A day to remember… 15/3 [AEROSMITH]

0
570
Aerosmith












Aerosmith

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Get your wings””- AEROSMITH
ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1974
ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/ Φυσαρμόνικα/Πιάνο – Steven Tyler
Kιθάρες – Joe Perry
Κιθάρες – Brad Whitford
Mπάσο – Tom Hamilton
Τύμπανα – Joey Kramer
Guests:
– Steve Hunter- κιθάρες στο “Train kept a Rollin”
– Dick Wagner- κιθάρες στα “Same old song and dance” και “Τrain Kept a Rollin”.
– Μichael Becker και Randy Backer, πνευστά στα “Same old song and dance” και “Pandora’s box”.
– Stan Bronstein- Σαξόφωνο στα “Same old song and dance” και “Pandora’s box”.
– Jon Pearson- Tρομπόνι στο “Same old song and dance”.
– Ray Colcord- πλήκτρα στο “Spaced”

Για δες που το δεύτερο άλμπουμ των θρυλικών AEROSMITH κλείνει σήμερα τα 50 τους έτη. Θεωρώ τους ΑΕROSMITH έως μια από τις πιο επιδραστικές και σπουδαίες μπάντες  της δεκαετίας του ‘70 για το Αμερικάνικο hard rock. Ένα σχήμα που στην δεκαετία του 70 έβγαλε μνημειώδες δίσκους που έσφυζαν από πάθος, ενέργεια, ερμηνείες και το πιο σημαντικό, σπουδαία, timeless που λένε και στο χωριό μου, κομμάτια.

Μετά από ένα πολύ καλό ντεμπούτο όπως ήταν το ομότιτλο που κυκλοφόρησε το 1973, αφού ένα χρόνο πριν είχαν καταφέρει να εντυπωσιάσουν το αφεντικό της Columbia Records, Clive Davis, μετά από μια εμφάνισή τους, ώστε να τους υπογράψει στην εταιρία του με το ποσό των 125.000 δολαρίων. Το ντεμπούτο τα πήγε αρκετά καλά εμπορικά κι έγινε χρυσό με 2 εκατομμύρια πωλήσεις και με το single “Dream on” να καταφέρνει να στρέψει τους προβολείς πάνω στην μπάντα.

O δεύτερός τους δίσκος δεν θα αργήσει να κυκλοφορήσει, αυτήν την φορά όμως είχαν την τύχη την παραγωγή να αναλάβει ένας πιο έμπειρος παραγωγός, ο Jack Douglas, η ηχογράφηση δε, θα γίνει στα διάσημα Record Plant Studios της Νέας Υόρκης και η διαφορά σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι εμφανέστατη. Ο Douglas ήταν βοηθός του παραγωγού Bob Erzin που τους λάτρεψε μόλις τους άκουσε, πίστεψε σε αυτούς και δικαιώθηκε απόλυτα. Δεν είναι τυχαίο που θα παραμείνει πίσω από την κονσόλα και για τα επόμενα χρόνια.

Το δίσκος ανοίγει με ένα από τα classics της πρώτης τους εποχής το “Same old song and dance” που κυκλοφόρησε και σαν single και απόκτησε επιτυχία και στο ραδιόφωνο που ήταν κυρίαρχο εκείνα τα χρόνια. Ένα blues rock κομμάτι με εξαιρετικά solos, πνευστά που δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα και ένα rhythm section μπετόν αρμέ.

Το “Lord of thighs” είναι μια σύνθεση του Steven Tyler που εδώ παίζει και το πιάνο και είναι από τις πιο εξαιρετικές ΑΕROSMITH συνθέσεις στον δίσκο. Η φωνή του Tyler είναι εκπληκτική εδώ και ακροβατεί ανάμεσα στα πολλά ηχοχρώματα που βγάζει, οι στίχοι αναφέρονται σε ένα νταβατζή και τις άγριες καταστάσεις έξω στον δρόμο. Όσοι έτυχε ένα παρακολουθήσετε την εξαιρετικής σειρά του George  Pelecanos, “Τhe deuce” μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα στην ατμόσφαιρα που περιγράφει το κομμάτι.

Το “Spaced” είναι ένα δυνατό hard rock κομμάτι ενώ αυτό που θα κλείσει την πρώτη πλευρά του δίσκου “Woman of the world” είναι γραμμένο από τον Τyler και τον συνεργάτη του Don Solomon όταν στα τέλη των 60s είχαν τους STRANGEURS. Eνα πολύ ωραίο blues rock κομμάτι που δένει τέλεια με το υπόλοιπο υλικό του δίσκου. Εδώ θαυμάζουμε επίσης τα εξαιρετικά solos του Joe Perry σε αυτό.

