οι πωλήσεις του δίσκου, ήταν απελπιστικά χαμηλές.
- Ο Kiko Loureiro, ήταν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του συγκροτήματος, όμως αυτή τη χρονιά, λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, θα άφηνε τους ANGRA για να παίξει στο πλευρό του David Mustaine, στους MEGADETH.
Γιώργος “Perfect symmetry” Κουκουλάκης