Η δεύτερη πλευρά θα ανοίξει με το “S.O.S (Too Bad)”, ένα εξαιρετικό hard rock κομμάτι με στίχους που έχουν να κάνουν με το sex, σύνθεση ποιου άλλου παρά του Steven Tyler και αυτή και θα δώσει την σκυτάλη στην διασκευή του “Train Kept a Rollin”. Ένα κομμάτι της δεκαετίας του ‘50, που το έκαναν γνωστό οι ΥΑRDBIRDS στα μέσα των 60s έχοντας μαζί τους τότε τον μάγο της κιθάρας Jeff Beck. E, λοιπόν είναι τόσο μεγάλοι μάγκες οι ΑΕROSMITH και τόσο μεγάλη μπάντα πραγματικά που κατάφεραν και απογείωσαν το κομμάτι σε μια total hard rock διασκευή που πρώτον αν δεν ήξερες ότι είναι διασκευή θα το περνούσες για δικό τους κι επιπλέον έχουν καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να θεωρείται η δική τους εκτέλεση ή πιο trademark στο κομμάτι. Ουσιαστικά έβαλαν την σφραγίδα τους κι έκαναν το κομμάτι κτήμα τους. Φανταστικό πραγματικά! Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι κυκλοφόρησε και σαν single σε μια edit μορφή όπως συνηθιζόταν τότε για τα singles.

To “Seasons of wither” άλλη μια σύνθεση του Tyler μια ατμοσφαιρική μπαλάντα που έδειχναν από πολύ νωρίς στην καριέρα τους την ικανότητα να γράφουν τέτοιες συνθέσεις. Εμένα ξανακούγοντάς το για τις ανάγκες αυτού του κειμένου μου έφερε στο μυαλό μετέπειτα μπάντες όπως οι πρώιμοι PEARL JAM και ΜΟΤΗΕR LOVE BONE, δείχνοντας πόσο τους είχε επηρεάσει η θεϊκή μουσική αυτού του σχήματος από την Βοστώνη. Ο δίσκος θα κλείσει με το “Pandora’s Box” και όπως στο εναρκτήριο “Same old song and dance” κι εδώ βρίσκουμε πνευστά όργανα. Το κομμάτι είναι σύνθεση των Tyler/Kramer, στην πρώτη συμμετοχή του drummer τους σε σύνθεση της μπάντας. Ένα κομμάτι που παιζόταν στα live τους ειδικά στα 70s.

Το “Get your wings” κατάφερε να αυξήσει κι άλλο την δημοτικότητα της μπάντας , έφτασε το #74 των album charts, έγινε πλατινένιο με τρία εκατομμύρια πωλήσεις και έστρωσε το χαλί για την μεγάλη ευτυχία που θα ερχόταν με το επόμενο δίσκο “Toys in the attic” την αμέσως επόμενη χρονιά.

Όμως η  μπάντα κάθε άλλο επαναπαύθηκε, μιας και ήταν γεννημένη να παίζει συναυλίες, αυτήν την φορά θα περιοδεύσει ακατάπαυστα ανοίγοντας για τους ΜΟΟΤ ΤΗΕ ΗΟΟPLE, BLACK SABBATH, BLUE OYSTER CULT, ΚΙSS και ΗΑWKWIND.

To δεύτερο άλμπουμ των ΑΕROSMITH δεν είναι το καλύτερο της καριέρας τους, αλλά παραμένει ένα εξαιρετικό άλμπουμ που έθεσε τις βάσεις για την μεγαλειώδη πορεία που θα είχαν τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά το αγαπάω εξίσου με τους υπόλοιπους πέντε studio δίσκους της δεκαετίας του ’70, που είναι για μένα και η σπουδαιότερη δεκαετία για τους ΑΕROSMITH. Σε αυτήν έχτισαν την καριέρα τους και έγραψαν κομμάτια- ύμνους που θα επηρέαζαν όλο το Αμερικάνικο hard rock της επόμενης δεκαετίας και όχι μόνο!

Did you know that?

– To “Train Kept a Rollin” το είχαν στο ρεπερτόριο τους πολλά χρόνια πριν το ηχογραφήσουν για τις ανάγκες του δίσκου αυτού.

– Tο S.O.S στο “S.O.S (Too Bad)” σημαίνουν same old shit και όχι save our souls.

– Στα κομμάτια “Same old song and dance” και “Pandora’s box” τα πνευστά παίζουν οι Brecker Brothers μετά από πρόσκληση του παραγωγού Jack Douglas.

– O ίδιος παραγωγός σκέφθηκε να προσκαλέσει τον κιθαρίστα του Alice Cooper Dick Wagner να παίξει κιθάρα στο κομμάτι “Same old song and dance” και “Τrain Kept a Rollin”.

– “Pandora’s box” βάφτισαν και μια συλλογή τους που κυκλοφόρησε το 1991 σαν boxset.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here